• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    ZUZKAOU: A ta neni paliva?
    MIST
    MIST --- ---
    VOMAJDA: nakrajet na ruzicky, osolit, popeprit, olej, namackany cesnek - tim nesetrit. Na plech do trouby 200C na +/- 25 minut az kvetak zkaramelizuje. Po vyndani pokapat citronem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: dobrý vědět, já dostala urputnou chuť na zelené kari a nechce se mi shanět suroviny :-D (ale nejspíš si na něj někam zajdu)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: To albertí jsem s kuřecím dělala a bylo to fajn
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    VSICHNIMAME: pamatuju i hluboce totalitní popis na verzi bez omáčky “na kuře dáme sůl, pepř, špetku kari a pečeme dozlatova”
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ALEXIS: moje zkušenost z různých jidelen je taková, ze když je něco na kari, je to v omáčce, která vznikne zahuštěním vypeku z masa a přidá se tam koření, které se u nás běžně prodává jako indické kari. Výsledná barva omáčky je zlutozelena. A ještě bych se zeptala učitelky ve školce.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tuhle pastu

_
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: imho bude spíš na thajské straně koření, než na indické, takže kokosové mléko a čerstvou bazalku a tuhle pastu - bývá v supermarketech

albert k tomu dává rovnou krabici i se zeleniou - spíš bych to zkoušela s kuřecím, než s krevetama

Thajské zelené kari
    https://www.albert.cz/recepty/thajske-zelene-kari/r/R00004206

Tady je případně nějaký více thajštějští recept australanky s thajskou matkou.

My Family Recipe: Thai Green Curry From Scratch | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=7K0S0vTIS9A
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    87HIGHFLYER: jo, už jsme jinde s kámoškou došly k tomu, že je možné, že je to světlé UHO obarvené tím žlutým práškem. Díky. :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ALEXIS: ses moc svetaznalej. Proste kup pytlík ve stojanu s kořením co se jmenuje "kari", to je totiž ta jidelnova věc:)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Upřímně by mi ani tyhle praktiky nevadily. Recept na "svíčkovou jako ze školky" jsem nakonec ulovila od kámošky bydlenky, která vaří podle své babičky, která byla tuším kuchařka ve školní jídelně, ale kari doma nedělají, tu jsem zkusila první.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: to už jsme zkoušeli, jednak neexistuje kontakt přímo na jídelnu, jen na hospodářku a jídelna má nulovou odezvu. Buď ani vedoucí nemluví česky (minimálně půlka kuchařek jsou Ukrajinky) nebo se nechce dělit o recepty.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: napiš vedoucí školní jídelny, že dceři hrozně chutnalo, a jestli ti dá recept :-)
    jen teda abys nedopadla jak kdysi moje matka, která se dozvěděla "no ovaříme hovězí na polívku, a do rajské omáčky hlavně hodně cukru, aby jim to chutnalo!" :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    JESTEDMAN: nechci ji zvykat, v tomhle je po otci a ten taky moc nezvládá pálivé, navíc mají v genomu problémy s trávením, takže bych se pálivému ráda prostě vyhla.

Co se týče vlastní pasty, to si klidně namíchám, ale když netuším, co může používat taková školní kuchyně, tak se mi nechce riskovat další "to nechutná jako ve školce" a budu si celý hrnec kari konzumovat sama (pro sebe bych si to udělala ze své oblíbené pasty, že) a zbytečně se s tím patlat.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ALEXIS: udělej si svoji pastu - citronová tráva, koriandr, šalotka, česnek, galangal nebo aspoň zázvor, limetkový listy, příp. římský kmín, standard je zelený chilli, zkusil bych kousek místo toho zelený papriky - koření na sucho na pánvi a pak v hmoždíři, případně v mixéru. Koukni na net, receptů je hromada a jsou fakt různorodý. Kari je jak masala, případně svíčková, má to tolik variant a každej si myslí, že nejlepší je ta od jeho babičky.
    Jinak dcerku postupně zvykej na pálivý, ta naše 11 už dává v klidu právě takový věci jako je pálivá pasta do jídla. Pomaloučku, polehoučku, si zvykne..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Prosím vás, nemáte někdo tip na nepálivé (!) zelené kari?
    Dcera totiž měla ve školce (dle jídelníčku na webu) Krůti na kari, bulgur a strašně jí to chutnalo, akorát nevím jak to vypadalo (kromě popisu dcery, že omáčka byla zelená a ta "rýže" hnědá), mám doma kari pasty jen pálivé a paní v mém oblíbeném obchodě taky nemá nepálivou pastu, tak přemýšlím jak to nepálivé udělat (beru i tipy kam zajít pro suroviny).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    akorát se obávám, že když někomu, kdo nerad květák, nabídnete recepty, které zdůrazňují květákovitost květáku, tak to není úplně to, čím by si ho květák získal :-)
    KURE
    KURE --- ---
    VOMAJDA: moje oblibena "líná" příprava květáku je celou tu hlavu vzít omatlat olejem* osolit dat na plech okolo poházet brambory na menší kousky, případně mrkve a cibule.
    peču do zlatova. (to chce trochu vyzkoušet ale tak nejak 45min 150 horkovzduch)
    pak krajim jako dort a serviruju s nějakym dipem na bazi jogurtu.

*) olej někdy ochutim nějakym kořenim, garam masala, harisa, paprika, dle chuti. pak to v průběhu pečení znova potřu. ale když jsem fakt linej tak je to jen olej sul pepř. a jogurt s cesnekem jako dip.

tohle je asi lepší gastronomie ale je to vic prace :) MUTHA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam