CONTINUITY:
TRUCE: Jestli vám můžu vstoupit do diskuze..*
Zaujal mě včera termín "chemické demo", protože jsem to takto nazval** i já kdysi (pár let zpět), ale dnes bych to spíš pojmenoval jako
"plně funkční trial verze s omezenou dobou platnosti a nepříjemným způsobem ukončení."
To místo*** kam se chceme dostat je stejné, jde jen o jiný způsob-metodu jak se tam dostat.
Zkusím to vysvětlit takto: Řekněme, že se chceme dostat 10 metrů nad zem. To je naše vytoužené místo - je z něho lepší nadhled, člověk vidí věci z jiného úhlu a hlavně má pocit jakoby uměl létat:)
Chemický způsob funguje jako teleport - teleportuje vás deset metrů nad zem, chvíli vás tam podrží a pak vás to nelítostně pustí a vy spadnete dolů na zem. V lepším případě si pokaždé natlučete nos, ale můžou se stát i horší věci. Nepraktické a z dlouhodobého hlediska neudržitelné.
Naštěstí existují i jiné metody, které fungují spíš tak, že vám ukáží jak si můžete postavit žebřík a po něm vylézt 10 metrů nad zem a zase bezpečně slézt.
Jednou takovou metodou napůl cesty je AYP. Říkám napůl cesty, protože imho AYP je spíš takové
magické lano než skutečný žebřík. Nepracuje totiž dostatečně s tím hlavním základem - lidským tělem. I po žebříku, který není dobře postavený na zem se dá vylézt vysoko, ale je to nebezpečné. I když po něm před vámi 20 lidí vylezlo bezpečně, pravděpodobnost, že vám to ujede a natlučete si, je furt dost vysoká.
Já doporučuji vybrat si nějaký kompletní systém - ať už třeba nějakou formu jógy (můžu doporučit Ashtanga Vinyasa Yogu nebo Iyengar Yogu) nebo třeba si poskládat něco z moderních technik - dostatečnou a komplexní fyzickou aktivitu, relaxační techniky a po pár letech přidat AYP.
Postavit takový žebřík není záležitost na jeden týden, měsíc a ani jeden rok. Je to práce na mnoho let. A vyžaduje to hodně. Ale rozhodně to stojí za to.
Ať tak či onak, držím palce ať se vám podaří bezpečne a úspěšně projít tím, čím teď asi procházíte a přeju hodně štěstí v hledání bezpečnějších alternativ.
* (a já zase radši česky, neboť čeština je krásný jazyk, kterému tu všichni rozumíme)
** (nemám zkušenost s tou konkrétní látkou, o které se tu bavíte, ale myslím, že princip zůstává stejný)
*** (myslel jsem to sice obrazně, ale ono se to dá vlastně skutečně popsat jako místo ve
stavovém prostoru)