• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Ano. Přesvědčení, že mám univerzální pravdu, jsem se již vzdala a jsem vděčná, že moje děti jsou v jídle vcelku nevybíravé. Ale dalo mi to docela práci, taky bylo období, kdy hrozila hospitalizace a krmení sondou, tak jsem na současný stav pyšná :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: závidím a přeju, ale furt závidím.

ne, rozhodně tohle nefunguje univerzálně. jsou děti, které nesnědí ani malou porci. ani neochutnají. a klidně budou sedět hodiny u stolu nad plným talířem, klidně obětují dezert, zmrzlinu, pohádku, cokoli, co mělo fungovat jako motivace k tomu "aspoň jedno sousto a po obědě bude xyz", a to dokonce i když ono jídlo, které by měli teď ochutnat, je něčím, čím byly ve věku batolecím krmeny a co jim chutnalo, co vidí běžně na talířích ostatních členů rodiny, ale PROSTĚ. TO. NEJÍ!

a bohužel tyhle geny jsou nesmírně silné a dominantní.
    zn: nic tak neotráví nadšeného kuchaře jako pět strávníků, z nichž každý trpí iracionální averzí k něčemu jinému, s téměř nulovým průnikem! akorát kuřecí řízek žerou všichni bez keců, a ten zas nerada chystám já.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: My jako školáci měli možnost, uvařit si na co máme chuť. Když vaří oba rodiče (otec lépe) a předají základy, zvládnou si děti něco na zub udělat.
    Později není závodka zdroj deprese, ale hrdosti. :-) (i kdyý já měl většinou na závodku štěstí)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Mně se hrozně osvědčilo dávat dětem malé porce. I když to třeba není nic, co by si přály, co by znaly, nebo na to měly chuť, snědí to, protože to maj rychle za sebou. A když jim to chutná, přidají si. Takhle jsem se dopracovala k poměrně širokě paletě toho, co pozřou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MARKYSHA: auitko asi ne, ale co takovy ty Jamie Oliver kucharky do 15/30 minut nebo 5 ingredienci? nebylo by to pro tebe?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    FERRYH: rizek do kazdy ruky a zapijet kecupem :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARKYSHA: Trvám na tom, že tohle je nejlepší čas, aby se děti učily vařit. Motivace je důležitá. Jim to každopádně pomůže. Ty buď skončíš s depkou, nebo zjistíš co jim chutná.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MARKYSHA: vybiravost deti v jidle je na velkou, velkou vedeckou praci!! osobne si myslim, ze u deti to je kombinace instinktu (co telo zrovna potrebuje) a nejakych podivnych paranormalnich jevu a chuti...

vzpomen si na sve detske chute a nechute a razem prestanes mit nejakej mindrak... ;O)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KOPRETKA: já totiž vůbec nevím, jaká jsem kuchařka, protože před dětma jsem vařila a ex si to chválil, pak mi chtěl pomoct, když se narodil syn, abych nemusela ještě vařit a začalo ho to strašně bavit, tak tu kuchyni převzal, já se odnaučila a děti pořád, že vařím špatně, ale třeba přítel říkal, že to je jenom mindrák, že špatně nevařím. Když oni to ani neochutnají a už to nechtějí. Nějaký jídla jo, ale každý jiný. Já večer mám fakt málo času na večeře a ještě jim nějak vyvařovat, každýmu jinak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    překvapivě dobrá podzimní kombinace je taky toto: https://www.apetitonline.cz/recept/pecena-dyne-s-cockou-fetou

jen teda nevěřte receptu, pokud máte český česnek. já poučena z předchozích nezdarů místo 4 stroužků dala jen 2 a stejně to bylo moc (rozleží se, svině, v řádu několika minut, začínala jsem s jedním, ochutnala, přidala druhej... a než jsem s tím došla ke stolu, tak už bylo zle)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já si tu odložím slaný dýňový nákyp, něco jako cukeťák do pekáče.

500 - 600 g hokaidó
    5 vajec
    250 g PH mouky (kus může být strouhanka)
    Lžička prdopeč
    50 - 80 ml oleje
    Cibule + tuk na osmažení
    100 g sýra
    Šunka (nemusí být)
    Sůl
    Koření (já dala rozmarýn, pepř, česnek a muškátový oříšek)

Cibuli osmahneme na tuku do zlatova. Mezitím si nasekáme dýni na kousky asi jako kdyby se strouhala na hrubém struhadle. Přidáme vejce, olej, šunku, sůl, sýr, koření, klidně další věci, co straší v lednici a nakonec mouku s práškem. Vymícháme těsto asi jako na bábovku. Nakydáme do vymazaného a vysypaného pekáče a pečeme na 180 cca hodinu podle výšky, na špejlový test. Pro lepší efekt možno ke konci ještě posypat dalším sýrem. Výborné teplé i studené, i pro děti na svačinu.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    super rychly a pritom chutny jidlo je libanonska (nebo marocka? uz nevim kde sem to vzal) cockova polivka (ona je to teda spis kase).

v podstate je to jako dhal z cerveny cocky s matou. diky cerveny cocce je to uzasne rychly a mata tomu dodava zajimavou chut (nesetrim s ni)

nemam puvodni recept, ale toto vypada podobne:
    Easy Arabic lentil soup: Lebanese Shorbet Adas Recipe - Munchyesta
    https://munchyesta.com/easy-arabic-lentil-soup-lebanese-shorbet-adas-recipe/
    nebo
    Middle Eastern Red Lentil Soup with Sumac and Mint
    https://www.simonedenny.me/blog/middle-eastern-red-lentil-soup-with-sumac-and-mint
    nebo
    Rustic Turkish Lentil Soup With Sizzling Mint Butter – Blue Cayenne
    https://bluecayenne.com/rustic-turkish-lentil-soup-with-sizzling-mint-butter
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: Potvrzuju cocka v cervene omace na. Testoviny je super. Klidne cervena a rozvarit. K tomu idealne houby.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Tady se řešila ta bezmasá jídla?
    Buchta v troubě má nějaký nový ebook, tary ochutnávka
    Instagram
    https://www.instagram.com/reel/DdN3k--tqsR/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jo, ještě drobnost - doporučuju nejezdit tam autem, aby člověk mohl otestovat jejich free bar. ono se skleničkou prosecca je ta týmová aktivita hned taková týmovější :-)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    MARKYSHA: jsem přemýšlela že bych něco podobného sepisovala. Nejsme kuchtík typu svíčková a spol a ono když nejím maso, tak tě to ani neláká a jelikož bývám večer utahaná, dva hladový na krku a u toho ještě úkoly, tak se snažím vařit jídla, která zaberou max 20 minut.(Snažím se třeba uvařit jeden den víc brambor a pak těch kombinací vařené brambory a co dům dal, udělám do 15 minut jídlo tak dobré, že děti se dožadují přidání, což nebývá)
    A klidně bych nějaké auditko uvař hladovým dětem v rekordním čase ocenila.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    V Olakala jsem byl na sushi. Byla to spis prednaska o Japonsku, nez kurz vareni.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BAAL: před asi 10 lety jsem byl v Chefparade na japonské kuchyni a super - pho bo, závitky atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BAAL: můžu doporuči Chefparade na Výstavišti:
    Kurzy vaření v Chefparade - Dárkové poukazy | Kurzy vaření | Chefparade.cz
    https://www.chefparade.cz/cs/kategorie/kurzy

byla jsem dvakrát jako doprovod na dětském kurzu a jednou sama, na nějaké Indii (tzn. zažila jsem tři různé šéfkuchaře kurzů), a přišlo mi to pokaždé velmi fajn. Což mi teda připomíná, že mám ještě jeden poukaz k vybrání a měla bych se podívat, na co bych mohla jít (problém není vybrat si NĚCO, problém je vybrat si CO, protože mě láká až moc věcí :-)
    BAAL
    BAAL --- ---
    ZUZKAOU: kuchyně je asi jedno, jde spíš o řekneme teambuildingovou aktivitu:) Pro cca 4 lidi. Ale zároven aby to mělo smysl, jsme motivovaní lidé, nejde jen o společný zážitek. Ambi posleduju ted se zdá že nic moc vařícího/pečíčího nemají, na pana Suchého kouknu, diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam