• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    XAJA: "zamrazene byliny"

    jsem z Prahy :) hele, to není nějakej výser, jen to chci předem geograficky určit. u Berounky a asi 240 metrů nad mořem. už tady i lehce mrzlo i nasněžilo. ale moje bylinková zahrádka vzdoruje a mám i v zimě čerstvou petrželku - hladkou i kadeřavou, přičemž ta druhá odolává lépe. a nedám dopustit na tymián, to je ledoborec. ten se dá sklízet celoročně a nic mu není. šalvěj byla ještě nedávno ok a překvapivě to až do konce ledna vydržel mangold na kterej jsem se vykašlal a už ho jenom pozoroval.

    zimním spánkem usnulo třeba oregano. ale stejně mě pořád překvapuje, že se dají bylinky pěstovat/udržovat i v zimě. zkoušel jsem letos dva truhlíky doma - pažitku a petrželku. a nevyšlo to - možná i mou nedbalostí. ale když ti to roste venku... :)
    MIST
    MIST --- ---
    XAJA: osolit, opeprit, rozetreny cesnek, troska oleje - promichat, dat upect a pred podanim, jeste teply, pokapat hojne citronem.
    XAJA
    XAJA --- ---
    varim len pre seba. ked mam pekny karfiol, tak co s nim, ze? cast zjem hned, cast rozoberiem na male kusky, zmrazim na tacke, potom zosypem po porciach do dozy/sacku. blansirovany.
    KURE
    KURE --- ---
    XAJA: ha mražení vařenýho karfiolu by mě nenapadlo. :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    KURE: tak nerozmyslaj:) ja teda zeleninu jem na taliansky sposob, teda ako "primo" - prvy chod. a to cokolvek, kludne jeden druh. napriklad tie zelene fazulky (mrazene, len ich minutku obvarim) su skvele s jemne nasekanou jarnou cibulkou, poliate jablcnym octom a olivacom. rovnako funguje napr. karfiol (vacsinou, ked z neho nieco varim, cast (obvareneho) si odlozim do mraziaku prave na buduci "salat". akekolvek listove, ktore sa daju zohnat celorocne: staci ocot+olej, pripadne bylinka (pazitka, kopor). uplna klasika: uhorka s troskou cesnaku, bud ocot+olej, alebo sladkokysly nalev a po madarsky navrch stipku mletej papriky. aj v zime je k dispozicii mrkva, zelena aj cervena kapusta, daju sa kupit aj chutne rajciny. vyuzit sa daju aj konzervy: trochu cohokolvek cerstveho, k tomu sterilizovana kukurica ci fazula. teraz v zime mam rada napr salaty z kvasenej kapusty: kvasim samostatne bielu, do tej pridam nakrajane jablko, nasekane orechy a med, hotovo. v litrovych poharoch kvasim kapustu s cvikou a mrkvou: to uz je v podstate hotovy salat.
    ono jest viac zeleniny nie je tazke. staci zasoba par druhov olivaca (jemnejsi, vyraznejsi, ochuteny - ja rada citrusove), nejake kvalitnejsie octy, hruba/vlockova sol a mlyncek s ciernym korenim. na vinaigrette staci maly skrutkovaci pohar a da sa urobit na milion sposobov a aj obycajna hlavka ladoveho salatu sa da potom ochutit kazdy den inak. ked ma clovek k dispozicii este nejake olivy, susene rajciny v oleji, nejake orechy, citrusy ci jablka, priadne klicky ci zamrazene byliny, tak sa moznosti este rozsiruju. netreba spekulovat, co nakombinovat. proste to, co je k dispozicii a co cloveku chuti.
    KULA
    KULA --- ---
    DA_NIELA: to jsem nikdy neměl, já nějak kozí sýry nemusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    rizek...
    😎
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    MUTHA: hovezi licka!
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: naky peceny maso! grilovany kure, tresku v soli ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: Prima, tak vím že zítra k večeři bude bramborová kaše z áčkových brambor, kterou budu pasírovat přes síto. Tak ještě co k tomu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONDRAT: no a pak ještě chvíi šlehat či jinak mechaicky drážit s horku tekutinou a tukemm, aby aby to prdělo škrob, co se emulguje a nadýchá tím zašlehaým vzduchem :-D
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Vychází to z řecké úpravy brambor Skordalia, což jsou mačkaný brambory s olejem, česnekem a citrónem.

    Když mám chuť tak dělám kaši tak, že uvařím a prolisuju brambory a leju do nich olej a vinnej ocet, dokud to nechutná, jak si představuju, potom sůl/pepř a jarní cibulku. Vyzkoušej to.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: To druhý rozved pls :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Dělal jsem to jenom jako vzorek - dvě másla. S kámošem jsme to hecli jednou na horách, jako bylo to fakt dobrý. Ale já osobně preferuju klasiku s menším množstvím nebo olivovým olejem a vinným octem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Tak to klobouček. Nehledě teda na to, ze v dnešní době dat na kilo brambor kilo másla by oběd pro čtyřčlennou rodinu značně prodražilo, tak mne to uz i chuťově prijde azaz
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Jo. Říkám tomu máslová kaše, jakože vtip.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Zkusil jsi to někdy? 1:1?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Máslová kaše? Jasně, proč ne.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak nejlepsi kase je podle Hestona, zejo... https://www.dailymotion.com/video/xndu6m


    Ale to je o infarkt. 1:1 brambory s maslem :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ZUZKAOU: Propasírujete lisem na brambory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam