• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: Takze uplne hybernovalo :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak prý se už lehce zvětšuje..
    UNUX
    UNUX --- ---
    DOCKINEZ: Je lepší nezkoumat z mrazáku maso neurčitého stáří.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já mrazím i normální kostky droždí a po vyndání z mražáku fungujou.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: tak jsem chuj 😥
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: nějak mi přišlo intuitivně že co neni mokry nemůže zmrznout, nejsem žádnej kvasnicovej mák :)
    rychlej prozkum goglem říká že je rozdíl mezi aktivnim a neaktivnim:

    Only activated yeast (a.k.a. yeast that’s been mixed with liquid) dies in the freezer. Dry, inactivated yeast can and should be stored in an airtight container in the freezer to keep it fresh for as long as possible.

    Can I freeze my yeast dough? | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/blog/2021/07/06/freeze-yeast-dough-make-ahead-bread?mwg_rnd=5912711#:~:text=Baker's%20tip%3A%20Only%20activated%20yeast,for%20as%20long%20as%20possible.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: na druhou stranu to sušený bylo taky předtím živý ne?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: ano, já si právě myslel, že chlad je akorát zpomalí.
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: no počkej, jestli si to dal ven mokrý, tak to už nebylo sušený ne? To už byly živý aktivní kvasnice který imho normálně pomrznou
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Může mráz zabít sušené droždí? Ve středu jsem dal ven poolish, včera doplnil zbytek ingrediencí, dal ven a dnes je těsto od půl dvanácté doma a nekyne.

    Díky
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Ja mam spis chut na ten jejich takeout, jak toho maji vzdycky hromadu na tom konferencnim stolku…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: no jo, salaty a sandwiche a plastovou vidlicku a piticka v malych petkach. A desne se v tom nipaj. a mam na to prisernou chut, jak je to hezky barevny a ruznorody.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    BRUKEV: Nezapomněl jsem na tebe, ale chvilku mi trvalo dokopat se k nákupu.
    Nakonec jsem jako první přístroj na vyzkoušení vybral na Lidl shopu tu jejich vakuovačku, která byla v bundlu i s fóliema za cca 1000 Kč. Má to k sobě i sadu hadiček a adaptérů na různý vakuovatelný nádoby. Zatím jsem v tom teda ještě nic nevakuoval, ale když už jsem to kupoval, tak jsem koupil ženě i tepovač a ta ho už zkoušela a má z něj radost 😀

    To je teda vzhledem k vakuovačce irelevantní, ale aspoň jsem na tom ověřil, že věci z Lidl shopu nejsou úplnej šmejd.

    Konkrétně jsem bral tuhle: https://www.lidl.cz/p/silvercrest-kitchen-tools-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c6-s-10dilnou-sadou-folii-cerna/p800008116
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Tam maji vetsinou nejakej sendvic nebo salat, ne?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: Mě fascinujou obědy v big bangu. V tý jídelně :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: bramborové placky s tvarhem se normálně dělají - 1 díl tvarohu z alobalu (je hustší, 3 díly vychladlých vařených brambor, 1 vejce na
    200 g mrabmor, lžička soli na půl kila hmoty, hrubá mouka dle potřeby - čím méně, tím bramborovější budou.

    Když použiješ brambory co plně vychladly, tak se těsto nebude roztékat a můžeš ho nechat chvíi odpočiut, aby mouka nasákla vodu a líp to drželo pohromadě.

    Což mě vede k tomu, že jsemm teď dělala scícsance, což jsou západoslovenské pečené smotané lokše se škvarky/smaženou cibulkou a jsou skvělé

    Recept na scískance (NA CHALUPE)
    https://www.youtube.com/watch?v=6XW3Yx9-rFc
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...coz mi ovsem pripomnelo, ze moje matka delavala naprosto bozsky bramborovy(varene brambory) placky s tvarohem (mekkym) - pecene na sadle ...
    byly bozsky! zajimave je, ze byly jeste lepsi studne, nez teple :O) to i pres to sadlo, ktere prirozene pak ztuhlo, pravda je, ze to pekla na hrozne male louzicce, takze nebyly nijak mastne...
    testo vyvalela tak na 0,7-1 cm tloustku a pak skenickou vykrajovala kolecka a ty opekala... jezis to byla dobrota... jedli jsme to jen tak s kysanym mlekem nebo kefirem ...
    uz jsem to tak 25 let nejedl... ;O(

    ...asi bych to mohl zkusit... co si pamatuju recept nebyl nijak slozitej! snad bych to take zvladl :O))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nad tema varenejma jsem uvazoval, a pak zavrhl...
    ma predstava je, ze by to melo tak nejak evokovat bramboracky, ale s masem... 😎
    ---
    ale ty varene muzu nekdy take zkusit... (co takhle s tvarohem?) :O)]
    pak dej vedet jak ti to s tema varenejma chutnalo a ja si zainprovizuju take :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: v receptch plusmínus 1:1 a nebo víc brabor, tady třeba píšou brambory vařené.

    Kotlet (Persian Ground Meat and Potato Patties) Recipe
    https://www.seriouseats.com/kotlet-persian-ground-meat-and-potato-patties-recipe-8421664

    Já jsem to dělala tak od oka, s tím, že tam bylo víc masa, než brambor a nedávala jsem mouku, ale ten recept ze serious eats s braborem vařeným a velkým mnnožstvím vajec zkusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zitra to budu konecne delat...
    prosim te, upresneni: "2 větší brambory, 500 g mletého"
    mam ty brambory fakt obri... tak 400-500g jedna... dat jen jednu? kdybych to kvantifikoval, tak na mnozstvi je masa a brambor (nastrouhanych) asi tak stejne?... muj odhad...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam