• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SHUKI: už to peču, místo jablek jsem dal hrušky 😀
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    POHODAVOLE:
    Tohle mas uplne bez testa :-)

    200 g mleteho maku
    200 g tvarohu
    300 g strouhanych jablek
    2 lzicky prdopece
    4 vejce
    2 lzice medu
    vanilkovy cukr
    z bilku snih,jinak vse ostatni smichat dat do pekace a upect, delam v pekaci velikosti cca A4 kolem 1/2 hodinky
    je na nem skvely to,ze to je prave jak makova napln z kolace,ale bez testa,ze je bez mouky je dalsi bonus
    s jabkama lze kouzlit-delala jsem ze strouhanych,z pyre... a nebo misto nich pouzit cervenou repu nebo namichat
    pro navstevu jsem zas delala do dortove formy a naplnila kremem z mascarpone
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JAJITA: Budou úplně v cajku.

    Což mi připomíná, že tam ještě 5 kg taky mám :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    POHODAVOLE: Když jsou tady ty švestky, jak dlouho ony půlené a zavakuované vydrží v mrazáku? Teď jsem našla jeden balíček ze září 24 🤔
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky, ten makovec vypadá pěkně 😀
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: makovej závin. ideálně ještě se švetkama a nebo višňema.

    Rychlý makový závin | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/rychly-makovy-zavin


    a rakouský makovec

    Rakouský makovec bez mouky je krásně šťavnatý a lehký. Jak na něj? - Toprecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/clanky/4642-jak-na-dokonaly-rakousky-makovec-bez-mouky-o-vlacnost-se-postaraji-vajicka-o-nadychanost-snih/

    a maková zmrzlina je pak úplně mez těsta :-D

    https://www.pradobroty.cz/2020/06/makova-zmrzlina.html (pro větší makovost může namísto klasického mléka vyrobit makové- namočíš přes noc mák, rozmixuješ, přecedíš přes plátno, trošku dosolíš a dosladíš)

    super je taky mletý mák v jogurtu - ideálně ho tam chceš nechat přes noc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Muzete mi prosím poradit jídlo, kde je hodně máku, ale málo těsta?

    Díky
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Mám už 10 let Kitchen Aid. Celokovový.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: to si pletes, to dela V-krajec od Horsta Fuchse :-)
    KAERI
    KAERI --- ---
    TRISSIE: Četla jsem "mřížkou protlačuješ a sekáček odřezává prsty" :-O
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kitchen aid a kenwood na to mají taky nástavce, tady ne tom je vidět, jak to funguje:
    KitchenAid kostičkovač pro food processor P2 5KFP1335 (12mm) | eKitchenAid.cz
    https://www.ekitchenaid.cz/kuchynske-spotrebice/kitchenaid-kostickovac-pro-food-processor-p2-5kfp1335-12mm
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: mřížka se sekáčkem. mřížkou protlačuješ a sekáček odřezává vrstvy.
    Umí to některé velké stolní roboty (třeba ETA na to má nástavec), už neprodávaný "kráječ na zeleninu" za 6 stovek z LIDLu ( https://struhadla.heureka.cz/silvercrest-elektricke-struhadlo-na-zeleninu-se-spiralovym-krajecem-sgr-120-a1/#prehled/ ) a pak tenhle Braun:
    https://www.alza.cz/braun-multiquick-9-mq9195-xli-d6105646.htm

    (jestli i nějaký jiný tyčák, to nevím, nevylučuju, naposledy jsem to hledala před rokem)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Jak vypadá kostickovac? Předpokládám, ze to bude neco jiného než to kolečko s mřížkou :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JESTEDMAN: a to víš, že jedna z těch komplexnějších verzí braun tyčáku má udělátko na tvorbu kostiček ze zeleniny?
    tak na tu si dělám zuby já, až odejde buď tyčák, nebo kostičkovač (ten mám z LIDLu) :-)

    vůbec totiž nevím, jak jsem mohla žít bez udělátka, které tvoří dokonale pravidelné kostičky z okurky, vařených brambor, vařené mrkve a tak dále (na syrový celer to není, na tom už jsem jeden kostičkovač zničila). Výroba vánočního bramborového salátu, nebo letních obilných salátů s okurkou, se konečně stala zábavou, a nikoli otročinou u prkýnka!
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ONDRAT: jsem překvapen, že nejsem jediným, který oceňuje Braun, u jednoho mi odešel motor po 6 letech, druhý mám už snad 10, má na sobě víc nerezu než předešlá verze a regulaci otáček přítlakem a furt jede, OK využívám ho tak jednou týdně, ale jsem s ním velmi spokojen. Kromě holícího strojku jsem snad v životě jiný Braun neměl.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    DOOMBRINGER: dušenou kapustu s bramborem a uzeným.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: Cibule na slanine do zlatova, k tomu cesnek a kapustu najemnou, restovat do mekka - pripadne trosku podlit, sul, pepr. Do hotoveho zamichat uvařené testoviny.
    Pripadne zapect s vejci a smetanou. Ale samotne nezapecene je to skvele - vylepsit to jse jeste opecenou strouhanou.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DOOMBRINGER: polévka; zapečená; na mozeček
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DOOMBRINGER: holubce
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Mám tu krásnou kapustu.
    Ale co s ní (mimo karbanátků)?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: jo tak:D to nemam bookly :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Myslel jsem místního auditka :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FRAKIRA:
    TRISSIE:
    PETATA:

    diky
    promyslim a uvidime

    RUTHLESS: tak to asi nesplni ani jeden ucel hele :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VOY: jako na tohle se asi uplne neptas, ale ja jsem minule zkusila myslim tyhle, bezlepkove, a byly prekvapive fakt dobre.. asi je udelam rano
    Bezlepkové vafle | ETA Blog - Tady je doma
    https://www.eta.cz/tadyjedoma/recepty/bezlepkove-vafle/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: delam tyhle:
    Lívanečky v sendvičovači | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/livanecky-v-sendvicovaci

    Jo, 2007, to byly doby, kdy Apetit mel recepty, co na ne clovek nemusel pulku surovin objednavat ze specialky pres internet :-)
    VOY
    VOY --- ---
    Mate nejaky overeny recept na vaflove testo? Ted jsem udelal z pul kila jakesi smesi (150g masla, 2 vejce) a jestli sem udelal 8 nedomrlych vafli, je to moc. Chtel bych nejaky co lepe skaluje a zaroven do toho neprijde pul kila masla. Existuje nejaky takovy?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Jdi do cukrárny spis :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    KASUMI: můj nejoblíbenější recept je z Pradobrot
    Doporučuji neválet úplně natenko a nepřepéct, pak jsou fakt nádhernè měkké

    Perníčky ihned měkké
    https://www.pradobroty.cz/2015/12/pernicky-ihned-mekke.html?m=1
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI:
    Kudlančiny medové perníčky
    instantně měkké
    Recept:
    500 g hladké mouky, 200g cukr moučky, 200 g tekutého medu, 2 středně velká vajíčka, 1 lžička sody a 1 lžíce koření do perníku
    Postup:
    Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením do perníku. Vše promícháme. V míse si uděláme jamku, přilijeme tekutý med a rozšlehaná vajíčka. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vyzrát nejméně 2 dny. Potom na pomoučeném válu znovu prohněteme. Rozválíme na potřebnou výšku – asi tak 3 mm a vykrajujeme formičkami tvary. Perníčky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut při teplotě 200oC. Po vyjmutí z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.
    Bílá cukrová poleva:
    Ušleháme jeden bílek se 150 g moučkového cukru, který 2x prosijeme. Jsou různé fígle na to, aby se poleva neloupala z perníčků dolů: někdo přidává 2 kapky oleje, jiný zase citronovou šťávu. Z jemného papíru nastříháme trojúhelníky, které svineme do kornoutku. Naplníme polevou, ustřihneme špičku kornoutku a můžeme zdobit.
    Žádný spěch, hezky si tu pohodu s perníčky užijte a nebojte se zapojit do tvoření i děti. Nezlobte se na ně, že budou mít mouku až za ušima a budou vám uždibovat těsto, výborně se zabaví a budou šťastné :-) Přeju vám všem, aby se vám krásně peklo, perníčky se povedly a všichni jste byli "šťastní a veselí"!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam