• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: jo, to by slo. Jen z toho mám docela obavy. Jistota, které věřím, je taková, že třeba v 11 se začne guláš vařit, v 15 je hotový a pak se hned porcuje, případný zbytek se nechá táhnout. Varianty, kdy se vařil večer před akcí, nechal přes noc chladit a ráno byl zkyslý už jsem pár viděl. Jak je to prostě pro 20+ lidí, je tam dost masa, tak ta vrstva u dna chladne jinak a nedělá to dobrotu. Ale zvážím to.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: a je možnost ten guláš, např. udělat o den drive, dát do lednice a večer ho v tom bazmeku ohřát?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: hmmm, to mi prijde uz skoro lepsi koupit ten stroj, jestli to bude fungovat. Protozee tolik kornoutu asi nedame za leto.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tipy, triky na zahradní narozeninovou oslavu?

Půlka července, 30-35 lidí, věkově 40+, žádné kulinářské vyfikundace složité, pořádáme u nás na zahradě, cca od 17 do 23 hodin, pohoda sraz kamarádů a rodiny, žádná svatba, křtiny,...

Trochu se doma bijeme v konceptu. Máme gril, máme udírnu, máme krb, máme ten bazmek s komínem na vaření guláše (který se vždy vaříval). Což zní fajn, ale: nechci v červencovém horku stát u kotlíku a probublávat guláš, aby nezkysnul (byť je to vděčný pokrm). Nechce se mi na grilu připravovat 40 porcí krkovice, zabere to čas, který strávím s přáteli. Ale zase něco teplého by to chtělo.

Zatím vede klasika řízkové mísy se saláty (bramborový, vrstvený, zeleninový). Vyzkoušeno, že to potěší zdravotní sestru, svářeče, učitele i CEO velké korporace. Pro nemasové hosty sýrové mísy. Souběžně s tím nějaké sladké, frgály, rolády, kafe.
    Na večer nicméně něco teplého zvažuju, jen tápu co. Sele do termoboxu? Cigáro do udírny? Kuřecí špalíky/křídla? Bývá na to vůbec chuť?

Preferujeme domácí přípravu, ale pokud myslíte, že je to pro 20+ lidí nesmysl, vyřeší to cattering :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOMAJDA: No nejakou polevku s morskou zouzeli. Treba tom yum, nebo new orleanske gumbo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VOMAJDA: Rizoto
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Mám v mrazáku vývar z krevet a nevím, co s ním. Máte někdo nějakej osvědčenej tip, co z něj dobrého vyrobit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak ono ani neni potreba makro karticka :-)
    Křupavé kornoutky na zmrzlinu Icy Smile
    https://www.zmrzlinatocena.cz/zmrzlinove-kornouty/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: tak si sežeň někoho s Makro kartičkou, tam to bude určitě levnější :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Viděla jsem je v USA. Jestli to umí místní dortové oplatky nevím. Abys z nich nemusela dělat naplacato ruskou zmrzlinu. :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: zeptala bych se v cukrárně, kde to kupujou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: Ten Kaufland má nějaký 8ks za 60 korun. To mi přijde úlet. Kdyz v cukrárně stoji 5 korun jeden…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je super odpověď. Jaky?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: loni koupila kámoška na oslav nějaké v Kauflandu a byly v pohodě. Taky jsme na jiné oslavě měli nějaké levné malé z makra a ty byly po převozu docela olámané, ale ty širší "vaflové" byly v pohodě.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Blbá odpověď, ale dají se koupit kulatý oplatky, nahřat a zkornoutovat.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Čau. Mate někdo tip na kornouty na zmrzlinu? Koukal na net a našel jsem nějaký v Kauflandu, který stojej 8 korun jeden. A to je vše. Nebo si mam pořídit na chatu stroj? :-) počítám tak na 2 zmrzliny denně cely léto. Malý holky to uzeroou…
    BOAR
    BOAR --- ---
    VOMAJDA: Já jsem z té trubkové fólie přešel na pytle. Koupis je na alegru za pár korun, v různých velikostech, a není tam ten problém s vlnkama jak je to zatočené. Nakládám si do toho maso na uzení, vždy tak cca 7kg. Jde to do 2 pytlů.
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja nekdy po tom co zazvor pusti stavu tu zbylou drt pouziju jako plnivo do omacky k masu, zbyva toho pozehnane ofc
    MIST
    MIST --- ---
    KURE:ja delam v tomhle pomeru, jen z mnohonasobnyho mnozstvi:
    1 cup water
    1 cup sugar
    2 oz/ 60g zazvoru, nakrajeny na male kousky
    1 citron bio (dle mnozstvi nalevu bud kousek nebo cely rozriznuty napul)

Varit na mirnem plamenu +/- hodinu.

Pokud chces pouziti jeste vic natahnout:
    Ja zazvor oloupu a nakrajim na male kousky (poravdu male, velke byvaji moc palive). Po uvareni vyndam citron, zazvor necham poradne vykapat a dam susit do trouby. Ususeny pak pouzivame na cucani pri boleni v krku, nebo si ho davame do caje. A jelikoz je toho zazvoru vzdycky hodne, tak to rozdavam sousedum a vsichni mame radost - oni, ze neco dostali, ja, ze se toho zbavila :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja odstavnim pytel zazvoru a riznu ho napul sirupem, vyhovuje mi bezovy ale ted mam naky horky pomeranc a taky to de. Vse za studena. Kyselim az do sklenky citronovym maceratem ktery tolik nevydrzi. Babica liga asi, ale slape to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: 1 díl zázvoru 1 díl cukru (hnědý je chutnější), nastrouhast, smíchat, nechat stát, 2-3 dny. Přilít 1 díl vody, svařit na bubliny, přecedit do lahve, přidat citronovu šťávu tak aby to bylo dostatečně kyselé.

Hotovo.

Případně vyrob sobě switchel - plantážnický nápoj.

1 díl zázvoru
    2 díly melasy
    2 díly cukru
    4 díly jablečného či jiného jemnějšího, dobrého octa.

Zázvor nastrouhat, s cukrem a melasou rozmíchat v octu a nechat stát, alespoň týden, pak to přecedit. (původně se tam dává sušený zázvor, ale s čerstvým je to lepší)

A History of Switchel: Old-Fashioned Summer Drink | The Old Farmer's Almanac
    https://www.almanac.com/history-switchel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam