• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: takže české firmy dodají beton...to je skutečně win-win :-)

    ABDULAH: hmm, tady se nebavíme o grafitových reaktorech, ale o reaktorech 4.generace.jinak kanadské reaktory, co by nevyžadovaly dovážet přepracované palivo z Ruska jsou tyhle:
    CANDU reactor - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/CANDU_reactor
    nejblíž od nás je mají v Rumunsku (!), ale je to drahé, tak se o tom ani neuvažovalo, a výroba je zřejmě ukončená.

    Každopádně debaty "Westinghouse nebo Rusko, AREVA zkrachovala a Čínu nechceme" jsou mimo mísu. I kdybychom si to (prozatím) nemohli dovolit, tak je nutné zmínit, že další možnosti existují. A vzhledem k tomu, že Kanada už pro svoje reaktory nemá uplatnění, tak by třeba teoreticky mohlo být průchozí i nějaké to licencování a výroba kompoment v Plzni...

    Jenže to bychom taky museli mít politickou reprezentaci, která se víc zhlíží v Trudeauovi, než v Putinovi.... :-/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ABDULAH: 90 halierov pre solar? ja ako malovyrobca nemam ziadne vykupne ceny, prebytky, ktore nezuzitkujem im posielam zadarmo, preto sa ich snazim minimalizovat - to suvisi s tou zminovanou akumulaciou energie, prebytky nie su dobre ani pre malovyrobcu, ani pre stabilitu DS ale elektrarna z toho ma zadarmo kapacitu, ktoru mi trebars potom aj zpetne preda za tych 5,30 Kc ci kolko to platim za kWh :D ale to sme zasa u toho, ze kazdy sa na tu energetiku diva iba skrz dolariky a vyssi ciel nikoho nezaujima
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Historie a součastnost - Solartec HOLDING
    http://www.solartec.cz/o-nas/historie-a-soucasnost
    2007 – spuštění nové moderní linky na výrobu solárních článků (velikost SČ 5" a 6")

    (dost ale pochybuju, že dneska ještě udají větší množství tuzemských solárních článků.. stálo by to rozhodně za optání, každopádně je to jedna z firem, které chce oslovit s nabídkou na spolupráci, až budu mít prezentaci ze své cesty na solárním kole)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solartec HOLDING - Fotovoltaika | Elektřina ze slunce - Solartec HOLDING
    http://www.solartec.cz/
    Výrábíme zakázkové fotovoltaické panely
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, to že se české firmy

    Před rokem 1989 se u nás nějaký křemík tavil (vím to, protože táta kdysi přinesl domů nějaké odřezky z konců křemíkových tyčí a já je poslal do oběhu jako těžítka, např. ve své firmě :-), v Rožnově, nebo kde...ale čistota tuzemského křemíku byla nízka a použitelnost prý klesala k 0% (asi u některých kusů). Každopádně nějaké pokusy o tuzemské křemíkové řezy tu byly, určitě i na fotovoltaiku.

    Solartec dovážel přímo jen řezy a snažil se o tuzemskou výrobu panelů. Ta je zjevně náročná na pracovní sílu, tudíž v Evropě drahá... co dělají dnes, to jsem nesledoval.

    Řezy jde obecně dovést daleko levněji, než samotné panely, takže např. jen sestavování panelů by měl být teoreticky business (jako dobrý kandidát se jeví laminované ohebné panely, které jsou dražší než ridigidní, takže firmy se zkušenostma se zpracováním plastů by měly být schopny v téhle oblasti vstoupit na trh).

    Otázka je, jak se na trh vůbec dostat, když mezi výsledky vyhledávání bude automaticky dominovat Aliexpres....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tyhle dotace budou očividně zrušené, jakmile to zákon umožní. Cena energie z OZE klesá natolik, že se obecně očekává, že budou brzy konkurenceschopné i bez dotací. To se dejme tomu netýká ČR, kde máme v zimě studené mlhavé (smogové :-)) bezvětří, mám-li to nějak shrnout... ale pořád se dá očekávat, že éra dotací poměrně rychle skončí.

    Spíš jde o to, že přebytky z OZE budou úplně zdarma (akorát nebude zcela předvídatelné, kdy nastanou). To znamená, že se budou vyplácet investice do akumulace (která bude na tyto přebytky "číhat"). Je to právě elektřina z Muskových baterkáren (nebo něčeho, co je v budoucnu nahradí), které se ČEZ bojí - mohlo by to velmi snadno znamenat, že jaderky budou muset být celé léto odstavené, což je pochopitelně vývoj, který by ekonomické kalkulace počítající s návratností v řádech desetiletí zatraceně zamotal.

    Každopádně, tržním řešením je třeba to, aby v zimě byla elektřina dražší, než v létě. Politicky je to ovšem neprůchozí, protože místo aby to vedlo k sezónnímu průmyslu, který funguje jen v létě díky levné energii, by to daleko spíš vedlo k tomu, že lidi chtějí (nebo chtějí... spíš "jsou nuceni") chodit do práce i v zimě, tak by vyráběly i v zimě, a babičky na venkově by buď topily uhlím, nebo zmrzly.

    Obecně debata o tom, jak bude vypadat společnost za dalších 20 let, je zajímavá. V 90kách jsem si představoval, že budeme všichni sedět doma v rámci toho, čemu se dnes říká "home office" (historicky "homeworking") a budeme programovat. Toto se zčásti naplnilo, ale k omezení spotřeby energie to stejně nestačí. Málokoho baví tolik jako mě vymýšlet si sci-fi o životním stylu... ten ale každopádně nejde nadekretovat lidem zezhora (a to ani nějaký udržitelný, ani nějaký infrastrukturně a tím i energeticky megalomanský, jaký jsem viděl na vlastní oči třeba v Číně...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: Nevim. Puvodni JIMIQ-ova zprava neni oznacena jako odpoved na konkretni zpravu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kolik toho na solaru sezenes z ceskych firem?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: najdi sito dohoda zeman putin byla o tom ze snad 75 procent udelaji firmy z cr ... rusko dodahlavni technologii ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: ale otazkatak byla polozena ... nahradatomku tim co ma doma - nebo se pletu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: Nemam. Ale srovnavat cenu jedny velky elektrarny a milionu instalaci na domeckach proste nedava smysl. Kdyz uz, tak tu JE porovnavej s typickejma komercnima solarnima elektrarnama.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: grafitovej parni reaktor je jiste bezpecnejsi co? jezis chaoz ... nenapadlo te proc od toho rusaci utekli? a delaj vodnireaktory?

    a co tech 90 haku pro solar? staci ti to jako cena?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: titulek "Havárie černobylského typu nehrozí" by bylo dobré doplnit také titulkem "Havárie fukušimského typu hrozí" :-) sice konkrétní důvod, proč by u nás mělo být nutné reaktor odstavit a nouzově chladit, by určitě nebyla tsunami - ale pointa je, že od určité velikosti reaktoru se v případě nouzové odstávky už trochu "načaté" palivo, obsahující určitý podíl odpadu, už samo neuchladí.

    Celá ta debata je prostě šíleně ideologizovaná (a v tomhle klubu rozhodně offtopic, jak zdůrazňuju). Původně veškerá politická podpora po desítky let směřovala jen do jaderné energetiky, celosvětově. Fotovoltaika díky období dotací, které do ní směřovaly, dosáhla na masivní úspory z rozsahu při výrobě panelů a dnes jí jde v podstatě vyčíst jenom poslední věc: silně sezónní a nepředvídatelný charakter.

    Nemá cenu ale bojovat s tím, že určitá část lidí, včetně expertů (pochopitelně hlavně expertů na jedernou energetiku) nadále jaderné energii důvěřuje. Pokud by ses mi zeptal, jestli jsem proti tomu, aby ČR uvolnila prostředky na vývoj vlastního reaktoru 4.generace, případně se zapojila do společného vývoje se zeměmi s podobnou geopolitickou situací (nabízí se logicky menší evropské země, a to spíše ty ležící na severu, kde současně moc nefouká - ve Finsku mají dost problém, možná by se místo na Francii raději obrátili na nás?). Dál se nabízí třeba Kanada, která mimochodem jaderné reaktory vyváží (a nevím, proč ve výběrových řízeních na nové reaktory nikdy nebyla zmíněna možnost koupit kanadské reaktory - pravda, zřejmě velmi draze, ale jde o v podstatě unikátní technologii, která by zřejmě umožňovala jako palivo využívat u nás vytěžený, nikam nepřepravovaný uran).

    Pokud by stát vypsal zakázku pro Škodovku na výstavbu experimentálního provozu reaktoru 4.generace, byť zatím o omezeném výkonu, tak by to bylo slovo do pranice. Současný trend je ale takový, že kdokoliv se vyjadřuje pro dostavbu Temelína, vyjadřuje se v podstatě pro další zakázku pro Rusko (to ale platí i pro každém, kdo podporuje nárůst využití zemního plynu :-)

    Nejlepším ne-militantním způsobem, jak vyjádřit ambice na budoucí ekonomickou i vojenskou nezávislost na Rusku je snaha o energetickou suverenitu (kterou pokládám i za důležitější, než Trumpovy výhrůžky týkající se 2% HDP na NATO, apod.). (A tím samozřejmě myslím jinou energetickou suverenitu, než je uhlí).

    Vývoj vlastní jaderné technologie, případně společný vývoj této technologie s menšími evropskými zeměmi bez velmocenských ambicí (asi všichni tuší, kam tím mířím), dovedu pochopit jako snahu o energetickou suverenitu. Dovod ruské jaderné technologie a přepracovaného paliva, stejně jako zvyšování dovozu ruského zemního plynu, to je doslova zemandrtálská strategie (tímto se omlouvám neandrtálcům, kteří byli podle všeho celkem fajn, ale to slovní spojení mě hrozně baví :-)

    Když už jaderná energie, tak by stálo za úvahu, jestli by nemělo smysl se domluvit třeba se Siemensem (který doma už žádné jaderné elektrárny nebude moc stavět a sem to má blízko). Škodovka to ale nezačala moc dobře, jak to rozvrtala s těma lokomotivama (i když moc o tom nevím). (Stejně fakticky půjde o primární zdroj pro Německo a Rakousko, který pouze bude z politických důvodů umístěný na české půdě, od čehož si někteří slibují, že se staneme "jaderným emirátem" pro Evropu, očividně...). Jako co se týče technologické bezpečnosti, tak pořád Němcům důvěřuju víc, než Rusům (při vším obdivu k výsledkům, kterým se svým ad-hoc přístupem Rusové v technologické oblasti dosahují - ne, nechci na nich být závislý, sorry...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tak proč se proboha ČEZ dožaduje nějaké garantované výkupní ceny elektřiny z jádra?

    Protože politici (nejen u nás) protlačili velké dotace jiným zdrojům a ty teď ukrajují z trhu jaderkám. Nebýt energiewende a utracených 500mld eur v Německu a 1000mld kč v Česku, tak dnes jede jádro bez dotací
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    REDGUY: máš lepší? dodej

    PER2: Čína a Jižní Korea umí i za 5
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: abkdo vyrabel nase reaktory co bezej ted?

    helium je moderator a voda ne? prosimte podivej se jak dopadne kotel vver320 kdyz mu ulitne primar ...

    no a proc konci vitr po dotacich ... kolik chce garantovat cez? 90 haleru? garantuj stejnou sumu solarum a nikde zadnej nebude ...

    michas hrusky a jabka - le to je ti uplne jedno uz chapu ze jsi u piratu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: zase FUD... pokud je to tak jednoznačný, tak proč se proboha ČEZ dožaduje nějaké garantované výkupní ceny elektřiny z jádra? To přece není normální, aby stát zákonnou regulací garantoval akcionářům ČEZu budoucí zisky v případě, že se objeví technologická inovace...

    Jinak sám za sebe si nemyslím, že nejlepší cestou pro civilizaci je nekoukat se nalevo ani napravo a co nejlevněji uspokojit všechny požadavky po všech formách konzumu. A mimochodem, soukromý sektor se dnes nijak nežene do investic s návratností v řádu desítek let.... problém jádra je, že bez nějaké formy státních záruk a státních investic se tak jako takneobejde.

    Demokracie ovšem počítá s kratší periodou střídání u moci, než totalitní státy jako třeba Čína.. takže je docela dobře možné, že si můžeme vybrat buď demokracii a občanskou společnost, nebo jádro.

    Jsem zvědav, kolik lidí se dobrovolně přestěhuje do Číny jen proto, aby si užívalo levnou jadernou energii garantovanou státem (a to říkám jako někdo, kdo už aspoň má nabídku bydlet tam zadarmo jako lektor angličtiny v jazykovce pro drobné hoteliéry :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: skoro bych čekal, že když už zmrdy vytáhnul i Zeman, tak přestanou být cool...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: viz co jsem napsal: nějaká forma akumulace energie na zimu by byla nutná. Podzemní zásobníky s plynem, např. Stejná technologie, jaká se plánuje pro výrobu metanu in-situ na Marsu - tedy v podstatě Sabatierova reakce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam