• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: ja mam na kasi mlekovar. Takovej ten hrnec, col ma dvojitej plast a do mezery nalijes vodu.
    Nejvic slavy zazil v dobe, kdy jsme tu kasi vařili kazdej vecer pro dvojcata, ale svoje zaslouzene misto ma v polici furt :-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    KURE: Vodní lázeň je kouzlo :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KURE: Kamarádka tvrdí, že nejlepší kaše je z pekárny. Prostě to nasypeš do nádoby, zapneš program a za chvíli krásná kaše. :D
    KURE
    KURE --- ---
    já vam tady do toho guilty pleasure vlezu s takovou "novinkou".
    mam novou indukční desku a bojoval jsem s krupičnou kaší.
    Připalovala se mi. Jakože dost. Což je celkem otrava.
    Nevim jestli to je novou deskou nebo tim že krupička je pohanková.
    Tak jsem včera zkusil udělat to ve vodní lázni (hrnec s vodou na sporák a do něj nerez miska s mlikem a krupičkou.
    To je bomba, nutnost míchání se snížila tak asi 10x a nic se nepřipaluje.
    VOY
    VOY --- ---
    RUTHLESS: Budu s tebou souhlasit, ze Mila neni uplne vrchol zdrave vyzivy, ale v ramci zanru vyrobili pro vas potravinarsti technologove z rostlinneho tuku je to lahodna guilty pleasure. Nejlepsi je koupis si ten sacek s individualne balenymi jednoporcemi ;-).
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Mila ze je hnusna? Bez pryc :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ILTU: To je stejný, jak lidi milujou Milu. Která je tak na hraně nezdravé věci, že je takřka rakovinotvorná snad :-D (a navíc je hnusná :-D)

    Chutí neporučíš.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ILTU: Mne je to jedno, miluju to.
    ILTU
    ILTU --- ---
    MOODYCAT: Za ty peníze v tom nebude ani originál mouka, ne?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tak hlavne jahodovy dortik stoji 11 korun, to nevim, jak moc se vyplati to zkouset doma.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: No je to džem a ztuzeny tuk a susene mleko a voda a emulgatoruy a prumyslovy šlehač, to doma nema smysl napodobovat 😂
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ANNIKA: mozna by fungovalo udelat libovolnej krem a prohnat ho slehackovacem
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZUZKAOU: Tohle! Chuť poctivé chemie dětství! :) Ten krém je právě fakt hodně nadýchaný, takový nic. Tak mi to na pudink moc nesedí. Fakt asi spíš nějaká pěna, ale tyhle věci moc neumím, tak sonduju tady :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: jako proste rozriznout pernik a do nej vlozit nejakou jahodovou penu by fungovalo...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: tydle moderi vydobytky... To neni ono. To je jak fernet citrus :-D (ne teda ze by normalni fernet byl nejaka vyhra... :-))
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A kromě jahodovýho dělaj i kávovou variantu :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: To je jedna z mych nejoblibenejsich veci! Necht to nikdy neprestanou vyrabet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: jako tohle? Tyjo - to mě nikdy nenapadlo koupit a teď budu muset :-D :-D :-D

    Perník jahodový dortík 60g
    https://sebrlesro.cz/sebrle/3095-01.html

    Ale hele - recept na medový perník na plech - na to tedy krém jahodový puding + máslo + jahorov džem (nebo jahody) a čokoládová poleva.

    Medový perník na plech - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/65898-medovy-pernik-na-plech/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Před časem jsem zjistil, že se jahodový dortíky stále prodávají. A hlavně že když se dají na pár hodin do mražáku, jsou pak mnohem lepší.

    Doporučuju vyzkoušet.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: kdysi jsem dělala tyhle muffiny a byly dobré.

    Lemon Ginger Muffins Recipe
    https://www.simplyrecipes.com/recipes/lemon_ginger_muffins/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: skořicové šneky a kanelle bullar jsou dost odišné věci. ty švédksé a) obsahují kardamon a mnhdy i mandle b) jsou výrazně křupavější. c) nejsou rozblemcané polevou d) jsou méně sladké
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: oh!
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: kromě skořicových šneků...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tohle taky zní moc dobře.

    Jablečný koláč se zázvorem a medem — Všechno, co mám ráda — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/8632-jablecny-kolac-se-zazvorem-a-medem/

    Jo a štrůdl z hrušek, s ořechy s hřebíčkem a zázvorem je taky moc dobrá věc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: kanellebullar a semlor je nejspíše to po čem baží tvůj jazyk!

    Švédští skořicoví šneci – Kanelbullar | Koření od Antonína
    https://www.koreni.cz/recepty/svedsti-skoricovi-sneci-kanelbullar/229/
    Semlor – skandinávské masopustní bulky – laskominy od maryny
    https://www.laskominyodmaryny.cz/2013/02/semlor-skandinavske-masopustni-bulky.html
    GALE
    GALE --- ---
    ANNIKA: Dýňové muffiny a mrkvová bábovka podle Pradobrot. U nás tyhle kořeněná těsta hodně jedou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANNIKA: myslis "jahodový dortík"? :-) nevim, ale miluju ten nazev a vlastne i tu vec.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo tip, jak by se dalo doma přiblížit takovýmu tomu retro jahodovýmu perníčku, co má uprostřed lajnu jahodovýho krému?

    Jakože nějakej ne moc hutnej perník, na to máslový krém s jahodama, na to čokoládu... Co by se tak mohlo přiblíž té správné konzistenci krému? Neví někdo? Je hodně nadýchaný, ani pundink ani taroh bych tam necpala...

    A další otázka - nějaký tipy na kořeněný pečivo teď do tý zimy? Kromě perníku a skořickových šneků? Něco pořádně voňavý? :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BRUKEV: Mám robota i pekárnu, a co máme pekárnu, tak se robot docela fláká. Jsem si nebyla jistá, jestli to není zbytečnej krám do baráku, tak jsem ji koupila na FB za 500 Kč - a je to jedna z nejlíp investovaných petistovek :)

    Hlavní výhoda za mě je, že v ní to těsto i vykyne. Nemusíš ho přendávat, nemusíš s ním běhat po bytě, kde je zrovna teplo od radiátoru nebo sluníčka, ničímt o přikrývat, nemusíš započítávat do doby kynutí aktuální teplotu a přidáat nebo ubírat čas. Prostě dám ingredience, zapnu a za hodinu a půl si vytáhnu krásně nakynutý těsto. Výsledky konstantní a dobrý.

    A třeba Vaňkova vánočka, co kyne na omládek, je dost opruz s tím, že k tomu musíš každou půlhodinu běhat a něco s tím udělat a pak to zase kyne. A do pekárny jsem to jen narvala a onosetosamo i bez omládku. Pure magic.

    Fakt ale je, že mi z té pekárny moc nechutná chleba - jak to nemá tu správnou kůrčičku, je to pořád takový buchtovatý. Takže ten nechávám vykynout a pak vrazím do trouby, a i tak to má smysl a šetří mi to práci.

    Ale sladký věci jsou fajn a takovej odloženej start, kdy ráno vstaneš k čerstvýmu ještě teplýmu, je prostě super. A udělá to třeba rýžovou kaši, všechno to odmíchá samo a nic to nespálí. Geniální.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    BRUKEV: Kenwood Chef (XL Titanium, pokud delate vice testa). Pouziva na chleba a pizzu primarne.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    BRUKEV: verim, ze pekarna uhnete kynute testo lepe nez levny robot - nebrala bych to tak, ze priplacis za funkci peceni, ale ze je levnejsi diky jeji jednoucelovosti. Pekarna hnete kynute testo + upece ho, zatimco robot ma zvladnout mnohem vice veci, tudiz je drazsi.

    (pokud robot tak samozrejme kenwood ;-))
    ILTU
    ILTU --- ---
    BRUKEV: Pekárna je ideální na zadělávání těst :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: pekarnu jsme meli kdysi davno, ted moc nevim, k cemu by byla. Manzelka solidne pece v troube, slane, sladke. Jde nam jen o pristroj, ktery usnadni michani testa. Pekarna to asi zvladne obstojne, ale prece jen si jiste platim i funkci peceni, kterou nepotrebujeme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam