• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Pokud to co hledáš, nenalezneš v sobě, nikdy to nenalezneš." (alchymistické krédo)
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    the purpose of life is to become actually what we are potentially.

    abraham maslow
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Mágie je navázání kontaktu s bytostmi, jež existují na vyšších úrovních, než je ta naše. Mystika je pozvednutí sebe sama na jejich úroveň." (Crowley)
    MYKO
    MYKO --- ---
    The one who is seeking God, finds himself. The one who is seeking himself, finds God.
    Mooji / http://www.youtube.com/watch?v=S5A6gmEbzYg
    ZDENDAK
    ZDENDAK --- ---
    Žádný cit tak čistý není, aby nebyl smíšen s citem sobě odporným.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Jan Stern ve studii Hraniční osobnost naší doby (In: Stern, J.: Mystika Západu. Praha, Malvern 2009) upozornil na to, že vlastně i v západní tradici existuje jistý "trik", jímž se může jedinec ustavení vlastní identity úspěšně vyhnout - a takových lidí s "postmoderním Self", které se dosti podobá "kontextuálnímu Self" popsanému v asijských společnostech, ve skutečnosti stále přibývá.

    ...

    Jedinec, jemuž se nepodařilo ustavit identitu, využívá schopnosti identifikovat se s prostředím - lze-li to tak nazvat - instrumentálním způsobem. Identifikuje se s nejrůznorodějšími ideály a vzory, aniž by se jim skutečně vnitřně přiblížil. S odkazem na Winnincotta (Winnincott, D. W.: Through Pediatrics to Psychoanalysis. London, Hogarth Press 1958) tu Stern hovoří o "falešném já". Na jedné straně tito lidé jeví až známky psychózy, když se jim nedaří rozlišovat mezi vnitřkem a vnějškem; na druhé straně nedospějí ani k neuróze, protože prostě neprošli skutečným oidipovským konfliktem. (Jen tak na okraj: Není "falešné já" vlastně poměrně dobrou adaptací na stále častější nefunkčnost otcovského prvku v oidipovském trojúhelníku? Neumožňuje taková chybějící identifikace s matkou projít úskalím mateřské péče řádně nevymezené figurou otce, která hrozí změnit se ve fenomén "zalehávající" mateřské příšery?)

    Lidé s "falešným já" se na první pohled jeví jako zcela normální, až na to, že jejich emoce a morálka jsou plytké a formální. Identifikují se proto, aby "předešli" internalizaci, tj. skutečnému vnitřnímu přijetí toho, s čím se identifikovali. "Během jednoho rozhovoru se z nich stávají nadšenci do makrobiotiky, vyznavači Krišny, freudiáni, speleologové, upíři, ale nic z toho dlouho nevydrží, neboť na pohyblivém písku nelze ve skutečnosti postavit žádnou stavbu. Střídají partnery, neboť po čase zjistí, že 'chybí napětí, chybí tam ta chemie, něco se ztratilo, už nepřeskakuje jiskra, náš vztah se vyprázdnil', a kdo ví co ještě. Velmi často obměňují svůj šatník, střídají styly, barvu vlasů, mění dokonce i své chování, jazyk a mentalitu podle toho, který vzor či styl právě přijali." (Stern, J.: c.d., S. 285) Takoví lidé se nedokáží z "plného vnitřku" účinně postavit nějaké vnější instanci, protože identifikací s ní teprve jakžtakž dotvářejí vlastní identitu, kterou by jinak postrádali. Jedna pacientka Deutschové se dokonce v zoufalství rozhodla napodobovat svého psa - "tak konečně budu vědět, co mám dělat".

    Lidé s "falešným já" mají podle všeho schopnost přizpůsobit se prakticky jakémukoliv sociálnímu kontextu, protože to je něco, co potřebují pro dočasné ustavení své duševní rovnováhy. Jejich vnitřní nejistota je výrazně horším handicapem než nedostatek důvěry ve společnosti, a ještě i ty nejhorší společenské poměry mohou poskytnout vhodný materiál k dočasné povrchní identifikaci. Jejich potřebě identifikace dnes vychází vstříc průmysl chrlící stovky a tisíce druhů vzájemně zaměnitelného a sériově produkovaného, avšak "originálního" značkového zboží, jež zaručeně "podtrhne vaši osobnost". Představují výtečné nutkavé konzumenty. Pokud pro ně z nějakého důvodu přestane být přitažlivá identifikace se západní kulturou, jsou zajisté ochotni se bez rozpaků (a přirozeně že zcela povrchně) identifikovat i s jakoukoliv jinou.

    http://www.blisty.cz/art/50828.html
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    In A Dream | A Film By Jeremiah Zagar
    http://www.inadreammovie.com/
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    “What is the consequence of a single life weighing less than a feather? What is the final destination of hatred? When you look in the eyes of the enemy and you see yourself. At what price mercy? Who is my neighbor? How many times shall I forgive my brother? What does it mean to love ones enemies? What can a man give in exchange for ones soul? These are the questions that I faced in my prison camp; the answers changed my life forever.”

    Ernest Gordon via To End All Wars
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    V těch dobách (50.tých letech) byli schizofrenici velkými učiteli psychiatrie - to bylo ještě předtím, než začalo být módou nadopovat je různými léky.

    Jeffrey K. Zeig
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Give me evidence of experience...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Když se mě ptáci při procházce v lese ptaj,
    co tam dělám, nebo proč tam jsem,
    tak jim říkám, že tam zabíjím čas
    a že čas zase na oplátku zabíjí mě...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Výběr terapeutické techniky je vědou, její provádění uměním.

    - James O. Prochaska
    FLOYDTHEBARBER
    FLOYDTHEBARBER --- ---
    How to avoid a kundalini awakening:

    Eat a heavy cooked diet, do not exercise or spend time in nature, waste your energy on alcohol and cigarettes, do not meditate, avoid spiritually advanced people, do not get into stressful or challenging situations, do not sail across the ocean or do anything remotely adventurous, breath shallow, avoid music, dance, drumming and raw food. Do not fall in love, and especially do not love any guru type. Do not feel any gratitude or mystical feelings. Have no awe over creation, cultivate a mean, small and nasty nature, do not use your intellect, and do not follow your muse or your heart.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    ...Není to právě to, co děláme? Zrcadlíme svět podle toho, jak jsme lesklí. Oko vidí nebo nebo peklo nebo jen zelenou zemi, podle stavu mysli...

    Anker Larsen, Kámen mudrců, s. 111
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    hodne dobra kniha:

    EARTHDANCE: Living Systems in Evolution - Elisabet Sahtouris
    http://www.ratical.com/LifeWeb/Erthdnce/erthdnce.html


    This book is a work of philosophy in the original sense of a search for wisdom, for practical guidance in human affairs through understanding the natural order of the cosmos to which we belong. It bears little resemblance to what we have come to call philosophy since that effort was separated from natural science and became more an intellectual exercise in understanding than a practical guide for living.
    _ELPH_
    _ELPH_ --- ---
    is it easier to answer or harder to try to make all the questions ask themselves why?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    "Byli jsme vedeni k představě věcí nekonečně zázračnějších než představy básníků a snílků minulosti. Ukazuje to, že imaginace přírody je mnohem, mnohem větší než imaginace člověka. Například o kolik pozoruhodnější je pro nás to, že jsme připoutáni vlivem záhadné přitažlivosti k otáčející se kouli - polovina z nás vzhůru nohama -, která si miliardy let pluje prostorem, než představa, že jsme neseni na hřbetu slona nadnášeného želvou plovoucí v bezedném moři."
    Richard Feynman
    k tomu tematu doporucuju dve posledny glosy zde [ XCHAOS @ Entropie, teorie superstrun, atd.. - jak nas svet funguje a proc? existuje pro vse ve vesmiru nejaky spolecny jmenovatel ] (zlaty rez na atomarni urovni a ta nova Verlindeho teze o gravitaci:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Sám sebe klame ten, kdo zapírá mne
    vždyť chce-li vzlétnout, mými křídly mávne

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam