• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FAT
    FAT --- ---
    FERRYH: Česnek rozhodně. Šalvej a máslo nevím, vždycky jsem to dělal s olejem a bez šalvěje. Ta.mi ani nenapadla, to se přiznám.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FAT: to zni dobre! myslis, ze by tomu sedlo i pridani cerstve nasekane salveje a nebo cesneku (jako variace na to tema)? - taky jsem zvazoval - co kdyby tam bylo maslo?
    nak’ mi to k tomu sedne vic :O) ale nejsem si jistej...
    FAT
    FAT --- ---
    TRISSIE: Kuřecí stehna, olej, cibule, potom papriky na krájené na proužky, rajčata na čtvrtky, sůl, pepř, může být i tymián + crockpot.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám tu kilo kuřecích stehenních řízků, ráda bych to hodila do krokouše (pomalý hrnec) a výsledek schovala do mrazáku na horší časy.

můj go-to recept (sojovka zázvor česnek kečup) jsem vařila minulý víkend, takže by to chtělo nějakou inovaci, pokud má někdo něco odzkoušeného?

kuřecí stehna, crockpot a mrazák jsou podmínky nutné - pokud má někdo recept na jehněčí frikasé na pánvi, co se musí servírovat okamžitě po dokončení, good for him, ale já ho nevyužiju :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nakoupit jsem měl už včera. Ale co.
    Těstoviny. Ve smaltované litině rajský protlak, jejda chtěl jsem napřed osmažit cibulku. dám tedy rozmačkaný stroužek česneku, kostku hovězího bujonu, sůl, cukr a povařím.
    Kousek másla by to ještě zvedl, jen si vzpomenout, ale ani tak to nechutnalo vůbec špatně.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Jsem si po dlouhe dobe koupila apetit a to je snad vic reklam nez obsahu…
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KOPRETKA: já ještě s exem mám to - ale to jsme nedávno měli, to ne a hlavně "od táty je to lepší".
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    TRISSIE: mě stačí dvě, při představě větší množiny mám normálně tik v oku...
    jo přesně. Mami uděláš tohle, to máme rádi.. střih, půl roku potom, ale tohle nám nechutná, to nejime!
    ILTU
    ILTU --- ---
    CHORCHEOS: Nemyslím, že by Trissie změnila postup výroby. ☺️
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CHORCHEOS: myslím, že tohle vyléčilo z nenávisti ke koprovce a kulajdě spoustu lidí
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    TRISSIE: vona taky není chuť jako chuť. Co jsem znal koprovku z toho nakládanýho kopru hlavně ze školní jídelny, nemoh jsem jí vůbec cejtit, ale co jsem jí poznal ze stránky toho čerstvýho, nemohu se ji nabažit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: včera jsem vařila k obědu koprovku (s vejcem a bramborem). kterou jsem se naučila vařit a mít ráda kvůli dětem, bo zhruba od 15-18 měsíců ji všechny čtyři absolutně milovaly.
    Mně obliba ke koprovce zůstala, ovšem jim ne. Jen ta nejmenší z toho ještě nevyrostla, ale nedělám si iluze!

já racionálně chápu, že když se dítě s nějakou chutí nesetká, přijde mu divná. že když doma otec odmítá něco jíst (zelený je pro králíky!), tak to nebude jíst ani syn. ale tyhle veletoče u jídel, co měli rádi ještě i v předškolním věku... no, šedivá je teorie a tak dále.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: V principu je to dost vrozene- otevrenost novym zkusenostem a taky jak to ma s chutovymi poharky - pokud vyrazne citlvieji vnimas horkou chut, tak se ji daleko vice vyhybas, plus pripadne autistické spektrum a ruzne sensoricke issues ti dost ovlivnuje.

Az na tom sedi nasledna kulturni a individualni zkusenost

Openness to experience - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Openness_to_experience

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666325000273
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Ano. Přesvědčení, že mám univerzální pravdu, jsem se již vzdala a jsem vděčná, že moje děti jsou v jídle vcelku nevybíravé. Ale dalo mi to docela práci, taky bylo období, kdy hrozila hospitalizace a krmení sondou, tak jsem na současný stav pyšná :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: závidím a přeju, ale furt závidím.

ne, rozhodně tohle nefunguje univerzálně. jsou děti, které nesnědí ani malou porci. ani neochutnají. a klidně budou sedět hodiny u stolu nad plným talířem, klidně obětují dezert, zmrzlinu, pohádku, cokoli, co mělo fungovat jako motivace k tomu "aspoň jedno sousto a po obědě bude xyz", a to dokonce i když ono jídlo, které by měli teď ochutnat, je něčím, čím byly ve věku batolecím krmeny a co jim chutnalo, co vidí běžně na talířích ostatních členů rodiny, ale PROSTĚ. TO. NEJÍ!

a bohužel tyhle geny jsou nesmírně silné a dominantní.
    zn: nic tak neotráví nadšeného kuchaře jako pět strávníků, z nichž každý trpí iracionální averzí k něčemu jinému, s téměř nulovým průnikem! akorát kuřecí řízek žerou všichni bez keců, a ten zas nerada chystám já.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: My jako školáci měli možnost, uvařit si na co máme chuť. Když vaří oba rodiče (otec lépe) a předají základy, zvládnou si děti něco na zub udělat.
    Později není závodka zdroj deprese, ale hrdosti. :-) (i kdyý já měl většinou na závodku štěstí)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mně se hrozně osvědčilo dávat dětem malé porce. I když to třeba není nic, co by si přály, co by znaly, nebo na to měly chuť, snědí to, protože to maj rychle za sebou. A když jim to chutná, přidají si. Takhle jsem se dopracovala k poměrně širokě paletě toho, co pozřou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MARKYSHA: auitko asi ne, ale co takovy ty Jamie Oliver kucharky do 15/30 minut nebo 5 ingredienci? nebylo by to pro tebe?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    FERRYH: rizek do kazdy ruky a zapijet kecupem :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARKYSHA: Trvám na tom, že tohle je nejlepší čas, aby se děti učily vařit. Motivace je důležitá. Jim to každopádně pomůže. Ty buď skončíš s depkou, nebo zjistíš co jim chutná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam