• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: ano, ale to všechno není tak strašné, jak si myslíš (např. ovládací jednotka automaticky v létě cirkuluje příliš horkou vodu těmi panely v noci, aby jí vychladila, apod.)

    nemrznoucí směs není takový problém - je toho pár kanistrů, firma, co solárně termální panely montuje, je prostě dodá. ani instalatérské práce nejsou taková katastrofa, používají se ohebné kovové flexi hadice, cca jako od sprchy. přebytečné teplo řeší taky bypass do radiátoru, ale to se dělá na chatě, kde na zimu vodu vypouštíš - to náš systém prodražilo, u celoročně obývaného objektu se samozřejmě přebytečné teplo vyskytuje jen v létě a tam se řeší tím nočním chlazením (i když samozřejmě, když člověk chce třeba na měsíc odjet, je vhodné tam ten radiátor zařadit.. a nebo si člověk prostě pořídí větší nádrž, která se nikdy úplně neuvaří a v době nepřítomnosti se vychlazuje v noci...)

    solární panely se BTW v létě docela rozpálí, což jednak snižuje jejich účinnost, jednak se dá čekat, že pod takovouhle v podstatě černou střechou bude větší vedro, než např. pod plechovou. a výškové práce spojené s montáží panelů budou podstatná část rozpočtu (pravděpodobně speciální úchyty pod tašky, možná i celá nosná konstrukce).

    před 5 lety si rodiče pořídili solárně-termální systém na chatu, když jim stejně prorezavěl bojler a čelili nutnosti, že by se stejně musel kupovat nový (a ten taky není zadarmo).

    bojler ohřívaný fotovoltaikou se zdá jednodušší do té doby, než zjistiš, že stejně potřebuješ nějaké to přepínání z fotovoltaické elektřiny na konvenční, a to nejlépe automaticky. každopádně, v létě bude bojler většinu času ohřátý a potom je samozřejmě té solární elektřiny škoda, takže když už fotovoltaika, tak mikrogrid (osobně s tím teda zkušenosti nemám, ale viz výše... předpokládám, že pro provoz např. ledničky je to celkem vhodné).

    v neposlední řadě účinnost FV panelu postupně klesá, a klesá i s teplotou.. proti tomu věřím, že životnost těch termálních systémů bude poměrně značná.

    každopádně, nějaké srovnání zkušeností s fotovoltaickým vs přímým termálním ohřevem vody bych uvítal... já mám s tím přímým ohřevem zkušenost skvělou, takže je otázka, na kolik se dnes snížily náklady na instalaci (určitě je tlačí dolu i prudký pokles cen fotovoltaiky...)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    XCHAOS: Pokud bych instalovat termální panely, znamenalo by to instalatérskou práci, tedy stáhnout potrubí ze střech do výměník. Musel bych ho naplnit nemrznoucí směsí, aby mi to v zimě nezamrzlo. Musel bych nějak řešit, co dělat, když všechno teplo nespotřebuji, aby se mi to nezačalo vařit. Atd. Atd.

    Kdežto FTV panely se obejdou bez instalatéřiny. Prostě svedu elektrický kabel k bojleru. Nepotřebuji ani invertor, protože existují stejnosměrná tělesa - tím značně zvýším účinnost. Před pár lety to možná nedávalo ekonomický smysl, ale při dnešních cenách panelů už mi to vychází velmi zajímavě. Ano, účinnost a výkonsice kolísá, ale na ohřev TUV nepotřebuji stabilní výkon.

    Naopak stavět mikrogrid a pohánět tím ledničku a klimatizaci, to se mi nikdy nezaplatí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: můžu ti k tomu říct jen tolik, že bych ti místo toho silně doporušil klasické termální panely na ohřev vody, které mají 100% účinnost a vystačíš si s pětinou plochy.

    nic proti FV panelům, ale tahle představa, že si tím lidi budou ohřívat vodu v bojleru, prostě z nějakého důvodu přežívá a pořád s tím někdo přichází... ale ekonomické to prostě být nemůže ani náhodou. Když už, tak si pořiď mikrogrid a poháněj tím ledničku a mrazničku (ta má největíš odběr v létě ve dne). Taky klimatizace je poměrně logický spotřebič. ale ten bojler... no prostě sice na první pohled to při dnešní ceně panelů vychází, ale na druhý pohled to je pitomost (účinnost FV panelů když je pod mrakem, rozhodně klesá víc, než účinnost vakuových trubic... protože ty pohlcují všechny vlnové délky, na rozdíl od FV)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je dost zpráva roku:
    Janeček získal poslední povolení, těžba lithia na Cínovci může začít - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...zit-lithium-v-cinovci-fq2-/ekoakcie.aspx?c=A161025_113229_ekonomika_rny
    Na odkališti v Cínovci smí CD zužitkovat 680 tisíc tun suroviny. V ní by se podle průzkumů mělo nacházet množství slídy, ze kterého lze následně získat přibližně 11 130 tun uhličitanu lithného, tedy po finální úpravě 2 100 tun elementárního kovového lithia, které se používá v bateriích do notebooků, telefonů nebo elektromobilů.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Zdravím, uvažuju o tom, že si na dům pořídím FTV ohřev vody. Tedy nikoliv solární kolektory, ale skutečně fotovolatiku (cca 8 panelů, 2kWp), vyrobenou elektřinou budu ohřívat vodu v bojleru. Máte někdo osobní zkušenosti s nějakou firmou, která by tohle dělala? Svépomoc nechci riskovat, hlavně pokud jde o uchycení panelů na střechu, to musím svěřit profesionálům.
    Díky za rady.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    cool auto pro zbohatliky, co se nechteji citit provinile za svuj zivotni styl. zavolat se da mobilem pomoci aplikace, ktera pripomina tinder pro spolujizdu a na strese jsou samozrejme solarni panely. na nektreych obrazcich je uvnitr dokonce mala zahradka. nevim proc ale urcite to zvysuje celkovou zelenost.
    ano, i konzumni scifi muze byt sexy. vytrit si prdel udrzitelnym rozvojem a dalsimi buzzwordy do kterych uhledne zabalime zpusob jak zbohatlikum prodat budoucnost. hlavne ze tam zopakuji konzumentovi ze je "unique and special". me to pripada jako technopokrytectvi, ale treba je to jen evolucni mezikrok k necemu uzitecnemu.
    Rinspeed Oasis Concept for CES 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=N1BlrTjalwQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    novinka: na den přesně k mým narozeninám bylo veřejnosti představeno pilotované solární stratosférické letadlo (pro stratosférickou turistiku). více v mém klubu:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Inside Nikola one, walk around.
    https://www.youtube.com/watch?v=t9AmbJBGBBo
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    http://www.ebikemaps.com/en/

    vyborna mapa pre ludi, co jazdia na elektrokole
    skvela komunita, vymena skusenosti... atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: uvidi se kolik lithia tam skutecne je. Pokud bude musk vyrabet "jen" baterie tak by je mohl prodavat wv a skodovce,kteri se venuji vyvoji elektro aut. Uvidime kam se jim podari srazit cenu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: v tom případě škoda, že všechny zprávy mluví o továrně na baterie (+ asi zpracování krušnohorského lithia, o kterém slyším prvně)

    Pokud Babiš uchvátí moc, mohl by následně do lithiovým dolů v Krušných horách poslat politické vězně, kteří budou urážet Prezidenta a jeho mluvčího (v tomhle jsme vážně dobří - uran vytěžíme Stalinovi, lithium zase Elonu Muskovi... :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: no spise mu jde o auta,na coz sme experti,vyrabime nejvic aut na pocet obyvatel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Wow... "V Krušných horách v okolí Cínovce podle odhadů leží na 330.000 tun lithia, což má potvrdit, nebo vyvrátit aktuálně probíhající geologický výzkum"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak že by konečně levné baterky do elektrokol? :-)
    Tesla postaví v Evropě Gigafactory. Mohla by stát v České republice! | auto.cz
    http://www.auto.cz/tesla-postavi-evrope-gigafactory-mohla-stat-ceske-republice-100432
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    How to convert a VW Bug to electric the EV4U way.wmv
    https://www.youtube.com/watch?v=xmafnRH-vHc
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...v utorok sme boli pozriet na vystave Elektronika 2016 v mnichove ...na starej octavii som to tam dal so spotrebou 4.5l nafty na 100km :oD a to som to v nemecku hnal po dialnici 190km/h ...na vystave predvadely nove linky na vyrobu akumulatorov... ktore dokazu chrlit akumlatory mnohonasobne rychlejsie a levnejsie.... rychlodobijeci stanice, ktore su schopnie elektromobil nabit na plnu kapacitu do 10min.... ked som sa tam bavil s vyrobcami, tak trend je takovy, aby cena a dojazd elektromobilu boli na stejnej urovni ako u spalovacieho vozu .....potom to uz zacne byt zajimave ;oD
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    100km na benzín je 150kč s lepším ( = úspornějším) autem, žádné hody :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: to byla od začátku moje vize... posouvat se aspoň o 100 km za den - a místo utrácení za benzín na cestě ty peníze prostě projíst :) ale jediné, co mi takhle vychází, je pořád co nejlehší a nejlehokolovatější kolo. (a to přitom potřebuješ plochu panelů, skoro jako bys to dal na střechu obytnýho auta.. no minimálně polovinu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: slušně ludicrous mode :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam