VSICHNIMAME:
Calcots - dát na grill + udělat romesco omáčku (pečený papriky, mandle, česek, olivový olej, vinný ocet a trocha bíléh chleba)
Como hacer calçots (cebolleta tierna), facil, practico y riquisimo, plato tipico de Cataluña, Españahttps://www.youtube.com/watch?v=4Exf5rxJ218Porusalda:
Na větší stejné kusy nakrájej porek a bambory 1:1, do hrnce dej dobrej olivovej olej, opékej na tom porek, pak chvíi trap brambory, zalij vývarem tak, aby to bylo skoro ponořené, osol a vař dokud nejsou brambry měkké. Můžeš dát víc vývaru a pak to rozmixovat na krémovou polévky, ale je to dobré jen tak. Případně tam přihoď trošku mrkve. Jde to i s vodou a i tak je to dobré.
La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCAhttps://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0Porek rozříznut po délce, hodit na máslo opéct z obu stran do zlata, podlít troškou vývaru a dodusit. Na másle orestovač česnek a pak strouhanku do zlata, pak smíchat s parmezánem a posypat tím ten porek.
Omeleta
- na máslo, orestvat do sklovata,, zalít osoleými a opepřeými vejci, Případně do vajec přidat nastrouhaný sýr.
Porkové těstoviny:
Na másle restuj nakrájený porek dokud nezačne zlátnout, pak trošku česneku, muškátvá květ, pepř a sůl deglazovat bílým vínem, přidat vodu/vývar a těstoviny. 2 díly tekutiny na 1 díl těstovin. Vařit podle návodu do takového měkka, jak potřebuješ. Přidat do toho nastrouhaný sýr a případně trošku citronové šťávy.