• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEUFO
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIM_FREEMAN: kdyz bude vas nazorovej tabor duslednejsi v paleckovani, tak tu pravdu za chvili ziska. Coz ale telepatii neumozni
    SVANC
    SVANC --- ---
    Mimochodem vědecký přístup je takový, že kdyby za kontrolovaných podmínek byla telepatie prokázána a to i při opakovaných pokusech, nezbylo by vědecké komunitě nic jiného, než její existenci akceptovat a začít přemýšlet, kde jsou mezery v současném popisu našeho světa.
    Nevědecký, zde předváděný způsob, vypadá úplně jinak - stačí ignorovat poznatky získané vědeckými metodami (a nespočetněkrát experimentálně a pozorováními ověřeny) a začít tvrdit, že realita je jiná, že je realit "víc" či něco podobného. Samozřejmě bez validních důkazů :D.
    SVANC
    SVANC --- ---
    AIM_FREEMAN: Lásku můžeš prokázat zcela vědeckými metodami. Třeba pomocí magnetické rezonance sledováním aktivit mozku člověka, kterému jsou předkládány fotografie různých osob, známých, neznámých, mezi nimiž je i fotka milované osoby.
    Pokud někdo říká, že je schopen číst myšlenky jiné osoby, jde o tak konkrétní tvrzení, že by neměl být problém jej stejně konkrétně prokázat.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SVANC: To je jen tvůj názor že je lehké jí prokázat přesvědčivě. Je to přesně naopak. Některé fenomény jsou velmi jemné a velmi závislé na mnoha proměnných, jejichž existenci si ani neuvědomujeme. Pokud uvažuješ o telapatii jako o jevu typu světlo, je to stejně na místě jako uvažovat tak o lásce. Neříkám, že se nelze dostat k nějakému technologickému řešení, ale v tom právě selhává dnešní většinové vědecké paradigma..nevejde se do rámce. Jak chceš zkoumat fenomén o němž de facto už ve svém nastavení ke světu říkáš, že neexistuje? Hm.
    SVANC
    SVANC --- ---
    JAXXE: Naservíroval jsi odkaz na Amazon na koupi knížky (srsly?), na článek o metodologii (bez konkrétních testů), odkaz na přednášku a pak ještě odkaz na stránky, kde je hromada dalších odkazů, které fakt nemám čas pročítat. Namátkou ten první ( http://deanradin.com/evidence/Astin2000.pdf ) o léčení na dálku (modlením a podobně) ukazuje velmi rozporuplné výsledky a celkově působí naprosto nepřesvědčivě. Tohle jsem fakt neměl na mysli.
    Kdyby telepatie jako fenomén fungovala, nemělo by být těžké prokázat ji tak přesvědčivě, jak jsem popisoval v předminulém postu. A pokud by takto přesvědčivé výsledky existovaly, nepochybně by s nimi ezoterici argumentovali. Nic takového nevidím.
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    SVANC: ano velmi, hlavne v momente, kdy ti jich pod nos naservíruju desitky... ale ty na to nemas cas, ignorures to a chces at ti to predzvykam. kdybych tady dal jeden výzkum, reknes, ze je to malo. když hodne, je to moc. ver si cemu chces, me je to uplne jedno. jak jsem řekl, na diskuze nemam cas. proto radeji davam linky, at si to každý prebere, jak chce.
    SVANC
    SVANC --- ---
    JAXXE: Přijde ti požadavek na věrohodné, jednoznačné a ověřitelné výsledky legrační? :D
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    SVANC: ;)
    SVANC
    SVANC --- ---
    JAXXE: Ten odkaz je spíše o metodologii, nějaké výsledky konkrétních testů tam nevidím. Mimochodem odkazy na dlouhé stránky textu jsou sice fajn, ale nemám čas jen na tohle. Měl jsem na mysli třeba stručné shrnutí typu:
    V letech xx - xx bylo provedeno x slepých testů telepatie s následujícími výsledky:
    Úspěšnost uhádnutí karty (barvy, tvaru, whatsoever...) 80 %, při náhodném hádání by byla úspěšnost pouze 10 %.
    A taky by bylo fajn, kdyby ty testy nebyly prováděny pouze fanoušky parapsychologie, ale také za účasti skeptiků.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PALEONTOLOG: a pohyb ve vozidle rychlostí větší 40 km v hodine je pro člověka smrtící.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIM_FREEMAN: ryba udrzi myslenku dele
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    PALEONTOLOG: soucasne paradigma se nastesti cim dal rychleji hrouti ;)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PALEONTOLOG: na co konkretne?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIM_FREEMAN: super tak az na to prijdes dej vedet
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PALEONTOLOG: ja vidim vice soucasnych paradigmat .. soucasne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AIM_FREEMAN: v soucasnem paradigmatu je to vylouceno a z nej vychazi. Nic overitelnejsiho nemame. Pak uz jen drogy a tantru.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PALEONTOLOG: to se sice nerovna, ale SVANC rozporoval vubec moznost existence telepatie na dalku jako jevu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nebo jen skola zivota zastava telepatii?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SVANC: stoj za nim pres dveste let statisticke prace. A co vic, spravny teorem dovede predpovidat vlastni uskali a slabiny.

    JAXXE: nerovna se cteni myslenek emzaky zeano

    A zeptam se, ma tady krom ezoteriky a hudebni profukce nekdo zkusenosti s postgradualni fyzikou ?
    JAXXE
    JAXXE --- ---
    SVANC: ano, staci si precist, co jsem postoval o dva posty nize anebo třeba zde je o tom zajimavy text: https://www.sheldrake.org/...lepathy/scientific-papers-on-telepathy/27-research/experimenter-effects
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam