• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Ja mam spis chut na ten jejich takeout, jak toho maji vzdycky hromadu na tom konferencnim stolku…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: no jo, salaty a sandwiche a plastovou vidlicku a piticka v malych petkach. A desne se v tom nipaj. a mam na to prisernou chut, jak je to hezky barevny a ruznorody.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    BRUKEV: Nezapomněl jsem na tebe, ale chvilku mi trvalo dokopat se k nákupu.
    Nakonec jsem jako první přístroj na vyzkoušení vybral na Lidl shopu tu jejich vakuovačku, která byla v bundlu i s fóliema za cca 1000 Kč. Má to k sobě i sadu hadiček a adaptérů na různý vakuovatelný nádoby. Zatím jsem v tom teda ještě nic nevakuoval, ale když už jsem to kupoval, tak jsem koupil ženě i tepovač a ta ho už zkoušela a má z něj radost 😀

    To je teda vzhledem k vakuovačce irelevantní, ale aspoň jsem na tom ověřil, že věci z Lidl shopu nejsou úplnej šmejd.

    Konkrétně jsem bral tuhle: https://www.lidl.cz/p/silvercrest-kitchen-tools-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c6-s-10dilnou-sadou-folii-cerna/p800008116
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Tam maji vetsinou nejakej sendvic nebo salat, ne?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: Mě fascinujou obědy v big bangu. V tý jídelně :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: bramborové placky s tvarhem se normálně dělají - 1 díl tvarohu z alobalu (je hustší, 3 díly vychladlých vařených brambor, 1 vejce na
    200 g mrabmor, lžička soli na půl kila hmoty, hrubá mouka dle potřeby - čím méně, tím bramborovější budou.

    Když použiješ brambory co plně vychladly, tak se těsto nebude roztékat a můžeš ho nechat chvíi odpočiut, aby mouka nasákla vodu a líp to drželo pohromadě.

    Což mě vede k tomu, že jsemm teď dělala scícsance, což jsou západoslovenské pečené smotané lokše se škvarky/smaženou cibulkou a jsou skvělé

    Recept na scískance (NA CHALUPE)
    https://www.youtube.com/watch?v=6XW3Yx9-rFc
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...coz mi ovsem pripomnelo, ze moje matka delavala naprosto bozsky bramborovy(varene brambory) placky s tvarohem (mekkym) - pecene na sadle ...
    byly bozsky! zajimave je, ze byly jeste lepsi studne, nez teple :O) to i pres to sadlo, ktere prirozene pak ztuhlo, pravda je, ze to pekla na hrozne male louzicce, takze nebyly nijak mastne...
    testo vyvalela tak na 0,7-1 cm tloustku a pak skenickou vykrajovala kolecka a ty opekala... jezis to byla dobrota... jedli jsme to jen tak s kysanym mlekem nebo kefirem ...
    uz jsem to tak 25 let nejedl... ;O(

    ...asi bych to mohl zkusit... co si pamatuju recept nebyl nijak slozitej! snad bych to take zvladl :O))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nad tema varenejma jsem uvazoval, a pak zavrhl...
    ma predstava je, ze by to melo tak nejak evokovat bramboracky, ale s masem... 😎
    ---
    ale ty varene muzu nekdy take zkusit... (co takhle s tvarohem?) :O)]
    pak dej vedet jak ti to s tema varenejma chutnalo a ja si zainprovizuju take :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: v receptch plusmínus 1:1 a nebo víc brabor, tady třeba píšou brambory vařené.

    Kotlet (Persian Ground Meat and Potato Patties) Recipe
    https://www.seriouseats.com/kotlet-persian-ground-meat-and-potato-patties-recipe-8421664

    Já jsem to dělala tak od oka, s tím, že tam bylo víc masa, než brambor a nedávala jsem mouku, ale ten recept ze serious eats s braborem vařeným a velkým mnnožstvím vajec zkusím.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zitra to budu konecne delat...
    prosim te, upresneni: "2 větší brambory, 500 g mletého"
    mam ty brambory fakt obri... tak 400-500g jedna... dat jen jednu? kdybych to kvantifikoval, tak na mnozstvi je masa a brambor (nastrouhanych) asi tak stejne?... muj odhad...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    FERRYH: Já třeba ty hrudky v kaši vyloženě mít musim, jak je to hladký, připadám si, jak když jím lepidlo. Ta konzistence hladké kaše je prostě na můj vkus moc eklhaft.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MEANKITTY11: ...ja proste do stouchnutych brambor narvu 33% smetanu a kousek masla k tomu a chutna mi to i s tema hrudkama :O)
    mixovanou kasi fakt nemusim... je to fadni :O)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: já mám nejradši takovej hybrid kaše a šťouchanejch brambor.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ad bramborová kaše.

    Trik s pasírováním funguje, je to hladké a není potřeba usilovně šlehat a nebo špinit robot (no zašpiní se cedník..), ale tedy zjistila jsem, že mám ráda kaši spíše rustikální, takže do hladkého, hedvábného bramborového krému jsem prskla žmlky co zbyly v cedíku a byl to ideál.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEZPRIZORNI: Pokud to není vlhké, není na tom plíseň a nebo to divně nesmrdí, tak to je bezpečné jíst. Bakterie co by mohly škodit potřebují stabilní vlhkost.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Co myslíte, neotevřenésušené maso z Jižní Afriky má expiraci 24.11.2024, zvenčí vypadá v pohodě. Je spíš bezpečné ho sníst nebo ani omylem?
    XAJA
    XAJA --- ---
    DIVER: velke mnozstvo petrzlenky znesie aj ina dobrota: tabouleh. tak do toho.

    (a ano, "pesto" sa da urobit v podstate z akejkolvek kombinacie bylin a orechov)
    XAJA
    XAJA --- ---
    MOODYCAT: nezabudam, rec bola o kombinacii zeleniny na salat, takze sa ta to zjavne netykalo:)

    (ale chapem, poznam takych)
    KURE
    KURE --- ---
    MOODYCAT: :) nojo no, to jsou ty mladý, samá sranda a zelenina jim nejede
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KURE: Jj, me jen pobavila ta formulace "smichej, co ti chutna" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam