_ELPH_: mam dva takove sny, co se mi opakuji uz od detsvi, kdyz je mi zle nebo nevim, oba jsme si nekolikrat umyslne vyvolal intoxikovany ketaminem [kterej se jim nejvic podoba] a kricel jsem hruzou, ale od ty doby se mi jete nezdaly... jedno je krivka, jakoby tep srdce na nejakem pristroji... nebo jako kdyz pozorujes provesene kabely na sloupech vedle jednouciho vlaku... ruzne se to zrychluje a nasleduje me jakoby priblizovani pohledem ke krivce, az po ni jakoby plynu a ona se upne narovna... Tehdy uz kricim hruzou ze spani a vetsinou me musi nekdo probudit, jinak se na tomhle obrazu zacyklim.
Druhy takovy sen, ktery mam ciste pocitovy, je o tom, ze se mi jakoby meni geometrie vzdalenosti. Vim ze neco je nejak daleko pak se ale jakoby zmeni misto odkud pozoruju a jakoby vim, ze ta vzdalenost je porad stejna, ale pritom vidim blbe, jakoby to co pozoruju usttoupilo a zmensilo se v perspektive.
I pri tomhle snu kricim hruzou.
jinak s tim racionalnim stavem: nemas teda takove to, ze si rikas, ze prece nemuzu nekoho zabit, kdo mi dal pravo soudit, jestli je lepsi ci horsi?
Me by hrozne zajimalo, zda takova vrazda cloveka hodne zmeni. Visco, rikaj nam ve filmech, ze se z toho proste muzes zblaznit a jinak se rozpadnout jako osobnost.
Znam to z detstvi, kdy jsem udelal neco a pak jsem vedel, ze je to nevratne a spatne, v ten samej moment, kdy se to jeste delo a uz to neslo zastavit. Toho se bojim ja, co se vrazdy tyce. Strasne na me funguji vnucene standardy, ne ze by na kazdeho, jen presne vim, ze kdyz treba mluvim o odmitani Boha a pak dojdu ke chvili, kdy se chci pomodlit, jakoby si to vnitrne zakazu. Kdyz se bavime o lasce a o sexu, mam dojem, ze vlastne, jako vsichni, prijimam televizni a knizni predstavy atd...
Celkove se toho vlastne musim vedome zrikat a nedokazu posoudit, jak moc silny jsem v zreknuti se tak silneho pravidla jako je "Nepobodas idiota nozem svojim"...
Uz jsem to jednou udelal v sebeobrane, kdyz jsem byl bit a prava zdrhnul jsem a nelitoval, pac bych jinak asi dopad sakra zle... ale nebyla to zrejme vrazda a ne promyslene a chladnokrevne chovani.