JIMIQ: tyhle dotace budou očividně zrušené, jakmile to zákon umožní. Cena energie z OZE klesá natolik, že se obecně očekává, že budou brzy konkurenceschopné i bez dotací. To se dejme tomu netýká ČR, kde máme v zimě studené mlhavé (smogové :-)) bezvětří, mám-li to nějak shrnout... ale pořád se dá očekávat, že éra dotací poměrně rychle skončí.
Spíš jde o to, že přebytky z OZE budou úplně zdarma (akorát nebude zcela předvídatelné, kdy nastanou). To znamená, že se budou vyplácet investice do akumulace (která bude na tyto přebytky "číhat"). Je to právě elektřina z Muskových baterkáren (nebo něčeho, co je v budoucnu nahradí), které se ČEZ bojí - mohlo by to velmi snadno znamenat, že jaderky budou muset být celé léto odstavené, což je pochopitelně vývoj, který by ekonomické kalkulace počítající s návratností v řádech desetiletí zatraceně zamotal.
Každopádně, tržním řešením je třeba to, aby v zimě byla elektřina dražší, než v létě. Politicky je to ovšem neprůchozí, protože místo aby to vedlo k sezónnímu průmyslu, který funguje jen v létě díky levné energii, by to daleko spíš vedlo k tomu, že lidi chtějí (nebo chtějí... spíš "jsou nuceni") chodit do práce i v zimě, tak by vyráběly i v zimě, a babičky na venkově by buď topily uhlím, nebo zmrzly.
Obecně debata o tom, jak bude vypadat společnost za dalších 20 let, je zajímavá. V 90kách jsem si představoval, že budeme všichni sedět doma v rámci toho, čemu se dnes říká "home office" (historicky "homeworking") a budeme programovat. Toto se zčásti naplnilo, ale k omezení spotřeby energie to stejně nestačí. Málokoho baví tolik jako mě vymýšlet si sci-fi o životním stylu... ten ale každopádně nejde nadekretovat lidem zezhora (a to ani nějaký udržitelný, ani nějaký infrastrukturně a tím i energeticky megalomanský, jaký jsem viděl na vlastní oči třeba v Číně...)