• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ... pokud nejde o klasickej řeckej...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: mám svoje oblíbené mražené směsi a balíčky jednodruhových (hrášek, fazolky, kukuřice), to je základ na vařenou zeleninu.

    jinak saláty, pokud o klasickej řeckej, tak kombinuju stylem
    1. lupení (cokoli co je v ledničce nebo na záhonku, jeden nebo víc druhů)
    2. něco tvrdého (okurka, ředkvička, paprika)
    3. něco měkkého (rajče, strouhaná mrkev, kukuřičná zrna)
    aby tam byly aspoň 3 různé věci + potom dressing na stůl separátně (v rámci rodiny se neshodneme, co komu chutná, aby šel ochutit najednou)

    prostě kouknu do ledničky a chvilku něco vytahuju a je :-)

    ale třeba dneska jsem na craftsy koukala na video, kde chystali salát z asi pěti druhů listových salátů, croutons smažených na olivovém oleji a parmezánových hoblinek s vinaigrette zálivkou, to mě zaujalo hodně a dala bych si hned.
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: a máš nějakej cheat-sheet na ty zeleniny/saláty? Ne že bych neuměl udělat salát ale bejvam línej přemejšlet co do toho salátu dát
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: hlavně mi přijde, že ta zelenina vedle z každého jídla dělá něco trochu slavnostnějšího.
    my teda střídáme salát a k tomu vařenou/grilovanou zeleninu, dokonce snobsky tu zeleninu servíruju ve speciální servírovací misce :-)

    když pak u nás večeří třeba někdo ze spolužáků dětí, tak vidím ty vytřeštěné oči, že k běžné večeři v týdnu vytahujeme omáčník a sladěnou servírovací mísu na zeleninu, ale tak že jo, kultura stolování!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: To je zabrana proti otvirani supliku, prece.
    VOY
    VOY --- ---
    BUNDA: Ja kdyz delam bramborovy placky. Na obycejnou kasi se mi tenhle potato ricer zda zbytecnej, pro me osobne to nema pridanou hodnotu mit ji uplne na jemno.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Tak moment, ona se bramborova kase dela jinak nez vidlickou :D?
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: salát je moc fajn, já vlastně žádný jídlo nejím bez nějaký "přílohy". ani chleba s máslem. a proto jsem vášnivým zastáncem zeleninové oblohy, protože naložit si to z mísy na talíř znamená proměnu na oblohu. se na mě nezlobte :)

    jinak dík za další obsesi - teď to bude vedle kaše i salát.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: samozřejmě nešlehá, prdnu to do pánve a pak zoufale lovím kousky skořápky, ale říkala jsem si, že kdyby jako bylo důležitý dokonalý spojení vajíčka a Lučiny, tak bych ten jeden hrnek obětovala :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: já taky koukám do talířů :-)
    nejvíc se mi teda líbí (a doma jsem zavedla), jak dávají skoro ke každému jídlu na stůl mísu salátu.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SPIKE411: ty mě nesednou, ale jogurt (řeckej), jsem tam už taky narvala :-D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BUNDA: ja zas jen na kaši, pak ji ještě prokvedlám lžíci s máslem a je to labůžo
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: tak ona jedna vec je jak kasi delas a jak ji chces mit... :-) pak je jeste pasirovana, zejo.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LYNCH: to používáme, když děláme těsto na bramborové knedle, ale na kaši tedy ne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    LYNCH: lis na brambory? taky slušný :)
    ____________

    taky díky za turecký vejce, to zkusím. ovšem jen tak mezi řečí mě tu zaujalo, že TRISSIE: míchaný vejce našlehá předem v hrnku. ok, nic proti, taky jsem to tak dělal, ale už ne. miluju, když je v těch vejcích vidět zvlášť bílek a žloutek, takže je nesleham a chviličku je dělám na pánvi jako volský oko, než část bílků vytuhne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja si koupil takovej ten lis, je s tim trochu práce ale vysledek skvělej
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    REONA: To byla asociace čistě v rovině "nakyslá chuť lučiny → nakyslá chuť jogurtu".

    Podobně jako "našlehání vajíček" mi zas vyvolalo vzpomínku na Kaiserschmarrn, trhance. (Tam se teda dělá sníh.) A je na ně teď vlastně docela dobré počasí. :)

    Kaiserschmarrn - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarrn
    Original Kaiserschmarrn 😍 - Super leckeres & flaumiges Rezept
    https://www.youtube.com/watch?v=VqNo-EMa2pY

    (české recepty normálně najdete taky, ale s tou echt němčinou se to vaří hned authentičtěji!)

    Na to konto jsem narazil blog téhle paní, které české recepty do angličtiny překládá syn, tak kdybyste se chtěli o něco podělit s přáteli, kteří česky nemluví…
    Cook Like Czechs | Czech Recipes Written in English
    https://www.cooklikeczechs.com/

    (Já běžně míchaný nešlehám, jen nejdřív udělám bílky a žloutky rozbiju až na závěr, ať jsou v tom pěkně krémové. Ale dělal jsem už různé varianty, trochu jsem načechral jen bílky, nebo jsem je našlehal i se žloutky… podle nálady a času. :))
    DIVER
    DIVER --- ---
    SPIKE411: "někdo to jen ručně šťouchá, někdo tu kaši šlehá ručním mixérem/šlehačem…"

    jj! to jsem měl nedávno taky debatu někde - že by se kaše měla šťouchat a že to tak matka vždycky dělala. a pak se jí ptám a ukázalo se, že už je to pro ni únavný, tam mixuje.

    a to se do toho navíc plete ještě ten šlehač!

    asi není kaše jako kaše :)
    _____________

    neumím ankety, ale tady by mě zajímaly výsledky.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja je nedávno zkoušel a úplně mě to zbtrenek nevystřelilo, ale chystám se na druhý pokus
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam