• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANNIKA: myslis "jahodový dortík"? :-) nevim, ale miluju ten nazev a vlastne i tu vec.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo tip, jak by se dalo doma přiblížit takovýmu tomu retro jahodovýmu perníčku, co má uprostřed lajnu jahodovýho krému?

    Jakože nějakej ne moc hutnej perník, na to máslový krém s jahodama, na to čokoládu... Co by se tak mohlo přiblíž té správné konzistenci krému? Neví někdo? Je hodně nadýchaný, ani pundink ani taroh bych tam necpala...

    A další otázka - nějaký tipy na kořeněný pečivo teď do tý zimy? Kromě perníku a skořickových šneků? Něco pořádně voňavý? :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    BRUKEV: Mám robota i pekárnu, a co máme pekárnu, tak se robot docela fláká. Jsem si nebyla jistá, jestli to není zbytečnej krám do baráku, tak jsem ji koupila na FB za 500 Kč - a je to jedna z nejlíp investovaných petistovek :)

    Hlavní výhoda za mě je, že v ní to těsto i vykyne. Nemusíš ho přendávat, nemusíš s ním běhat po bytě, kde je zrovna teplo od radiátoru nebo sluníčka, ničímt o přikrývat, nemusíš započítávat do doby kynutí aktuální teplotu a přidáat nebo ubírat čas. Prostě dám ingredience, zapnu a za hodinu a půl si vytáhnu krásně nakynutý těsto. Výsledky konstantní a dobrý.

    A třeba Vaňkova vánočka, co kyne na omládek, je dost opruz s tím, že k tomu musíš každou půlhodinu běhat a něco s tím udělat a pak to zase kyne. A do pekárny jsem to jen narvala a onosetosamo i bez omládku. Pure magic.

    Fakt ale je, že mi z té pekárny moc nechutná chleba - jak to nemá tu správnou kůrčičku, je to pořád takový buchtovatý. Takže ten nechávám vykynout a pak vrazím do trouby, a i tak to má smysl a šetří mi to práci.

    Ale sladký věci jsou fajn a takovej odloženej start, kdy ráno vstaneš k čerstvýmu ještě teplýmu, je prostě super. A udělá to třeba rýžovou kaši, všechno to odmíchá samo a nic to nespálí. Geniální.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    BRUKEV: Kenwood Chef (XL Titanium, pokud delate vice testa). Pouziva na chleba a pizzu primarne.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    BRUKEV: verim, ze pekarna uhnete kynute testo lepe nez levny robot - nebrala bych to tak, ze priplacis za funkci peceni, ale ze je levnejsi diky jeji jednoucelovosti. Pekarna hnete kynute testo + upece ho, zatimco robot ma zvladnout mnohem vice veci, tudiz je drazsi.

    (pokud robot tak samozrejme kenwood ;-))
    ILTU
    ILTU --- ---
    BRUKEV: Pekárna je ideální na zadělávání těst :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: pekarnu jsme meli kdysi davno, ted moc nevim, k cemu by byla. Manzelka solidne pece v troube, slane, sladke. Jde nam jen o pristroj, ktery usnadni michani testa. Pekarna to asi zvladne obstojne, ale prece jen si jiste platim i funkci peceni, kterou nepotrebujeme.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: Tak pekárna :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zvazujeme kuchynskeho robota.
    Primarni požadavek je, aby dokazal utahnout testo na chleba (plus kynuta testa). Dale asi at ma nejakou krytku na hnetaci nadobu.
    Mlynek na maso nepotrebujeme, ani mixer, bez krouhace na zeli se taky obejdeme, bude to primarne na testa. Radeji si priplatim vic penez za 100W vykonu, nez krouhac na okurky.
    Nejake overene tipy, at to nestoji raketu?
    PETATA
    PETATA --- ---
    ADELHAIDA: a kdyby následky a ještě jste nebyli plní cukroví, tak pro fajnšmekry sádlové cukroví :)
    A já tedy miluju škvarkové placky
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: Teď mi kámoš říkal, že máj u nich v práci škvarky s kroupotem…
    A samo je prožeň tycakem a udělej skvarkovku
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mám hojnost domácího sádla a trochu škvarků. Samozřejmě to konzumujeme s dobrým chlebem, ale chtěla bych i upíct něco na středu do práce. Napadly mě zelňáky, ale nikdy jsem je nedělala. Pokud byste měl někdo osvědčený recept (nejlíp z trouby) budu moc vděčná! Nebo samozřejmě uvítám sádelnatej recept i na něco jinýho, ale třeba na pagáčky je těch škvarků spíš málo.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCIDER: když už, glukózovej syrup je kdezčeho, corn jest kukuřice, tak zrovna tenhle z pšenice nebude. a amylosa rozpustná je.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MEANKITTY11: ne. skrob se nerozpousti, v teple vode tvori gel, ale v uplne studene ani to. https://www.quora.com/Why-is-starch-soluble-in-water
    ne, corn/glucose syrup se da vyrobit z jakehokoliv skrobu, je to uplne jedno, z kukurice se dela v USA protoze je tam nejlevnejsi: https://en.wikipedia.org/wiki/Glucose_syrup
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCIDER: existují škroby rozpustné, a corn syrup se rozhodně nevyrábí z pšenice, jak lze poznat z názvu, vyrábí se z kukuřice a je to bezlepkový produkt.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    KURE: predevsim skrob se ve vode nerozpusti, staci ji filtrovat a pouzivat porad dokola. Doma v kuchyni je to komplikovany, ale jakejkoliv profi provoz to bude delat takhle. Plus mas jeste skrob jako byproduct, z nej se prumyslove vyrabi napr. corn syrup (smes glukozy a dalsich cukru)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KURE: no a nejake globalni dopady treba...?
    KURE
    KURE --- ---
    ANABEL_LEE: no nějak si neumim představit, že továrna na seitan pro dovoz do evropy bude stát na místě kde neni voda. Určitě nemluvíme o tom že vysušená babička v eriree se rozhoduje jestli dá napít vnoučátkum nebo uhňácá seitan pro rozežraný nyxáky.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KURE: musi jit do cisticky, celym procesem cisteni odpadnich vod? jsou mista na planete kde je pitna voda vzacna a pak je opravdu plytvani s ni proplachovat seitan.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam