• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...coz mi ovsem pripomnelo, ze moje matka delavala naprosto bozsky bramborovy(varene brambory) placky s tvarohem (mekkym) - pecene na sadle ...
    byly bozsky! zajimave je, ze byly jeste lepsi studne, nez teple :O) to i pres to sadlo, ktere prirozene pak ztuhlo, pravda je, ze to pekla na hrozne male louzicce, takze nebyly nijak mastne...
    testo vyvalela tak na 0,7-1 cm tloustku a pak skenickou vykrajovala kolecka a ty opekala... jezis to byla dobrota... jedli jsme to jen tak s kysanym mlekem nebo kefirem ...
    uz jsem to tak 25 let nejedl... ;O(

...asi bych to mohl zkusit... co si pamatuju recept nebyl nijak slozitej! snad bych to take zvladl :O))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nad tema varenejma jsem uvazoval, a pak zavrhl...
    ma predstava je, ze by to melo tak nejak evokovat bramboracky, ale s masem... 😎
    ---
    ale ty varene muzu nekdy take zkusit... (co takhle s tvarohem?) :O)]
    pak dej vedet jak ti to s tema varenejma chutnalo a ja si zainprovizuju take :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: v receptch plusmínus 1:1 a nebo víc brabor, tady třeba píšou brambory vařené.

Kotlet (Persian Ground Meat and Potato Patties) Recipe
    https://www.seriouseats.com/kotlet-persian-ground-meat-and-potato-patties-recipe-8421664

Já jsem to dělala tak od oka, s tím, že tam bylo víc masa, než brambor a nedávala jsem mouku, ale ten recept ze serious eats s braborem vařeným a velkým mnnožstvím vajec zkusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zitra to budu konecne delat...
    prosim te, upresneni: "2 větší brambory, 500 g mletého"
    mam ty brambory fakt obri... tak 400-500g jedna... dat jen jednu? kdybych to kvantifikoval, tak na mnozstvi je masa a brambor (nastrouhanych) asi tak stejne?... muj odhad...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    FERRYH: Já třeba ty hrudky v kaši vyloženě mít musim, jak je to hladký, připadám si, jak když jím lepidlo. Ta konzistence hladké kaše je prostě na můj vkus moc eklhaft.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MEANKITTY11: ...ja proste do stouchnutych brambor narvu 33% smetanu a kousek masla k tomu a chutna mi to i s tema hrudkama :O)
    mixovanou kasi fakt nemusim... je to fadni :O)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: já mám nejradši takovej hybrid kaše a šťouchanejch brambor.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ad bramborová kaše.

Trik s pasírováním funguje, je to hladké a není potřeba usilovně šlehat a nebo špinit robot (no zašpiní se cedník..), ale tedy zjistila jsem, že mám ráda kaši spíše rustikální, takže do hladkého, hedvábného bramborového krému jsem prskla žmlky co zbyly v cedíku a byl to ideál.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEZPRIZORNI: Pokud to není vlhké, není na tom plíseň a nebo to divně nesmrdí, tak to je bezpečné jíst. Bakterie co by mohly škodit potřebují stabilní vlhkost.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Co myslíte, neotevřenésušené maso z Jižní Afriky má expiraci 24.11.2024, zvenčí vypadá v pohodě. Je spíš bezpečné ho sníst nebo ani omylem?
    XAJA
    XAJA --- ---
    DIVER: velke mnozstvo petrzlenky znesie aj ina dobrota: tabouleh. tak do toho.

(a ano, "pesto" sa da urobit v podstate z akejkolvek kombinacie bylin a orechov)
    XAJA
    XAJA --- ---
    MOODYCAT: nezabudam, rec bola o kombinacii zeleniny na salat, takze sa ta to zjavne netykalo:)

(ale chapem, poznam takych)
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: :) nojo no, to jsou ty mladý, samá sranda a zelenina jim nejede
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Jj, me jen pobavila ta formulace "smichej, co ti chutna" :)
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: tak ona reagovala můj dotaz na zeleninovy salaty :)
    když se zeptáš na salát z řízků tak se nejspíš taky najde někdo do by věděl :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    mimochodem - ta nadúroda petrželky je skvělá. obzvláště v zimě. a hlavně, když v mrazáku najdete asi kilo mletých vlašských ořechů. máti to kdysi přeťápla se sběrem i zpracováním, tak mě taky zásobila a já už na to zapomněl.

žádný cukroví nepeču, tak jsem byl blízko tomu, abych to přes všechnu přírodní a lidskou sílu vyhodil. ovšem pak jsem narazil na recept samotného Al Caponeho! vlašáky a petrželka v mohutném množství jsou základ. dělala mu to tak prý babička ještě na chudé Sicílii z běžně dostupných surovin v podstatě zadarmo.

de facto je to takový druh pesta. jak mám ty ořechy bohužel už namletý (uvítal bych hrubší kousky), tak už to ani nemixuju, jen promíchám vidličkou.

a je to překvapivě dobrý. s kilem mletých ořechů v mrazáku to mám tak na deset let. a jestli bude každý rok takhle růst petrželka, tak to povýším na zimní jídlo :)

Al Capone’s Favorite Dish: Walnut Sauce Pasta – Eats History
    https://eatshistory.com/al-capones-favorite-dish-walnut-sauce-pasta/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VSICHNIMAME: Asi jo, nevim. Je suis ta osoba. Za 35 let jsem nenasla zeleninu, co by mi chutnala. Je to muj charakterovy rys :).
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOODYCAT: tak to má pak člověk blbý, zejména po zdravotní stránce....
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    XAJA: Jen zapominas trochu na variantu, ze jedina zelenina, co cloveku chutna, je rizek :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    XAJA: "zamrazene byliny"

jsem z Prahy :) hele, to není nějakej výser, jen to chci předem geograficky určit. u Berounky a asi 240 metrů nad mořem. už tady i lehce mrzlo i nasněžilo. ale moje bylinková zahrádka vzdoruje a mám i v zimě čerstvou petrželku - hladkou i kadeřavou, přičemž ta druhá odolává lépe. a nedám dopustit na tymián, to je ledoborec. ten se dá sklízet celoročně a nic mu není. šalvěj byla ještě nedávno ok a překvapivě to až do konce ledna vydržel mangold na kterej jsem se vykašlal a už ho jenom pozoroval.

zimním spánkem usnulo třeba oregano. ale stejně mě pořád překvapuje, že se dají bylinky pěstovat/udržovat i v zimě. zkoušel jsem letos dva truhlíky doma - pažitku a petrželku. a nevyšlo to - možná i mou nedbalostí. ale když ti to roste venku... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam