• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: Nenamáčí se luštěniny hlavně proto, aby se snížil obsah antinutrientů? Jak to má s fytáty obilí nemám načtené, protože to není surovina, kterou používám.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Děkuju. Tak on se nemusí ani ten žlutej hrách, ale vaříš to pak kratší dobu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ADELHAIDA: podle mě je to ok dohromady. Já teda třeba kroupy vůbec nenamacim.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Je nějakej důvod, proč by se kroupy nemohly namáčet a vařit společně se žlutým hrachem? Doba namáčení a vaření je u obou podobná a pak se.to ještě bude několik hodin péct v troubě s kachnou.
    XARGH
    XARGH --- ---
    DOCKINEZ: ja kostkovy drozdi zrusil a mam na peceni 1/2kg susenyho (=70 pytliccku) z allegra za cca 100+ kc
    (davam sem ciste pro info. me duvody jsou ekonomicke)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: Takze uplne hybernovalo :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak prý se už lehce zvětšuje..
    UNUX
    UNUX --- ---
    DOCKINEZ: Je lepší nezkoumat z mrazáku maso neurčitého stáří.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já mrazím i normální kostky droždí a po vyndání z mražáku fungujou.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: tak jsem chuj 😥
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: nějak mi přišlo intuitivně že co neni mokry nemůže zmrznout, nejsem žádnej kvasnicovej mák :)
    rychlej prozkum goglem říká že je rozdíl mezi aktivnim a neaktivnim:

    Only activated yeast (a.k.a. yeast that’s been mixed with liquid) dies in the freezer. Dry, inactivated yeast can and should be stored in an airtight container in the freezer to keep it fresh for as long as possible.

    Can I freeze my yeast dough? | King Arthur Baking
    https://www.kingarthurbaking.com/blog/2021/07/06/freeze-yeast-dough-make-ahead-bread?mwg_rnd=5912711#:~:text=Baker's%20tip%3A%20Only%20activated%20yeast,for%20as%20long%20as%20possible.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: na druhou stranu to sušený bylo taky předtím živý ne?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: ano, já si právě myslel, že chlad je akorát zpomalí.
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: no počkej, jestli si to dal ven mokrý, tak to už nebylo sušený ne? To už byly živý aktivní kvasnice který imho normálně pomrznou
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Může mráz zabít sušené droždí? Ve středu jsem dal ven poolish, včera doplnil zbytek ingrediencí, dal ven a dnes je těsto od půl dvanácté doma a nekyne.

    Díky
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Ja mam spis chut na ten jejich takeout, jak toho maji vzdycky hromadu na tom konferencnim stolku…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: no jo, salaty a sandwiche a plastovou vidlicku a piticka v malych petkach. A desne se v tom nipaj. a mam na to prisernou chut, jak je to hezky barevny a ruznorody.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    BRUKEV: Nezapomněl jsem na tebe, ale chvilku mi trvalo dokopat se k nákupu.
    Nakonec jsem jako první přístroj na vyzkoušení vybral na Lidl shopu tu jejich vakuovačku, která byla v bundlu i s fóliema za cca 1000 Kč. Má to k sobě i sadu hadiček a adaptérů na různý vakuovatelný nádoby. Zatím jsem v tom teda ještě nic nevakuoval, ale když už jsem to kupoval, tak jsem koupil ženě i tepovač a ta ho už zkoušela a má z něj radost 😀

    To je teda vzhledem k vakuovačce irelevantní, ale aspoň jsem na tom ověřil, že věci z Lidl shopu nejsou úplnej šmejd.

    Konkrétně jsem bral tuhle: https://www.lidl.cz/p/silvercrest-kitchen-tools-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c6-s-10dilnou-sadou-folii-cerna/p800008116
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    RUTHLESS: Tam maji vetsinou nejakej sendvic nebo salat, ne?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: Mě fascinujou obědy v big bangu. V tý jídelně :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: bramborové placky s tvarhem se normálně dělají - 1 díl tvarohu z alobalu (je hustší, 3 díly vychladlých vařených brambor, 1 vejce na
    200 g mrabmor, lžička soli na půl kila hmoty, hrubá mouka dle potřeby - čím méně, tím bramborovější budou.

    Když použiješ brambory co plně vychladly, tak se těsto nebude roztékat a můžeš ho nechat chvíi odpočiut, aby mouka nasákla vodu a líp to drželo pohromadě.

    Což mě vede k tomu, že jsemm teď dělala scícsance, což jsou západoslovenské pečené smotané lokše se škvarky/smaženou cibulkou a jsou skvělé

    Recept na scískance (NA CHALUPE)
    https://www.youtube.com/watch?v=6XW3Yx9-rFc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam