• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: jj, mluvili jsme o tom, ael tohle byl prý nějakej starší model, ten kterým jsme jeli :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    pokud vím nové Nissan Leaf používají na topení tepelné čerpadlo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: To jsou velmi přesná čísla: topný faktor tepelného čerpadla je přes 2 (tedy např. z 3 kWh spálené elektřiny získáš 10 kWh tepla, když něčemu jinému to teplo ovšem odebereš, což ale jde i v zimě)

    Stejně tak stejné čerpadlo v našem datacentru projevuje chladící koeficient cca 1.3 (tedy pro uchlaení 1 kWh potřebujeme 300 Wh elektřiny a vyprodukujeme - logicky - 1.3 kWh odpadního tepla).

    Protože skutečně klimoška v autě funguje na stejném principu, tak je jedině logické k ní přidělat nějaký "obraceč tahu" a v elektromobilech jí používat k topení (naopak u spalovacích motorů máš odpadního tepla přebytek).
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: dej cisla o kolik je to efektivnejsi ... Yapominas na jednu vec :-D

    Pokud napises - co s tim mas ya problem? Po aute jsou vedeny trubicky co ohrivaji kapalinu ye kterz odebiras teplo a yaroven chladis + jeste muyes brat teplo z toho kompresoru a pri vzssich vzkonech i y baterek ... tak reknu jen - pokud udelas to auto vice neekologicke z dubodu hromadz hejblatek tak ano ... V tomto pripade ano ...

    Ale jinak mi prosim ukay jakou ucinnost bz melo to teplene cerpadlo - pokud budu z -10 delat -20 a kolik seyere ten vetrnik atd ... prosim dej sem tz cisla - moyna se budes divit ... Kdyz to vsechno sectes ...

    Protoze kdyz to nesectes je to presne to perpetumdebile ...

    PS: kolik toho vis o tepelnzch cerpadlech? Napriklad rekuperacni jednotkz atd???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: co máš za problém s tím ochladit vzduch z -10 na -20 stupňů? je to prostě efektivnější, než jen pálit energii v odporových drátech.. smiř se s tím.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: mzslis tepelne cerpadlo? To neni otoceni kompresu ale otoceni celel lednicky na ruby :-D vse je stejne ... a co mzslis si ze tim extra usetris? Na horach v zime? hm ...

    Kde ze mas to perpetumdebile?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: co je otoceni kompresu v klimatizaci na druhou stranu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ano, je to jen otočení kompresu v klimatizaci na druhou stranu.

    (ano, zažil jsem legendární cestu elektromobilem, která začala tím, že majitel hrdě zatopil, aby nám nebyla zima na hohy :) a TČ ten model neměl :-) u "předlitihiových" elektromobilů se to řešilo regulérně osazením webasto kamínek, určených hlavně pro obytná auta)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ja ano - tohle pis cukimu :-D LOL
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, normální auto je ale vytopené odpadním teplem motoru, kdykoliv je ti zima. Zkusil si někdy sedět v zaparkovaném autě s vypnutým motorem? A tušíš, že odpadního tepla je u elektromotoru výrazně méně, než u spalovacího motoru?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nostalgie na kolech: Elektromobil Morgan EV3 se bude vyrábět sériově – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/...-elektromobil-morgan-ev3-se-bude-vyrabet-seriove/sc-870-a-191164/default.aspx
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    Project Sunroof - How does solar work?
    https://www.google.com/get/sunroof/how-it-works/
    Project Sunroof
    https://www.google.com/get/sunroof
    Project Sunroof - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Sunroof
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: hm xchaos ...

    odber tepla je roven izolaci ... par mm aerogelu a staci ti na vytopeni par W ... u normalniho auta nejak neni izolace zadna ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Jaký sila? Jaký hodnoty? Těch 52% účinnost? To je výpočet projektu na kterém byl výsledek 52%, já to nepočítal a o motorem vím absolutní minimum, já měl na starosti v Čestlicích pouze MaRku, IT a slaboproud. Nicméně jsem měl k tomu dost rozsáhlou dokumentaci, kde se s tím počítalo. Já si z toho vycucal pouze to co mě zajímalo a to bylo to, že nám to nic světoborného nepřinese, protože jako záloha systému je to zbytečně masivní a náchylné k nehodám a navíc dlouhodobé zálohovaní provozu je stejně k ničemu, když na zbytek není dostatek šťávy. Takže tohle všechno obstarává plynová kogenerační jednotka, ke které tu účinnost neznám, ale bude nepoměrně vyšší než nafta.

    No značně nevím, ale pokud to bude od motoru, tak ten bude pro jednoduchost pravděpodobně na zadní ose, takže to by asi bomba nebyla, to máš pravdu. Ale dost by mě zajímalo kolik to auto spotřebuje při těch -10°C energie na krytí TZ pro těch dejme tomu 18-20°C v interiéru? Podle mě to může žrát klidně kW, ale stačilo by málo aby se to zmenšilo třeba jen na pětinu i méně. To by ale musela bejt koncepce karoserie mnohem lépe řešená, ve prospěch obytné koncepce.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: ach jo ale ja chci ty sila videt a podlozeny :-D protoze jsem tve hodnoty nejak nenasel - asi hledam blbe.

    ANo u motoru nebudes mit - ale to je to co jsme psal - brat teplo po celem aute - coz znacne zesloziti system :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Měl jsem na stole materiál ke kogenerační naftové jednotce pro aquapark v Čestlicích. To byl rok cca 2007. Ta měla 52% a nebyl to žádnej zázrak. Nakonec se to vyřešilo plynovou, která kreje špičky dodávky EE.

    /činnost při -10°C nebude nic moc, ale pořád lepší než 1. Navíc pokud bereš přívod u motoru -10°C tam mít jen tak nebudeš ani u elektromobilu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: https://cs.wikipedia.org/wiki/Spalovac%C3%AD_motor

    dej mi odkaz na ucinnost tech jednotek co maji mit udajne 50% :-) dekuji

    no tepepelne cerpadlo pri minus 10 ma jakou ucinnost? :-))) Ano muzes topit motorem kompresoru ...

    jezdils nekdy po trebový? 20cm slaneho bordelu s kaminkama ... po zime mas ze spodku sedreny i 4 vrstvy tlumexu az na plech :-DDD
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Takže u benzínu (asi i nafty) je to řádově 70% v podobě tepla? To je víc než jsem čekal. Mě přijde, že spalovací i zážehový motor z toho těch cca 50% dokáže získat. Když to porovnám s benzínovým vařičem, Kterej na jednom litru dokáže uvařit cca 30-50l vody a motor na stejné energii dokáže tu tunu šrotu přesunout nemalou rychlosti o 20km... :-) Jinak dieslové kogenerační jednotky mají účinnost přes 50% Měl jsem za to, že díky velikosti trhu jsou na tom automobilové motory líp.

    Moje Toyota jezdí na stejné soli jako tvoje auto. Navíc je velmi často u moře kde je vlhký slaný vzduch. A jde jedinej problém jsou zasolené brzdy. Navíc jezdím hodně i mimo zpevněné cesty, v podstatě dennodenně.
    Kamarád má přes 30l starýho golfa a ten si se rzí teprve začíná tykat. Dneska koupíš 70 procent pár let starejch aut a jsou na tom podstatně hůř. Třeba ti těch golfů.

    Proč by neměl elektromobit topit TČ? Klimu to mít stejně asi bude, tak proč by tím i netopil? Jako topit odporovou zátěží je podle mě prasárna.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Ale to clio neni v haji. Jen guma cepu a silentbloku ... A to neni kastle. Jezdi tvoje toyota po klasicke silnici kde je pul centaku soli? Pocitej ze benzinak ma 30 procent teoreticky. Zbytek teplo. No a elektromobil ze by topil tepelnym cerpadlem? No to asi ne ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Auta posuzuju jako celek nejen motor, protože to zkombinovat nemůžeš. a když už tam je slušnej vnitřek tak po postavěj do kastlí, která za deset let úplně shnije. Všechna čest starejm golfům. kterej pouze vybledl za 20let lak, nebo Volvo, které má kvalitní ocel snad stále.
    I když moje Toyota je v některých místech škráblá a ani tam za těch 12let není nejmenší známka rzi. Jediná koroze je na některých šroubech pod kapotou...

    jako 95% účinnosti elektromobilu? Ten motor vezme dost i když tam nedochází k výbuchu, je tam tření. A to teplo se dá zužitkovat skoro vše, když bude motor ve předu. Ale nemám představu kolik má taková kastle tepelné ztráty. Třeba se to konečně brzy začne měřit a obytňáky budou mnohem zajímavější.
    Jinak se tam tedy dotápí klimou? Klasické čerpadlo?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: mluvim o motoru ;-) jinak jako druhy majitel jsem na nem vymenil nad vse hihi uz se rozpadal material starim.

    Pocitej ze dnes se muze celej system vejid do 90 procent. Vcetne odporu baterie. spise bych to videl na 95. Problem je ze by jsi musel brat teplo vsude.prevadet ho do kabiny atd. Sranda je ze kdyzmrzne takpri topeni musim to clio davat na max protoze pri mem stylu jizdy se voda neohreje nad 70 stupnu. Sahara se mi jeste nezapla. Lol
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam