• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ILTU
    ILTU --- ---
    Vyzkoušela jsem hranolky z dýně hokaido a je v tom zbytečně moc oleje (dělala jsem normální bramborové, tak jsem tam pak zkusmo hodila i tu dýni).
    Ale udělala se krásně a posypaná provensálským kořením (a osolená) je luxusní.
    Takže příště radši na plech a zakápnout olivovým olejem nebo na pánev s trochou oliváče. A to provensálské k tomu.
    Klidně i ve směsi s cibulí a prorostlou uzenou slaninou (aby tam bylo víc masa).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KASUMI: Díky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja to vzdycky delam strasne individualne
    Asi bych si tu dyni predtim nepredvarila, ale nakrajela bych ji na mensi kostky
    Takze trochu oleje, cervena kari pasta, rozvonet, optional prihodit kousek zazvoru, pridat dyni, zalit trochu vyvarem (mnozstvi ti nereknu, tak, aby tam byla sance, ze se to trochu povari a trochu podusi), kafirovy listy, po castecnem zmeknuti bych dala kokosove mliko a varila podle potreby do potrebne konsistence, pred koncem bych dochutila rybi omackou, dle potreby a chute hnedy cukr a limetka

    Ted nedavam chilli papricky
    Obcas tam dam jarni cibulku, mrkev, cibuli.. ale tim, ze je tam zelenina misto masa, tak bych mozna jarni cib pak max posypala
    Vyvar proto, ze nevim, jak dlouho se mi bude ta dyne varit a nechci spolehat jen na mleko
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: babicovsky přiznávám, že čočka do toho přišla normální v nálevu a místo pinií dýňová semínka, prostě co špajz dal :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KASUMI: Mě by teda zajímalo i to kari
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Zrovna tu mam dyni i fetu
    Melo byt thajsk kari, ale mozna zkusim tohle, diky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    poslušně hlásím, že salát z pečené dýně a čočky s česnekovo-fetovou zálivkou je velká dobrota, dá se to servírovat i vybíravým dětem (stačí přinést na stůl jednotlivé mističky a nechat stolovníky, ať si to namíchaj podle chuti) a je to hotový prakticky bez práce.
    Jen teda původním receptem vyžadované čtyři stroužky česneku jsou pro plechový huby, českýho česneku je i jeden stroužek skoro moc.

    Pečená dýně s čočkou a fetou | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/pecena-dyne-s-cockou-fetou
    GALE
    GALE --- ---
    RUTHLESS: První věc, co mě napadne, je grilovaná klobása na papírovém tácku, chleba, hořčice a pivo. Takhle si pamatuji “tu dobu” z tátova vyprávění.
    Samozřejmě bych vzala prvotřídní chleba, domácí křen a nějaké kvalitní klobásy. Papírové tácky jsou v pohodě, jen ty voskové kelímky budou asi problém.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: Naše děti pozřou dýni jen v dýňovém perníku, tak můžu doporučit ten :-) Pro sebe si ráda udělám krom zmíněného jako přílohu bramborovo-dýňové pyré.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Jednou mi tchán dal špagetovou dýni s tím, že je to cuketa. Klasika: rozříznout podélně, vydlabat semínka, naplnit boloňskou a zapéct. Ta omáčka (může být řidší) se krásně vsákne do "špaget" a už to jen hotové vydloubneš na talíř.

    Sweet dumpling moje ségra peče jen rozkrájenou na měsíčky politou máslem a posypanou skořicí, ale něco mi říká, že to by u vás neprošlo. Jednou mi tuhle dyni dala a já dělala tenhle koláč: https://kuchynelidlu.cz/recept/dynovy-kolac Navrch jsem ještě dávala zakysanou smetanu a pekanové ořechy.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Ano, dýňové kimmčchi je opravdu super ;-)
    A kari z máslové dýně je taky fajn.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: hele sweet dumpling je pevna a chuťove vyrazna - idealni do jednodussicho omacek - treba na testoviny, do risotta, nebo do stir fry, nebo do vyvarove polevky. Nebo jen pecena jakou priloha pripadne s dalsi zeleninou.

    https://foolproofliving.com/chicken-butternut-squash-soup/

    https://ohmyveggies.com/pumpkin-stir-fry/

    Maslovku teď budu o vikendu pect jako vegansky plneny skvost - jeste nevim jakou nadivku - vidim to na cocku s vlasaky a houbami.

    testoviny variace na toto

    Pasta With Butternut Squash & Sage Brown Butter Recipe
    https://www.seriouseats.com/pasta-butternut-squash-sage-brown-butter-recipe

    Dyňova přesnidavka z hokaido nebo maslovky https://minimalistbaker.com/20-minute-pumpkin-butter/ -připadne do toho můžeš dat vysoky podil masla a udelat z toho curd (žloutky nejsou potřeba)

    https://bonnibakery.com/pumpkin-spice-curd/

    A ano - dyňove kimčchi je věc!

    Dýňové kimčchi — hobak kimchi ‑호박 김치 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/dynove-kimci-hobak-kimchi


    jinak mam předplatne na NYT, takže pokud nekdo chcete odemknout recept - staci napsat.

    Search Thousands of Recipes - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/search?q=squash
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: dýňový sirup klidně vyzkouším, podělíš se o recept?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak pokud to budete chtít zkoušet - postup na domácí čeření, aby se z toho člověk nezbláznil:
    1. prolít přes drátěné síto (po půl litru suroviny vykydnout pevnou složku, vypláchnout cedník)
    2. prolít přes sítko na čaj nebo něco podobného, s ještě menší sítí
    3. prolít přes papírový kávový filtr v trychtýři - asi nejdostupnější domácí obdoba profi filtračního papíru. Po takovém množství, aby to proteklo - když přestane téct, je potřeba vzít nový filtr.

    nikdy neprotírat proti stěně cedníku lžící. trpce získaná zkušenost, proteče pak právě ta pevná složka, co tam člověk nechce.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: máš ráda daňové latte? Min rok jsem dělala dýňový sirup. Velké množství do toho nepadne, ale byl skvělý. Kolegyně už se mě ptaly, jestli ho letos budu zase dělat
    U nás je asi nejoblíbenější toto jídlo
    Dýně pečená s mletým masem a hořčicovo-sýrovou omáčkou
    https://www.albert.cz/recepty/dyne-pecena-s-mletym-masem-a-horcicovo-syrovou-omackou/r/a85856
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: což ovšem nevyřeší problém s tím, že třeba na sweet dumpling dýni nemám recept vůbec a na špagetovou dohromady asi dva - teď mám dost materiálu na experimenty a hledání těch nejlepších :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: Na suchem miste vydrzi do jara
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: já vyrábím sirupy ze všeho, co se dá odšťavnit, nebo z čeho se dá udělat výrazný nálev :-)

    základní recept je 1 litr (dobře vyčeřené) šťávy, 1,25-1,5kg cukru, 25-30g kyseliny citronové.
    svařit, odpěnit (když pěna přejde varem, krásně zpevní a jde vyndat malým cedníčkem), otestovat naředěním finální chuť (jde ještě vyladit kyselost), plnit do vypařených lahví.
    Chuťově výraznou ovocnou šťávu (aronie, rybíz) klidně ředím 1:1 vodou (tedy potom je to 1l šťávy, 1l vody, 3kg cukru, 60g kyseliny citronové).
    Rybízovou šťávu je potřeba nejdřív svařit a teprve pak přidat cukr a ohřát na 85C (jinak želíruje).
    Mátová - napěchovaný hrnec umytých mátových lístků (no asi klidně i nasekaných stonků) zalít vroucí vodou a nechat 24 hodin odstát, pak scedit a odměřit) - v létě pozor, radši skladovat nálev v chladu, může začít kvasit.

    no a vinea byla 1l šťávy, 1,25kg cukru, 30g citronovky. Muž říká, že k dokonalosti by měla být trochu kyselejší, mně přijde tak akorát. Míchám si to asi 1:20, zalít normálně bublinkovou vodou ze soda streamu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: vinea sirup? jaktoze prosim pekne? :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POHODAVOLE: zavařování bych se po letošní úrodě švestek, jablek a hrozna už ráda vyhnula :-)
    (i když teda domácí vinea sirup, to je s bublinkovou vodou TAKOVÁ dobrota! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam