JIMIQ: přiznám se, že jsem v rámci vymýšlení alternativ spoluzaložil politickou stranu, která teď dost možná bude mít v Praze primátora :-) BTW, v Pirátech jsem nestoupal moc nahoru mj. i, proto, že jsem u nich byl od začátku celkem skeptik ohledně jaderné energie, zatímco tam nelezlo hodně matfyzáků a snad i FJFI, kteří byli linux-pozitivní, ale chtěli alternativu vůčui Zeleným, která by nebyla proti jádru... parodoxně, čeští Zelení nikdy nějak extrémně protijaderní nebyli a svůj program v tomhle směru dále změkčovali, protože se rozhodli cílit na (v ČR zjevně neexistující) progresivně levicový elektorát (což jim stejně nevyšlo). V Pirátech se motalo všechno možné, jeden čas to vypadalo, že tam převládnou lidi, kteří místo skepse k jádru nabízejí skepsi vůči očkování :-) ale s Hřibem je to celé ještě někde úplně jinde a je to celkem zajímavé (i když já už se na to fakt koukám spíš jen zvenčí...)
Každopádně ano: vymýšlení alternativ je komplexní záležitost. Celé to začíná tím, že současné civilizaci prostě nerozumím a nejsem schopen se do ní efektivně zapojit (dokonce i to moje poskytování internetu rychle zaostalo). Nejsem schopen podřídit se míře dělby práce a specializace, kterou moderní civilizace vyžaduje, já chci zůstat mezioborový Ferda Mravenec, práce všeho druhu.
Když už jde o alternativu, která znamená něco jiného než "alternativní webík, který hrozně obdivuje, jak super skvěle konzervativní a vůbec správňácké je současné Putinovo Rusko", tak je samozřejmě potřeba postupovat na všech frontách, od technologické přes filosofickou, politickou a hlavně ekonomickou - protože ty alternativní technologie musí vytvořit ekonomický rámec, který má hlavu a patu je schopný "disruptnout" všechny ty zažité ekonomické kolotočáře, betonovou lobby, apod.
Ať už pokládáš moje solární dopravní letadlo za realizovatelné, nebo ne, tak musíš uznat jedno: je to komplexní ekonomicko-technologická vize, která jde napříčí vším: od popření 70 let staré vize "vodíkové ekonomiky" poháněné jadernou energií, přes ústup od megalomanských infrastrukturních projektů (letiště, vysokorychlostní železnice), přes podporu vize většího množství menších civilizačních center, místo zahuštěných megalopolí a vize jejich přímého propojení. Je to velmi konkrétní hi-tech, postindustriální vize, která není ani dystopická či postapokalyptická, ani není megalomanská (žádné megavzducholodě, megaletadla, apod.), není ani temně-zelená (tzn. nehlásá návrat technologie na úroveň 18.století), není ani cyperpunková (tedy hlásající totální přechod k informačním technologiím, zatímco jejich uživatelé budou nejspíš lézt po stromech a lézt kanálama)
Myšlenka solárních letadel vznikla popravdě přímo díky nekompromisní "technokratické" kritice snah o energetiku čistě na bázi OZE, díky které jsem se začal zajímat o konkrétní čísla a přestal věřit zjednodušujícím malůvkám (rád bych ale zdůraznil, že i vize fúzních elektráren jako primárního zdroje vychází z podobných zjednodušujících malůvek, akorát dodaných protistranou)