• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Vychází to z řecké úpravy brambor Skordalia, což jsou mačkaný brambory s olejem, česnekem a citrónem.

Když mám chuť tak dělám kaši tak, že uvařím a prolisuju brambory a leju do nich olej a vinnej ocet, dokud to nechutná, jak si představuju, potom sůl/pepř a jarní cibulku. Vyzkoušej to.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: To druhý rozved pls :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Dělal jsem to jenom jako vzorek - dvě másla. S kámošem jsme to hecli jednou na horách, jako bylo to fakt dobrý. Ale já osobně preferuju klasiku s menším množstvím nebo olivovým olejem a vinným octem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Tak to klobouček. Nehledě teda na to, ze v dnešní době dat na kilo brambor kilo másla by oběd pro čtyřčlennou rodinu značně prodražilo, tak mne to uz i chuťově prijde azaz
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Jo. Říkám tomu máslová kaše, jakože vtip.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Zkusil jsi to někdy? 1:1?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Máslová kaše? Jasně, proč ne.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak nejlepsi kase je podle Hestona, zejo... https://www.dailymotion.com/video/xndu6m

Ale to je o infarkt. 1:1 brambory s maslem :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ZUZKAOU: Propasírujete lisem na brambory.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: a tady Alex pokousejici se udelat vyhlasenou brkasi podle Robuchona

I Try to Master The World's Best Mashed Potatoes...
    https://www.youtube.com/watch?v=-mJYyueZfd8
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak kdo chce hedvabnou bramborovi kasi, tak predevsi do horkych brambor lejete horkou tekutinu a pak to nejdriv rozstouchate a pak ještě šleháte- metlou, vidlickou, necim. Díky tomu teplu a mechanickému narušování pustí brambory vic skrobu, ktery se pak emilhuje s tukem- idealne studenym maslem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a klidně občas cheatuju a koupím normálně balíček krájených míchaných salátů a přidám k tomu nakrájenou papriku nebo okurku a ušetřím čas a furt máme potřebný přísun vlákniny v lákavé podobě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ... pokud nejde o klasickej řeckej...
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: K té kaši. Bramborová s lučinou nebo zakysankou nic moc. Klasika je lepší.
    Ale skvěle se hodí do batátovo-bramborové kaše nebo dýňovo-bramborové. U těchto dvou se mi ani neosvědčilo mléko, na doředění dávám jogurt.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: mám svoje oblíbené mražené směsi a balíčky jednodruhových (hrášek, fazolky, kukuřice), to je základ na vařenou zeleninu.

jinak saláty, pokud o klasickej řeckej, tak kombinuju stylem
    1. lupení (cokoli co je v ledničce nebo na záhonku, jeden nebo víc druhů)
    2. něco tvrdého (okurka, ředkvička, paprika)
    3. něco měkkého (rajče, strouhaná mrkev, kukuřičná zrna)
    aby tam byly aspoň 3 různé věci + potom dressing na stůl separátně (v rámci rodiny se neshodneme, co komu chutná, aby šel ochutit najednou)

prostě kouknu do ledničky a chvilku něco vytahuju a je :-)

ale třeba dneska jsem na craftsy koukala na video, kde chystali salát z asi pěti druhů listových salátů, croutons smažených na olivovém oleji a parmezánových hoblinek s vinaigrette zálivkou, to mě zaujalo hodně a dala bych si hned.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: a máš nějakej cheat-sheet na ty zeleniny/saláty? Ne že bych neuměl udělat salát ale bejvam línej přemejšlet co do toho salátu dát
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: hlavně mi přijde, že ta zelenina vedle z každého jídla dělá něco trochu slavnostnějšího.
    my teda střídáme salát a k tomu vařenou/grilovanou zeleninu, dokonce snobsky tu zeleninu servíruju ve speciální servírovací misce :-)

když pak u nás večeří třeba někdo ze spolužáků dětí, tak vidím ty vytřeštěné oči, že k běžné večeři v týdnu vytahujeme omáčník a sladěnou servírovací mísu na zeleninu, ale tak že jo, kultura stolování!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: To je zabrana proti otvirani supliku, prece.
    VOY
    VOY --- ---
    BUNDA: Ja kdyz delam bramborovy placky. Na obycejnou kasi se mi tenhle potato ricer zda zbytecnej, pro me osobne to nema pridanou hodnotu mit ji uplne na jemno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam