KURE: tak nerozmyslaj:) ja teda zeleninu jem na taliansky sposob, teda ako "primo" - prvy chod. a to cokolvek, kludne jeden druh. napriklad tie zelene fazulky (mrazene, len ich minutku obvarim) su skvele s jemne nasekanou jarnou cibulkou, poliate jablcnym octom a olivacom. rovnako funguje napr. karfiol (vacsinou, ked z neho nieco varim, cast (obvareneho) si odlozim do mraziaku prave na buduci "salat". akekolvek listove, ktore sa daju zohnat celorocne: staci ocot+olej, pripadne bylinka (pazitka, kopor). uplna klasika: uhorka s troskou cesnaku, bud ocot+olej, alebo sladkokysly nalev a po madarsky navrch stipku mletej papriky. aj v zime je k dispozicii mrkva, zelena aj cervena kapusta, daju sa kupit aj chutne rajciny. vyuzit sa daju aj konzervy: trochu cohokolvek cerstveho, k tomu sterilizovana kukurica ci fazula. teraz v zime mam rada napr salaty z kvasenej kapusty: kvasim samostatne bielu, do tej pridam nakrajane jablko, nasekane orechy a med, hotovo. v litrovych poharoch kvasim kapustu s cvikou a mrkvou: to uz je v podstate hotovy salat.
ono jest viac zeleniny nie je tazke. staci zasoba par druhov olivaca (jemnejsi, vyraznejsi, ochuteny - ja rada citrusove), nejake kvalitnejsie octy, hruba/vlockova sol a mlyncek s ciernym korenim. na vinaigrette staci maly skrutkovaci pohar a da sa urobit na milion sposobov a aj obycajna hlavka ladoveho salatu sa da potom ochutit kazdy den inak. ked ma clovek k dispozicii este nejake olivy, susene rajciny v oleji, nejake orechy, citrusy ci jablka, priadne klicky ci zamrazene byliny, tak sa moznosti este rozsiruju. netreba spekulovat, co nakombinovat. proste to, co je k dispozicii a co cloveku chuti.