• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Vzdalenost ujeta v jednotlivejch dne podle cloveka:

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    koncentrator z alu folie je neco jako hlinikovej destnik? ja jen doufam, ze ma osetreno nejen proti slunecnimu vetru...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    teda nevim co bude tezsi ... jestli nataceci koncentrator ... a nad tim solar s obrim chladicem nebo nataceni panelu na vozejku ...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANDY_WARHOL: podivej, u nas na metr ctverecny dopada asi 1kW, rozptyleny/odrazeny svetlo ze stran jsou zlomky toho co jde primo od Slunicka. Par procent navic by ti to mozna dalo, ale nic lepsiho, nez desku nastavenou kolmo ke slunci, holt neudelas. Pripadne mensi panel a nejaky zrcadla ap. ptakoviny, ale neco s tou plochou tam mit budes.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: kdyby si realne z kazdyho cm dokazal dostat 40 procent z jakyhokoliv svetla okolo a instaloval si to do disku kol a mezi konstrukci ramu a oblepil vsechny plochy, kde by to slo. mel k tomu ucinejsi konvertor, motor na kole a baterii, tak by to stacit mohlo i bez velky plachty. ale to bych musel spocitat, za jakych parametru by tomutak skutecne bylo a to se mi priznam moc nechce..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Pro zajimavost, prave skoncil Race Across America, vitez dal 4939km za 8 dni, 1 hodinu a 23 minut, prumerna rychlost pres 24km/h. XChaos ma momentalne prumer 4.2km/h 8) (jo, ja vim, ja vim. XChaosova kavalerie muze zase pokojne sesednout, nemusi mi vysvetlovat rozdily 8))) )
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANDY_WARHOL: i kdyz ucinost zdvojnasobis, mozna ztrojnasobis, porad potrebujes velkou plachu. Tim spis, ze krome ridice asi budes chtit vizt i neco jinyho.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: stastnou cestu a makej, vis ze si sledovan :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak se tu mějte, mudrcové, já yedu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: na to potrebujes koncentratory. BTW pocinaje Dunajskou Stredou zacnou experimenty s obrim koncentratorem z alu folie :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: prave ze v laboratorich to leze na 40. Jen to neumej vyrabet levne. Dalsi problem je, ze vetsina panelu funguje jen za osluneni, rozptylene svetlo nezpravovavaji. Ty co to umi jsou na jednotku vykonu dvakrat vetsi. Dalsi je ze nedokazou pracovat pri vysokych teplotach optimalne. Kdyz to sectes, tak realna ucinnost neni ani omylem 20%. Pokud bys mel panel, ktery by ti za vsech okolnosti premenil tech 40 procent vcetne rozptyleneho svetla a i v 50°c, bylo by to uplne nekde jinde. Navic jsou nejake konstrukce co vyuzivaji krome fotoelektrickeho jevu i teplo a to take premenuji. To je cesta jak tu ucinnost nakopnout. Proste vyuzit veskerou dodanou energii s maximalni ucinnosti
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHILDINTIME: jo zvladne, bere si pravidelne dovolenou a 10-14 dni na kole cestujou po republice a okolnich zemich (jo a chlapovi je pres 50, takze uz totalni duchodce). to je o treningu, ktery ale ziskat je tom, ze nesedis u internetu a nediskutujes cely dny o tom, jak znovu objevit ameriku.

    dalsi vec se solarem je, ze v nasich podminkach mozna slunce bude casem vic a vic, ale problem se solarem je minimalne v noci. v noci potrebujes kvalitni baterie (jo, urcite sou na trhu modely, ktery udrzi elektroauto pri zivote aspon tyden a dovoli ti najet 1000km).

    Takze kdyby treba xchaos badal v oblasti baterii a vymyslel jak prodlouzit jejich zivotnost, to bych jeste chapal, ale vymyslet znovu kolo....? ale jestli v tom nebude zadrhel... zejo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ostatni maji stejny podminky a bud ti ujizdi, nebo te dohaneji. Takze jo, mam pocit, ze dobre rady jsou fakt to co v tehle situaci potrebujes, fakt ze jo 8))
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANDY_WARHOL: dnesni panel ma ucinnost ~20%, to uz radove nezmensis, fyzika je svine..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jedno pivo a jeden panák. Já se ráno zdržím o hodinu déle, protože free wifi, dobíjení, teplá sprcha a tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no hele, já už tři týdny jedu na něčem mezi přetíženým lehokolem a elektrickým mopedem každý den více či méně přes 100 km, je zataženo a mám max. tak polovinu očekávaného slunovratového výnosu panelů, každou noc prší, takže ráno se suším... a dobré rady, to je ovšem fakt to hlavní, co v téhle situaci potřebuju, fakt že jo!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale v jednom mas pravdu, smysl je k tomu pritahnout pozornost. ale to neni nic spatneho.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Jinak teda zda se, ze chlapci to vcera s tim pivem krapet prehnali, takze dnesky odjezd se trochu zdrzel 8))
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: ja nepopiram ze to chce dalsi vyvoj, pokud bude stacit radove mensi rozmer panelu, tak uz se nejake elwgantni reseni najde. ale i tohle ma v urcitem pripade znacne vyhody. napriklad treba ta australie -hodne slunce po cely rok, malo dratu. nerikam ze je to masovka.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    VYHULENY_UFO: Prakticka vyuzitelnost je nulova. Samozrejme ted muzou vyskocit chytraci s par specialnima pripadama lidi, kterejm se solarni kolo opravdu hodi, ale tech je naprosty minimum. Normalni kolo nebo elektrokolo, pripadne dobijeny ze stacionarnich obnovitelnejch zdroju, je pro naprostou vetsinu situaci vyrazne lepsi.

    Ale, no a? Doba, kdy lidi delali jen prakticky uzitecny veci je davno pryc. Je to zabava, zajimavej sportovne-technickej vykon, ti lidi pri tom neco zazijou a naucej se (pokud tedy nejou nafoukany vseznalkove, presvedceny ze uz vsechno vedi nejlip 8) ), takze proc ne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam