• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: najdi sito dohoda zeman putin byla o tom ze snad 75 procent udelaji firmy z cr ... rusko dodahlavni technologii ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: ale otazkatak byla polozena ... nahradatomku tim co ma doma - nebo se pletu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: Nemam. Ale srovnavat cenu jedny velky elektrarny a milionu instalaci na domeckach proste nedava smysl. Kdyz uz, tak tu JE porovnavej s typickejma komercnima solarnima elektrarnama.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: grafitovej parni reaktor je jiste bezpecnejsi co? jezis chaoz ... nenapadlo te proc od toho rusaci utekli? a delaj vodnireaktory?

    a co tech 90 haku pro solar? staci ti to jako cena?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: titulek "Havárie černobylského typu nehrozí" by bylo dobré doplnit také titulkem "Havárie fukušimského typu hrozí" :-) sice konkrétní důvod, proč by u nás mělo být nutné reaktor odstavit a nouzově chladit, by určitě nebyla tsunami - ale pointa je, že od určité velikosti reaktoru se v případě nouzové odstávky už trochu "načaté" palivo, obsahující určitý podíl odpadu, už samo neuchladí.

    Celá ta debata je prostě šíleně ideologizovaná (a v tomhle klubu rozhodně offtopic, jak zdůrazňuju). Původně veškerá politická podpora po desítky let směřovala jen do jaderné energetiky, celosvětově. Fotovoltaika díky období dotací, které do ní směřovaly, dosáhla na masivní úspory z rozsahu při výrobě panelů a dnes jí jde v podstatě vyčíst jenom poslední věc: silně sezónní a nepředvídatelný charakter.

    Nemá cenu ale bojovat s tím, že určitá část lidí, včetně expertů (pochopitelně hlavně expertů na jedernou energetiku) nadále jaderné energii důvěřuje. Pokud by ses mi zeptal, jestli jsem proti tomu, aby ČR uvolnila prostředky na vývoj vlastního reaktoru 4.generace, případně se zapojila do společného vývoje se zeměmi s podobnou geopolitickou situací (nabízí se logicky menší evropské země, a to spíše ty ležící na severu, kde současně moc nefouká - ve Finsku mají dost problém, možná by se místo na Francii raději obrátili na nás?). Dál se nabízí třeba Kanada, která mimochodem jaderné reaktory vyváží (a nevím, proč ve výběrových řízeních na nové reaktory nikdy nebyla zmíněna možnost koupit kanadské reaktory - pravda, zřejmě velmi draze, ale jde o v podstatě unikátní technologii, která by zřejmě umožňovala jako palivo využívat u nás vytěžený, nikam nepřepravovaný uran).

    Pokud by stát vypsal zakázku pro Škodovku na výstavbu experimentálního provozu reaktoru 4.generace, byť zatím o omezeném výkonu, tak by to bylo slovo do pranice. Současný trend je ale takový, že kdokoliv se vyjadřuje pro dostavbu Temelína, vyjadřuje se v podstatě pro další zakázku pro Rusko (to ale platí i pro každém, kdo podporuje nárůst využití zemního plynu :-)

    Nejlepším ne-militantním způsobem, jak vyjádřit ambice na budoucí ekonomickou i vojenskou nezávislost na Rusku je snaha o energetickou suverenitu (kterou pokládám i za důležitější, než Trumpovy výhrůžky týkající se 2% HDP na NATO, apod.). (A tím samozřejmě myslím jinou energetickou suverenitu, než je uhlí).

    Vývoj vlastní jaderné technologie, případně společný vývoj této technologie s menšími evropskými zeměmi bez velmocenských ambicí (asi všichni tuší, kam tím mířím), dovedu pochopit jako snahu o energetickou suverenitu. Dovod ruské jaderné technologie a přepracovaného paliva, stejně jako zvyšování dovozu ruského zemního plynu, to je doslova zemandrtálská strategie (tímto se omlouvám neandrtálcům, kteří byli podle všeho celkem fajn, ale to slovní spojení mě hrozně baví :-)

    Když už jaderná energie, tak by stálo za úvahu, jestli by nemělo smysl se domluvit třeba se Siemensem (který doma už žádné jaderné elektrárny nebude moc stavět a sem to má blízko). Škodovka to ale nezačala moc dobře, jak to rozvrtala s těma lokomotivama (i když moc o tom nevím). (Stejně fakticky půjde o primární zdroj pro Německo a Rakousko, který pouze bude z politických důvodů umístěný na české půdě, od čehož si někteří slibují, že se staneme "jaderným emirátem" pro Evropu, očividně...). Jako co se týče technologické bezpečnosti, tak pořád Němcům důvěřuju víc, než Rusům (při vším obdivu k výsledkům, kterým se svým ad-hoc přístupem Rusové v technologické oblasti dosahují - ne, nechci na nich být závislý, sorry...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tak proč se proboha ČEZ dožaduje nějaké garantované výkupní ceny elektřiny z jádra?

    Protože politici (nejen u nás) protlačili velké dotace jiným zdrojům a ty teď ukrajují z trhu jaderkám. Nebýt energiewende a utracených 500mld eur v Německu a 1000mld kč v Česku, tak dnes jede jádro bez dotací
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    REDGUY: máš lepší? dodej

    PER2: Čína a Jižní Korea umí i za 5
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: abkdo vyrabel nase reaktory co bezej ted?

    helium je moderator a voda ne? prosimte podivej se jak dopadne kotel vver320 kdyz mu ulitne primar ...

    no a proc konci vitr po dotacich ... kolik chce garantovat cez? 90 haleru? garantuj stejnou sumu solarum a nikde zadnej nebude ...

    michas hrusky a jabka - le to je ti uplne jedno uz chapu ze jsi u piratu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: zase FUD... pokud je to tak jednoznačný, tak proč se proboha ČEZ dožaduje nějaké garantované výkupní ceny elektřiny z jádra? To přece není normální, aby stát zákonnou regulací garantoval akcionářům ČEZu budoucí zisky v případě, že se objeví technologická inovace...

    Jinak sám za sebe si nemyslím, že nejlepší cestou pro civilizaci je nekoukat se nalevo ani napravo a co nejlevněji uspokojit všechny požadavky po všech formách konzumu. A mimochodem, soukromý sektor se dnes nijak nežene do investic s návratností v řádu desítek let.... problém jádra je, že bez nějaké formy státních záruk a státních investic se tak jako takneobejde.

    Demokracie ovšem počítá s kratší periodou střídání u moci, než totalitní státy jako třeba Čína.. takže je docela dobře možné, že si můžeme vybrat buď demokracii a občanskou společnost, nebo jádro.

    Jsem zvědav, kolik lidí se dobrovolně přestěhuje do Číny jen proto, aby si užívalo levnou jadernou energii garantovanou státem (a to říkám jako někdo, kdo už aspoň má nabídku bydlet tam zadarmo jako lektor angličtiny v jazykovce pro drobné hoteliéry :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: skoro bych čekal, že když už zmrdy vytáhnul i Zeman, tak přestanou být cool...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: viz co jsem napsal: nějaká forma akumulace energie na zimu by byla nutná. Podzemní zásobníky s plynem, např. Stejná technologie, jaká se plánuje pro výrobu metanu in-situ na Marsu - tedy v podstatě Sabatierova reakce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: zaprvé si myslím, že tahle debata patří spíš sem:
    [ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]

    Zadruhé, debata se dnes stejně vede spíš o to, jestli necháme Zemana uzavřít s Ruskem stejně neprůhlednou smlouvu, jakou uzavřel Orbán v Maďarsku. A tady se silně přikládáním proti.

    Že by naše strojírenství bylo tak strašně vyspělé, že by snad bylo bezpečnější koupit od Rusů licenci a vyrobit reaktory v Plzni, to si teda taky nejsem úplně jistý (resp. že by dokázali vyrobit něco s životností těch avízovaných 60 let...). Když už něco (a zdůrazňuju, že je to tady offtopic), tak začínám chápat hlasy po vývoji vlastních reaktorů 4.generace (heliem chlazených?) (v případě nehody helium prostě z reaktoru unikne a ten se zastaví a navíc z principu nevytváří radioaktivní izotopy, pokud vím...) (s výkonem max. tak cca 200 MW a se schopností se pasivně uchladit v případě nutné odstávky)

    Pokud už od jádra nejde ustoupit, tak by to skutečně chtělo vytyčit mantinely pro jeho budoucí podobu.. a reaktory s výkonem nad 1000 MW, které se mají stavět v rámci dostavby Temelína, mě jako bezpečné prostě nepřijdou.

    Pořád bych to ale formuloval nejspíš úplně stejně,jako Elon Musk - tzn. "že to nakonec nebude potřeba". Metody akumulace většího množství energie (na celou zimu) se prostě nakonec objeví a nebudou stát tolik (nejpravděpodobnější je asi výroba skladovatelného plynu, který by cenou konkuroval zemnímu z plynovodů a šlo ho spalovat v turbínách)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DZODZO: nemuzes porovnavat rozkradenyprachy s delkou stavby. slovaci jsou stejny zmrdi jako cesi neumeji si vladnout ... koukni kolikstal temelin ... hihi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: "Výstavba JE Mochovce začala v novembri 1982, ale v roku 1991 bola pre nedostatok financií zastavená." texttexttext "Bloky boli uvedené do prevádzky v júli 1998 a decembri 1999."

    ako beriem ze CR je trochu hospodarsky vyspelejsia ako SR, ale 16 rokov ked sa stavala na SVK a musela sa pozastavovat kvoli nedostatku financii, tak tie realie budu v CR aspon trochu podobne

    vystavba 16 rokov a 60 rokov zivotnost, ale neviem co je teda lahsie ci rozobrat atomovu elektraren alebo solarny panel, ktory sa da recyklovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Raf Van Huille nešvindloval. Pouze měl obrovské štěstí na počasí a dle vlastních slov 80% energie pocházelo ze slunce a jen 20% ze síly jeho svalů (je pravděpodobné, že jeho panely skutečně za 44 dnů vyrobily stejných cca 110 kWh, jako moje za 106 dnů)
    Statement - October 20, 2018 - The Sun Trip
    https://www.thesuntrip.com/statement-october-20-2018/
    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: 8-10 let? muhahaha
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: Ty srovnavas cenu solaru a jadra srovnanim ceny jaderny elektrarny a ceny instalace pro rodinej dum, i kdyz bajvoko snizeny o vicemene nahodnejch 20%? To je extremne spatna metodika.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak nemám nic proti decentralizovaným zdrojům, ale imho by český energo mix měl být asi tak 65% jádro, 15% voda/přečerpávačky, 20% FVE + vítr (myšleno 2050+). To zimní období v českých podmínkách prostě sluncem neuhájíme a na vítr tady ZAS TAK dobré podmínky nejsou (Němci a Poláci mají moře)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: predbehl jsi me - dekuji panovi ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam