• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: ne, neshodnem. Závisí na ceně země, jestli požaduješ multifunkčnost (tedy např. aby se po tom dalo chodit), kolik stojí stojan, kolik stojí plot kolem solárů nad zemí, atd. atd.

    neříkám, že to NUTNĚ musí někdy v dohledné době vyjít ve prospěch solárních cest, ale jsem pro presumpci neviny a odmítám jejich zatracení do pekel na věčné časy a nikdy jinak. (když do přiměřeně mělce/hluboko uloženého pekla zavedeš trubky s chladicím médiem, můžeš s tím v létě i chladit, což se u solárů počítá a má to vliv na účinnost možná i 50%, což se obecně málo ví)
    PER2
    PER2 --- ---
    shodnem se teda vsichni na tom, ze davat solary pod zem je blbost a nemuze to vyjit levnejc nez davat je normalne na stojany, nemluve o snadnejsi udrzbe a provozu? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Odpovím vám slovy Donalda Trumpa... konečně jednou mluví i za mě (teda nahraďte si slovo "press" slovem "nyx")
    Donald J. Trump on Twitter: "Despite the constant negative press covfefe"
    https://twitter.com/realDonaldTrump/status/869766994899468288
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: zase bez odpovedi ... se divim ... Heled vis co zkus? Vem topeni pro rzbicky - dej k tomu teplomer - idealne digitalni. Zapokej to pul metru pod zem a zmer ... to same metr pod zemi ...

    par vypoctu :-) http://vytapeni.tzb-info.cz/...sady-navrhu-plosneho-zemniho-kolektoru-pro-tepelne-cerpadlo-zeme-voda
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: dej si minusu klidne miliardu ale dokud nepochopis ze bys musel bejt alespon 200 metru pod zemi je to marne. Takze tam hod vypocet. Najdi si kapacitu a tepelny odpor a zjistis ze ti to v lete pobezi hodinu max dve nez se zemina ohreje a prestanes chladit. A vv zime to nerozmrazi nic ;-) hovno. Zase hovno chaozku - znovu a lepe.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, ja to je s tema trublama, co se nad zemi musej natirat a pod zemi ne? A fo se ty namrazy tyce... nejdriv si rkal ze to, pak ze nevis a ted zase ze jo.. jakpak to je? Uz sis to teda spocital? Nebo zase jen tak placas?

    solární cestu je nutné srovnávat s jinými artefakty, než se kterými je srovnávána. - jo, jasne, protoze tydlecty ekononomicky meritka jsou uplne k nicemu. Spravnej greentard se ridi heslem "Je to solarni? Pak je to automaticky dobro" 8)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: chci znat cisla ... ne hovna ... od toho mam zpravy na nove ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: 5m je víc, než jsem počítal ve sých odhadech, ale budiž. tak např. tam nebude mrznout (pokud nejsi za hranicí perfamfrostu, samozřejmě - tedy bavíme se o mírném pásmu)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kolik bude teplota v zime cca 5 metru hluboko? A kolik energie tam odsud dostanes?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: potřebuješ se dostat do nějaký hloubky, a nějaký druh žebrování by tam musel být. z materiálu, co dobře vede teplo. ale nemusel by mít nosnost jako nadzemní konstrukce, byl by zasypán náspem. v zimě by to stejným způsobem mohlo likvidovat námrazu...

    neříkám, že je to snadné, ale vadí mi ta jistota, že všechny myslitelné variace na takovou konstrukci budou vždy nutně nějak drahé a nepraktické... sakra, celá naše civilizace je drahá a nepraktická. solární cestu je nutné srovnávat s jinými artefakty, než se kterými je srovnávána.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Proc ho resite? Poslal jsem mu odkaz co jasne dokazuje ze to jsou kraviny at uz vzhledem k izolaci hliny, tepelne kapacity hliny, a nasledne do patricne hloubky i teploty hliny :-D

    Takze tady kravinou prasite forum mesice a pritom staci jen na zacatku se zeptat google na 5 veci a propocitat trojclenkou na kalkulacce ve windows :-D A hned se vi jestli je to kravina nebo ne ...

    Co radsi poradit tem co tady resi neco doma na solar? :-)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PER2: to nema smysl,on to stejne nechape a mele si to svoje porad dokola
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: predpokladam, ze abys pod zemi chladil nejakou plochu(1,5m siroky nebo kolik maj stezky), nejspis tam nebude jen jedna trubka, ale nejakej system hlavniho vedeni + vedlejsi chladici system napojenej na hlavni vedeni, plus se pak naskyta otazka po kolika metrech se treba v lete tahle chladici kapalina zacne "varit" a bude nutno ji znovu ochlazovat co x metru, + potrebujes nejaky cerpadla, co tuhle kapalinu zenou + spotreba dalsi energie + maintenance.... at si to predstavuju jak si to predstavuju, nedokazu si predstavit, ze by to bylo levnejsi nez panely namontovany na nosnikach(+urcite bych ocenil "zastresenou" stezku kam neprsi a nesnezi), ktery se vsude bezne pouzivaj a neni s nima problem, navic nehrozi, ze kdyz mi nekde pres stezku prejede nakladak, kterej zrovna ptrebuje nekam projet a trubky pod zemi to nedaj, nezacne mi pod zemi chcat nejaka chladici kapalina .. nemluve o ucinnosti solarniho panelu pod zemi, pod nejakym pogumovanym poskrabanym a zaspinenym sklem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Myslis to, jak si propagoval panely polozeny mezi kolejnicema? Jenomze o tom se v clanku nikde nic nepise. Ciste o pripojeni normalnich solarnich elektraren v blizkosti trati primo na zeleznici, bez mezikroku pres rozvodnou sit. To jsi hlasal? Link prosim 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: trubky v zemi se natírat nemusej. musíš je max. udělat z něčeho, co nerezene

    versus

    XCHAOS: trubky, který musej udržet panely i ve vichřici, apod. A musej se taky natírat,

    Takze trubky v zemi se natirat nemusi, staci je udelat z nerezu. Zatimco trubky nad zemi se natirat musi. Protoze... hmmm... protoze XChaos 8))

    Ja proste miluju tu tvoji tupou bezprostrednost, s jakou si ze zadku tahas "argumenty" pro ten jeden detail, kterej zrovna hajis, aniz by sis uvedomil, ze si seres do vlastniho hnizda a odporujes tmu, cos psal jen par zprav dozadu 8)))

    Proste nadhera 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar-powered trains are closer to reality than we might think | Guardian Sustainable Business | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../2017/feb/15/solar-powered-trains-uk-india-renewables-tracks-electric
    pamětníci si možná pamatují, že jsem o tom psal na NYXu před asi 8-9 lety a byl za magora, hmm. (takže trochu jinak: nikdy jsem si nemyslel, že jsem "geniální" a "vynálezce" ale vždy jen zdůrazňoval, že sleduju trendy ve světě a že my jsme jako obvykle 100 let za opicema... stejně, jako jsme kdysi pořád ještě stavěli Stalinův pomník, když v Rusku je už bourali...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: trubky v zemi se natírat nemusej. musíš je max. udělat z něčeho, co nerezene a cirkulovat musí něco, co nezmrzne (tady by riziko byl únik).

    hele, ono je to jinak: podstatné je, že lidi, co jsou si tak jistý, že solární cesty, chodníky, apod. jsou nesmysl, o nich nikdy doopravdy nepřemýšleli nějak do hloubky: prostě si představili nějaké první uspořádání, které je napadlo (nebo které někdo kdo moc nepřemýšlel už prosazoval) a nějak si zdůvodnili, že to konkrétní uspořádání je nesmysl a že jiné by nikdo nevymyslel.

    (BTW, já dřív vymýšlel spíš solární panely položené na pražcích železnice, což je poměrně hodně bezkonfliktní řešení. a nemá to daleko od nápadů, jak bude solárními panely pokrytý např. hyperloop, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: zkus radši sebe-analyzovat vlastní trolling, když jsi takový mudrc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sun Trip 2018 : Lyon - Canton (Guangzhou)
    https://www.youtube.com/watch?v=EHrrLx0Omrw
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    PER2: Mysli to vazne. Rika se tomu kognitivni disonance, v hlave se mu soucasne tlucou dve protichudne myslenky: "jsem genialni solarni vynalezce" a "uh oh, tahle vec, kterou jsem tady propagoval, je vlastne pitomost". Takze napise jakejkoliv blabol, jen aby to sam pred sebou zamaskoval. V debate o solarnich letadlech to predavadi uz asi sest let 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam