• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: BTW cibuli děláš jak na grilu? Jen tak ve slupce ji hodiš na gril? Ja to tak začal dělat a děcka na oslavě mi vyjedli celý špajz a musel jsem si nechat dovézt další várku cibule.

    BRUKEV: Já začal dělat na oslavách i pizzu. Součást celého je příprava pizz - všichni si dělají svoji. Dělám ale malé velikosti malého talířku. Každý si ji udělá jak chce - pravda mají tendenci toho dát hodně ale časem se to učí. Problém je jen GRIL - nemám pec na pizzu a je to poznat. Ale i já se učím a pizzu musím vyladit hlavně z pohledu pečení v Grilu. Ale chutná jim a přibývá nám děcek na oslavách :(
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Co velkej pekáč buřtů na pivo? Sice jsou taky lepší zaleželý den předem, ale budou hotový dřív, než klasik guláš.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: nyx rada, ale akce pro 30-40 lidí pravidelně pořádáme i se takových účastníme a tomu u grilu (a nemusí to být vždy hostitel/hostitelka, toho se rádi ujmou i hosté) vždycky dělá někdo společnost, zvlášť pokud je blízko u grilu strategicky umístěný zdroj nápojů :-)
    takže a priori bych se toho nebála.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: my ted na rodinne oslave (cca 30 lidi od 2 do 70)
    - meli slane drobnosti (pagace) - co kdo prinesl
    - meli sladke drobnosti (buchty, zaviny) - co kdo prinesl
    - delal se gulas (ano, ve 30)
    - bratranec griloval zeleninu (cuketa a cibule) a nasledne krkovici
    - ja jsem udelala salat
    a zaroven, to za me byla klicova vec, se od zacatku pekla v troube kridla na plechu, ktera zahnala prvotni hlad - k tomu se daly cuketa a cibule z grilu
    a nasledne se vytahly krabice se zmrzlinou, jahody a kazdy si nandal, co chtel
    S2FI
    S2FI --- ---
    BRUKEV: opakovaně se mi osvědčilo udělat pečené maso (klasicky v pekáči) v peci nebo troubě. Nevyžaduje to téměř žádnou práci, jen příprava a pak kontrola/podlití a večer máš hotovo. Můžeš udělat víc verzí - někdo rád prase někdo radši drůbež. Pak k tomu jen např. nějaký salát typu coleslaw nebo jinou sezónní zeleninu, hořčice, křen, chleba a pivo a udělá to velkou parádu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: a je možnost ten guláš, např. udělat o den drive, dát do lednice a večer ho v tom bazmeku ohřát?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tipy, triky na zahradní narozeninovou oslavu?

    Půlka července, 30-35 lidí, věkově 40+, žádné kulinářské vyfikundace složité, pořádáme u nás na zahradě, cca od 17 do 23 hodin, pohoda sraz kamarádů a rodiny, žádná svatba, křtiny,...

    Trochu se doma bijeme v konceptu. Máme gril, máme udírnu, máme krb, máme ten bazmek s komínem na vaření guláše (který se vždy vaříval). Což zní fajn, ale: nechci v červencovém horku stát u kotlíku a probublávat guláš, aby nezkysnul (byť je to vděčný pokrm). Nechce se mi na grilu připravovat 40 porcí krkovice, zabere to čas, který strávím s přáteli. Ale zase něco teplého by to chtělo.

    Zatím vede klasika řízkové mísy se saláty (bramborový, vrstvený, zeleninový). Vyzkoušeno, že to potěší zdravotní sestru, svářeče, učitele i CEO velké korporace. Pro nemasové hosty sýrové mísy. Souběžně s tím nějaké sladké, frgály, rolády, kafe.
    Na večer nicméně něco teplého zvažuju, jen tápu co. Sele do termoboxu? Cigáro do udírny? Kuřecí špalíky/křídla? Bývá na to vůbec chuť?

    Preferujeme domácí přípravu, ale pokud myslíte, že je to pro 20+ lidí nesmysl, vyřeší to cattering :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOMAJDA: No nejakou polevku s morskou zouzeli. Treba tom yum, nebo new orleanske gumbo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VOMAJDA: Rizoto
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Mám v mrazáku vývar z krevet a nevím, co s ním. Máte někdo nějakej osvědčenej tip, co z něj dobrého vyrobit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak ono ani neni potreba makro karticka :-)
    Křupavé kornoutky na zmrzlinu Icy Smile
    https://www.zmrzlinatocena.cz/zmrzlinove-kornouty/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: tak si sežeň někoho s Makro kartičkou, tam to bude určitě levnější :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Viděla jsem je v USA. Jestli to umí místní dortové oplatky nevím. Abys z nich nemusela dělat naplacato ruskou zmrzlinu. :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: zeptala bych se v cukrárně, kde to kupujou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: Ten Kaufland má nějaký 8ks za 60 korun. To mi přijde úlet. Kdyz v cukrárně stoji 5 korun jeden…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je super odpověď. Jaky?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: loni koupila kámoška na oslav nějaké v Kauflandu a byly v pohodě. Taky jsme na jiné oslavě měli nějaké levné malé z makra a ty byly po převozu docela olámané, ale ty širší "vaflové" byly v pohodě.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Blbá odpověď, ale dají se koupit kulatý oplatky, nahřat a zkornoutovat.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Čau. Mate někdo tip na kornouty na zmrzlinu? Koukal na net a našel jsem nějaký v Kauflandu, který stojej 8 korun jeden. A to je vše. Nebo si mam pořídit na chatu stroj? :-) počítám tak na 2 zmrzliny denně cely léto. Malý holky to uzeroou…
    BOAR
    BOAR --- ---
    VOMAJDA: Já jsem z té trubkové fólie přešel na pytle. Koupis je na alegru za pár korun, v různých velikostech, a není tam ten problém s vlnkama jak je to zatočené. Nakládám si do toho maso na uzení, vždy tak cca 7kg. Jde to do 2 pytlů.
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja nekdy po tom co zazvor pusti stavu tu zbylou drt pouziju jako plnivo do omacky k masu, zbyva toho pozehnane ofc
    MIST
    MIST --- ---
    KURE:ja delam v tomhle pomeru, jen z mnohonasobnyho mnozstvi:
    1 cup water
    1 cup sugar
    2 oz/ 60g zazvoru, nakrajeny na male kousky
    1 citron bio (dle mnozstvi nalevu bud kousek nebo cely rozriznuty napul)

    Varit na mirnem plamenu +/- hodinu.

    Pokud chces pouziti jeste vic natahnout:
    Ja zazvor oloupu a nakrajim na male kousky (poravdu male, velke byvaji moc palive). Po uvareni vyndam citron, zazvor necham poradne vykapat a dam susit do trouby. Ususeny pak pouzivame na cucani pri boleni v krku, nebo si ho davame do caje. A jelikoz je toho zazvoru vzdycky hodne, tak to rozdavam sousedum a vsichni mame radost - oni, ze neco dostali, ja, ze se toho zbavila :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja odstavnim pytel zazvoru a riznu ho napul sirupem, vyhovuje mi bezovy ale ted mam naky horky pomeranc a taky to de. Vse za studena. Kyselim az do sklenky citronovym maceratem ktery tolik nevydrzi. Babica liga asi, ale slape to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: 1 díl zázvoru 1 díl cukru (hnědý je chutnější), nastrouhast, smíchat, nechat stát, 2-3 dny. Přilít 1 díl vody, svařit na bubliny, přecedit do lahve, přidat citronovu šťávu tak aby to bylo dostatečně kyselé.

    Hotovo.

    Případně vyrob sobě switchel - plantážnický nápoj.

    1 díl zázvoru
    2 díly melasy
    2 díly cukru
    4 díly jablečného či jiného jemnějšího, dobrého octa.

    Zázvor nastrouhat, s cukrem a melasou rozmíchat v octu a nechat stát, alespoň týden, pak to přecedit. (původně se tam dává sušený zázvor, ale s čerstvým je to lepší)

    A History of Switchel: Old-Fashioned Summer Drink | The Old Farmer's Almanac
    https://www.almanac.com/history-switchel
    KURE
    KURE --- ---
    zdravim, máte někdo osvědčený recept na zázvorový sirup?

    tedy něco co si hotové dám do lednice, a jako šťávu si to rozmícham do vody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam