• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jojo, nakonec to dopadlo úplně v pohodě.

RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Remoska je úplně v pohodě. Hodne cibule a koleno posolit a kmín. Ani jsem to nepředváděl nikdy. Lepsi koleno než z remosky tezko budes mit
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hoj, pořídil jsem dvě kolínka. Jedno zkusím později udělat podle těhotnýho kuchaře (48 hodin v solným láku atd.), ale druhý chci sežrat už dneska, takže jsem ho dal vařit a po 2-3 hodinkách ho mám v plánu vrznout do remosky. Nikdy předtím jsem v ní kolena nedělal. Nějaký tipy? Je remoska blbost, nebo to v ní půjde? Mám určitý pochybnosti, protože koleno tam nepůjde dát na stojáka a musel bych ho asi párkrát otáčet, aby se kůže vypekla ze všech stran. V tom je trouba ve sporáku asi lepší.

A další dotaz: tu kůži před pečením něčím potíráte? Třeba česnekem utřeným se solí?

DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    V Katalánsku v sezóně v každém větším supermarketu alespoň 5 druhů lesních hub.

Mimo žampionů, hlív, šiítake a enoki které jsou dostupné celoročně.

A stejně jako u nás je to kraj nadšených houbařů.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ja v Norsku sbirala jen tzv. z cesty a vsude byla tahle monstra, necerviva.

KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Na francouzským trhovisku jsem prvně v životě viděla ošatku černých lanýžů.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Ve španělské tržnici prodávali lišky, něco hřibovitého z lesa a stročky.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MIST: Tak to neni neobvyklý. Ze skvely houby vubec nesbiraj
    MIST
    MIST --- ---
    Za velkou louzi pri sbirani hub slysite vykriky jen v polstine, rustine a cestine.

A ja letos prozila sok, protoze jsem zjistila, ze se tu kremenace povazuji za jedovaty. Co tu ale sbiraji je hnojnik obecny, ktery teda zas nesbiram ja.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GRETKA: je fakt že moje zkušenosti jsou spíš severněji (Holandsko, Nordics, UK), Francii a jih tolik zažitý nemám.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    GRETKA: žiju blízko Rakouska a v houbový sezóně pár místních houbařů prodává lišky (ty nejvíc) a hřiby na hranicích. kámoš to chvíli taky zkoušel a vydělal si celkem slušný prachy
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ALEXIS: Francouzi teda některé houby znají, jedou tady truffes o kterých zase neslyšíš v Čechách až na zámožné restaurace a vůbec houby jsou tu pro bohaté. V bon marché jsem viděla i lyšky a hřiby ke koupi.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: Možná i jo, ale většina mých známých, se kterými jsem se kdy v anglofonním světě bavila, používala max žampióny, pokud nevařili asijskou kuchyni.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ALEXIS: ale u hlivy(ruzne druhy), shiitake, jidasovo ucho a dalsich, plati stejne jako u zampionu, ze je to pestovana houba... opravdu se ani tyhle pestovane houby nepouzivaji? u sbiranych to chapu a vim ze se jich bojej...ale pestovane? to me fakt prekvapuje...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: to se používá spíš v asijské kuchyni a tam se specifikuje, o které houby jde. Když se podíváš na běžné anglické nebo americké recepty, tak je tam hub absolutní minimum a většina je žampion, akorát v některých konkrétních regionech mají i něco jiného.
    Houbaření na západ od Berlína prakticky neexistuje, leda jako hobby podivínů.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FERRYH: Tuhle jsem vařil houbové risotto…
    [SPIKE411 @ Rádi jíme...]

(Oni na druhou stranu i pro ty žampiony mají asi dvacet výrazů, tady třeba používají cremini mushrooms pro ty malé hnědé. Ale často se s tím autoři receptů moc nemažou no. :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...kdyz teda mushroom = zampion v engl. recepturach, tak jak tam bezne pouzivaj treba hlivy(ruzne), shiitake, jidasovo ucho a podobne?
    zas je to jen "mushroom"? nebo tady uz to museji nejak specifikovat? jinak v tom maji teda pak ale bordel...
    JAEN
    JAEN --- ---
    PALEONTOLOG: uprimne jsem se v angl. receptech snad nikdy nesetkala s “champignon”, ani v menu v restauracich. Perplexity to i hezky ozdrojovala: https://www.perplexity.ai/search/pouziva-se-v-anglickych-recept-mmFY2zvARj2StbGllpK.Lg
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    LYNCH: koukám fotka velice kvalitní.. musím už koupit novej telefon:D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: tak obecně na západě nejsou houbaři, bojí se jíst i hřiby, natož "wood ear" nebo "needle mushroom", přesto jsem nečekal, že mushroom = žampión, jaké nedělní překvapení

SPIKE411: jako základ to funkční je, proti tomu jsem se nevymezil, a vždy jde aplikovat "když máte i tohle, dejte to tam taky" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam