• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: Se upece a tou kachnou
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jinak k tématu klubu, chystám se na tohle: https://www.kucharkaprodceru.cz/soulet-recept/ a už teď slintám. Ale nechápu tu trošičku majoránky, dám tam aspoň lžíci a ne lžičku, spíš víc. A taky je mi divný, že se tam ta cibule dává syrová, i když chápu, že osmažená do zlatova by ještě přispívala k tučnosti.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já to vždycky brala jako prostředek ke zkrácení doby vaření, případně zvýšení nutriční hodnoty, když se nastartuje klíčení. Občas někdo v receptu hodně šaší s výměnama vody, ale vzhledem k tomu, že někdo to doporučuje a někdo zavrhuje, nevěnovala jsem tomuhle důvodu pozornost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: Neni.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: Nenamáčí se luštěniny hlavně proto, aby se snížil obsah antinutrientů? Jak to má s fytáty obilí nemám načtené, protože to není surovina, kterou používám.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Děkuju. Tak on se nemusí ani ten žlutej hrách, ale vaříš to pak kratší dobu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ADELHAIDA: podle mě je to ok dohromady. Já teda třeba kroupy vůbec nenamacim.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Je nějakej důvod, proč by se kroupy nemohly namáčet a vařit společně se žlutým hrachem? Doba namáčení a vaření je u obou podobná a pak se.to ještě bude několik hodin péct v troubě s kachnou.
    XARGH
    XARGH --- ---
    DOCKINEZ: ja kostkovy drozdi zrusil a mam na peceni 1/2kg susenyho (=70 pytliccku) z allegra za cca 100+ kc
    (davam sem ciste pro info. me duvody jsou ekonomicke)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: Takze uplne hybernovalo :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak prý se už lehce zvětšuje..
    UNUX
    UNUX --- ---
    DOCKINEZ: Je lepší nezkoumat z mrazáku maso neurčitého stáří.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já mrazím i normální kostky droždí a po vyndání z mražáku fungujou.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: tak jsem chuj 😥
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: nějak mi přišlo intuitivně že co neni mokry nemůže zmrznout, nejsem žádnej kvasnicovej mák :)
    rychlej prozkum goglem říká že je rozdíl mezi aktivnim a neaktivnim:

Only activated yeast (a.k.a. yeast that’s been mixed with liquid) dies in the freezer. Dry, inactivated yeast can and should be stored in an airtight container in the freezer to keep it fresh for as long as possible.

Can I freeze my yeast dough? | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/blog/2021/07/06/freeze-yeast-dough-make-ahead-bread?mwg_rnd=5912711#:~:text=Baker's%20tip%3A%20Only%20activated%20yeast,for%20as%20long%20as%20possible.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: na druhou stranu to sušený bylo taky předtím živý ne?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: ano, já si právě myslel, že chlad je akorát zpomalí.
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: no počkej, jestli si to dal ven mokrý, tak to už nebylo sušený ne? To už byly živý aktivní kvasnice který imho normálně pomrznou
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Může mráz zabít sušené droždí? Ve středu jsem dal ven poolish, včera doplnil zbytek ingrediencí, dal ven a dnes je těsto od půl dvanácté doma a nekyne.

Díky
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Ja mam spis chut na ten jejich takeout, jak toho maji vzdycky hromadu na tom konferencnim stolku…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam