• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: já mám nejradši takovej hybrid kaše a šťouchanejch brambor.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ad bramborová kaše.

Trik s pasírováním funguje, je to hladké a není potřeba usilovně šlehat a nebo špinit robot (no zašpiní se cedník..), ale tedy zjistila jsem, že mám ráda kaši spíše rustikální, takže do hladkého, hedvábného bramborového krému jsem prskla žmlky co zbyly v cedíku a byl to ideál.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEZPRIZORNI: Pokud to není vlhké, není na tom plíseň a nebo to divně nesmrdí, tak to je bezpečné jíst. Bakterie co by mohly škodit potřebují stabilní vlhkost.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Co myslíte, neotevřenésušené maso z Jižní Afriky má expiraci 24.11.2024, zvenčí vypadá v pohodě. Je spíš bezpečné ho sníst nebo ani omylem?
    XAJA
    XAJA --- ---
    DIVER: velke mnozstvo petrzlenky znesie aj ina dobrota: tabouleh. tak do toho.

(a ano, "pesto" sa da urobit v podstate z akejkolvek kombinacie bylin a orechov)
    XAJA
    XAJA --- ---
    MOODYCAT: nezabudam, rec bola o kombinacii zeleniny na salat, takze sa ta to zjavne netykalo:)

(ale chapem, poznam takych)
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: :) nojo no, to jsou ty mladý, samá sranda a zelenina jim nejede
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Jj, me jen pobavila ta formulace "smichej, co ti chutna" :)
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: tak ona reagovala můj dotaz na zeleninovy salaty :)
    když se zeptáš na salát z řízků tak se nejspíš taky najde někdo do by věděl :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    mimochodem - ta nadúroda petrželky je skvělá. obzvláště v zimě. a hlavně, když v mrazáku najdete asi kilo mletých vlašských ořechů. máti to kdysi přeťápla se sběrem i zpracováním, tak mě taky zásobila a já už na to zapomněl.

žádný cukroví nepeču, tak jsem byl blízko tomu, abych to přes všechnu přírodní a lidskou sílu vyhodil. ovšem pak jsem narazil na recept samotného Al Caponeho! vlašáky a petrželka v mohutném množství jsou základ. dělala mu to tak prý babička ještě na chudé Sicílii z běžně dostupných surovin v podstatě zadarmo.

de facto je to takový druh pesta. jak mám ty ořechy bohužel už namletý (uvítal bych hrubší kousky), tak už to ani nemixuju, jen promíchám vidličkou.

a je to překvapivě dobrý. s kilem mletých ořechů v mrazáku to mám tak na deset let. a jestli bude každý rok takhle růst petrželka, tak to povýším na zimní jídlo :)

Al Capone’s Favorite Dish: Walnut Sauce Pasta – Eats History
    https://eatshistory.com/al-capones-favorite-dish-walnut-sauce-pasta/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VSICHNIMAME: Asi jo, nevim. Je suis ta osoba. Za 35 let jsem nenasla zeleninu, co by mi chutnala. Je to muj charakterovy rys :).
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOODYCAT: tak to má pak člověk blbý, zejména po zdravotní stránce....
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    XAJA: Jen zapominas trochu na variantu, ze jedina zelenina, co cloveku chutna, je rizek :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    XAJA: "zamrazene byliny"

jsem z Prahy :) hele, to není nějakej výser, jen to chci předem geograficky určit. u Berounky a asi 240 metrů nad mořem. už tady i lehce mrzlo i nasněžilo. ale moje bylinková zahrádka vzdoruje a mám i v zimě čerstvou petrželku - hladkou i kadeřavou, přičemž ta druhá odolává lépe. a nedám dopustit na tymián, to je ledoborec. ten se dá sklízet celoročně a nic mu není. šalvěj byla ještě nedávno ok a překvapivě to až do konce ledna vydržel mangold na kterej jsem se vykašlal a už ho jenom pozoroval.

zimním spánkem usnulo třeba oregano. ale stejně mě pořád překvapuje, že se dají bylinky pěstovat/udržovat i v zimě. zkoušel jsem letos dva truhlíky doma - pažitku a petrželku. a nevyšlo to - možná i mou nedbalostí. ale když ti to roste venku... :)
    MIST
    MIST --- ---
    XAJA: osolit, opeprit, rozetreny cesnek, troska oleje - promichat, dat upect a pred podanim, jeste teply, pokapat hojne citronem.
    XAJA
    XAJA --- ---
    varim len pre seba. ked mam pekny karfiol, tak co s nim, ze? cast zjem hned, cast rozoberiem na male kusky, zmrazim na tacke, potom zosypem po porciach do dozy/sacku. blansirovany.
    KURE
    KURE --- ---
    XAJA: ha mražení vařenýho karfiolu by mě nenapadlo. :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    KURE: tak nerozmyslaj:) ja teda zeleninu jem na taliansky sposob, teda ako "primo" - prvy chod. a to cokolvek, kludne jeden druh. napriklad tie zelene fazulky (mrazene, len ich minutku obvarim) su skvele s jemne nasekanou jarnou cibulkou, poliate jablcnym octom a olivacom. rovnako funguje napr. karfiol (vacsinou, ked z neho nieco varim, cast (obvareneho) si odlozim do mraziaku prave na buduci "salat". akekolvek listove, ktore sa daju zohnat celorocne: staci ocot+olej, pripadne bylinka (pazitka, kopor). uplna klasika: uhorka s troskou cesnaku, bud ocot+olej, alebo sladkokysly nalev a po madarsky navrch stipku mletej papriky. aj v zime je k dispozicii mrkva, zelena aj cervena kapusta, daju sa kupit aj chutne rajciny. vyuzit sa daju aj konzervy: trochu cohokolvek cerstveho, k tomu sterilizovana kukurica ci fazula. teraz v zime mam rada napr salaty z kvasenej kapusty: kvasim samostatne bielu, do tej pridam nakrajane jablko, nasekane orechy a med, hotovo. v litrovych poharoch kvasim kapustu s cvikou a mrkvou: to uz je v podstate hotovy salat.
    ono jest viac zeleniny nie je tazke. staci zasoba par druhov olivaca (jemnejsi, vyraznejsi, ochuteny - ja rada citrusove), nejake kvalitnejsie octy, hruba/vlockova sol a mlyncek s ciernym korenim. na vinaigrette staci maly skrutkovaci pohar a da sa urobit na milion sposobov a aj obycajna hlavka ladoveho salatu sa da potom ochutit kazdy den inak. ked ma clovek k dispozicii este nejake olivy, susene rajciny v oleji, nejake orechy, citrusy ci jablka, priadne klicky ci zamrazene byliny, tak sa moznosti este rozsiruju. netreba spekulovat, co nakombinovat. proste to, co je k dispozicii a co cloveku chuti.
    KULA
    KULA --- ---
    DA_NIELA: to jsem nikdy neměl, já nějak kozí sýry nemusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    rizek...
    😎
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam