• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale pokud bych instaloval další předehřev vody skrze chlazení fotovoltaiky na střeše, tak dohromady se už dostanu na teplotu vody, která nepotřebuje další předehřev
    ale datacentrum by se nechladilo tak dobře, nebo si se ti mohlo stát, že z chlazení FV půjde natolik teplé médium, že ti datacentrum vyhoří :D

    a doufám, že datacentrum nechladíš opravdu vodou z kohoutku, protože si to zaneseš vodním kamenem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: všimni si, že já mluvím o nahřátí na 30-35° které se pořád ještě vyplatí (oproti teplotě vody z vodovodu). (nemá cenu zabíhat do podrobností, typu že u centralizovaných rozvodů tepla tím můžeš předehřát vstup pro tepelné čerpadlo v zimě, nebo to v létě můžeš dál prohnat termálními panely). (teplota 40 stupňů o které mluvíš, už navíc pro práci FV článků optimální není, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že se vždy ohřejí na větší teplotu, než ta voda...)

    Nevyplatí se to v případě, že by to nebylo v synergii s nějakým dalším chytrým způsobem dohřívání té vody... např. moje datacentrum může dohřívat vodu až do 49° ale pochopitelně: je to limitované teplotou studené vody z vodovodu na vstupu, takže rovnovážná teplota klesla po zapojení dalších bytů na 35 stupňů. Ale pokud bych instaloval další předehřev vody skrze chlazení fotovoltaiky na střeše, tak dohromady se už dostanu na teplotu vody, která nepotřebuje další předehřev (+ datacentrum vždy spotřebuje jakoukoliv energii, kterou vyrobí soláry, aniž by se energie musela komplikovaně tlačit zpět do sítě)

    (Neříkám, že postupovat dál tímhle směrem plánuju dřív, než třeba za 5-10 let... ale každopádně si za odpadní teplo z datacentra dosaď třeba odpadní teplo z 3D tisku, které rozhodně není nulové, a fakt, že 3D tisk se dá líp pozdržet na letní sezónu, na rozdíl od nutnosti nonstop provozu datacentra... a máš tu draft na sustainable postinduristrální ekonomiku.... a centrální předehřev vody lze navíc v zimě provádět v kotli na dřevo, když se jó zaseknu, případně nějakým typem kogenerace...)

    (no jo, chápu, dlouhý příspěvek, to zas nikdo nebude číst až sem)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ty hybridní panely se zkoušely a nevyplatí se to - aby ta FV část neztrácela účinnost teplem, tak se nahřeje médium jenom na třeba 40-50°C a ještě ne všechno teplo se předá vodě, takže máš 40°C vodu z panelů, které stojí víc než dvojnásobek obyčejných FV. Taky jsem chtěl hybridní, ale jak jsem to asi dva roky koumal, tak mi z toho vyšlo, že to nemá smysl. Radši pořídit víc čistých FV a přebytky lejt do bojleru

    a nemůžeš do toho hybridu pouštět vodu, protože ti zamrzne, plus by to muselo mít chytrou (= drahou) elektroniku, kdy to pouštět, kdy ne, kolik...

    jak zabezpečíš aby byly panely chlazeny? t.j. že vstupní teplota média do panelů je dostatečně nízká aby to chladilo? Buďto máš vyrovnávací nádrž, která se trvale drží na nějaké teplotě (v tomto případě cca 40°C) a to furt koluješ, nebo to médium pouštíš jenom když se někdo sprchuje, to zase vede k té drahé elektronice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no já to beru jako velké zdroje, tak jsem relevantní odkaz postnul sem
    [ XCHAOS @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]
    účinnost tam roste s tím, jak velký teplotní gradient se ti podaří vytvořit, což je o hledání nových materiálů.

    temhle klub je spíš o ostrovních systémech. a tam mi překvapuje, že se zanedbává potenciál kombinovaných fotovoltaických a termálních systémů - optimálně na bytových domech - termál jen jako předehřev vody, kterou si lidi dohřívají v bojlerech.

    s překvapením jsem po cca roce zkušebního provozu předehřevu serverovnou zjistil, že teplota ve výměníku pitné vody předsazená před bojlery v cca 15 domácnostech (což se samo o sobě implementovalo dost snadno, protože vstupy do bojlerů tak jako tak vystupovaly ze zdí...takže se to obešlo skoro úplně bez zednických prací, kromě vrtání děr do světlíků) se ustálila na cca 35° (při konstantním výstupu kolem 6 kW tepla... to by odpovídalo v létě cca tak 15 m2 chlazené fotovoltaiky, odhaduju)

    toto je opravdu překvapivé, protože jsem čekal, že ráno bude voda většinou nahřátá na plných 49° a půjde to do vnějšího větráku... ale prostě to tak není: rozpětí mezi lidma, co se sprchujou hodně pozdě v noci vs. těma, co se sprchujou hodně brzo ráno je u vzorku 15 bytů zřejmě jen pár hodin. (van v domě moc není, přeci jen jsou to dostavby koupelniček do secesního činžáku, který byl původně navrhovaný jen se záchodama a umyvadlama... holt po první světové nároky na hygienu stouply... a těch cca 5-6 bytů s vanama to zřejmě večer hodně vyplejtvá a v noci má taky asi většina serverů díky flákajícím se CPU stažený chlazení)

    víceméně si troufám předpovídat, že hybridní vodou chlazená fotovoltaika na bytovým domě s 15 byty, v režimu "předehřev" (voda se dá předehřívat buď s jednou nádrží před bojlerama, jako to máme my nebo se dá předehřívat i před centrálním ohřevem vody, který v řadě domů existuje a je to samozřejmě stavebně daleko jednodušší) by dokázal uchladit odhadem něco mezi 15-18 m2 panelů na teplotu nižší, než 35 stupňů.

    Elegantní uspořádání předehřevu by zahrnulo třeba i přiměřený podíl vakuových trubek pro zavedeně solárně-termální systémy, do kterých by se ovšem pouštěla právě ta předehřátá voda - to by vedlo k tomu, že dům by v létě byl zcela energeticky autonomní a vykazoval větší přebytky elektřiny než čistě pasivně fotovoltaický systém (zvýšení účinnosti chlazením přes poledne jde víceméně srovnat s účinností sun-trackingu, který je podle mě konstrukčně a materiálově náročnější). V topné/zimní sezóně by pak dům vykazoval aspoň určité přebytky (s tím, že sklon panelů na domech s ústředním topením by se optimalizoval na jaro, protože v období 1-2 měsíce by šlo i přitápět)

    Když se podíváš, jak velkými plochými střechami (snadná montáž panelů libovolného skloni) disponují vhodné bytové domy s cca 10-20 byty a centrálním rozvodem teplé vody, tak je jasné, že nějaký trh tady pro to existuje (a je to alternativa spíš k plynovým či jiným kotlům, nebo nástroj pro šetřením plynem, než že by to konkurovalo jaderkám.. centrální ohřev vody bývá málokde elektrický...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    technik od eonu mi nevedel povedat ako to s tymi prebytkami je, tak som poslal dotaz priamo na eon, snad tam najdu niekoho kompetentneho
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jo nejbližší je asi tady:
    https://mapy.cz/zakladni?x=-5.3346931&y=37.5608456&z=15&base=ophoto
    Gemasolar – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Gemasolar

    Chtěl jsem si to alespoň nafotit a podívat se zblízka, ale celej ten exit z dálnice je pr soukromej a do deseti minut (dojel jsem asi km od té elektrárny mimo cesty) nás naháněli policajti a jeji celou dobu za náma dokud jsme zase nenajeli na dálnici. Ani na druhou stranu od dálnice nás nenechali jet. prostě Privado :-( Zaujalo mě tedy že soukromé majetky takto ochotně chrání státní policie...

    Pokud se tam někdo dostal budu rád za info pro příště.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a taky se nevyplatí to stavět jako malé decentralizované elektrárny
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    cenově to je asi zhruba stejné jako fotovoltaika (možná trochu dražší), ale má to tu výhodu úložiště. Ale potřebuje to slunečno, FV vyrábí (i když mnohem méně) i když je pod mrakem - tohle ne. Takže se to nedá stavět v Evropě nikde krom Španělska, Itálie a Řecka
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: kolik to stoji proti jaderce???
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Concentrated solar power - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power
    obsahuje molten salt tepelné úložiště - 4 - 12 hodin generování po setmění
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    ANDY_WARHOL: O co přesně jde?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Mě se línej ty termální solary, fungují i v noci. Ale k nám se to bohuzel nehodí vůbec a eko to taky není. Spali to všechno co litá okolo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: na toto som sa specificky pytal pred podpisovanim zmluvy a v cene je uz aj recyklacny poplatok za jednotlive zariadenia (panely, baterie, menic)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Viděl jsi někdy solární elektrárnu? Ne pár panelů co máš na kole? Tam je to dost o tom že jeden panel (dokonce string) shazuje výkon celého systému. Po těch tvých 60 letech by se to nevyplatilo ani udržovat.
    Navíc co málokdo posuzuje, je fakt že u solárních elektráren se bere v potaz pouze pořizovací cena, nikoli očekávaná údržba a recyklace. U JE je započteno všechno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: kratší životnost je popravdě dost diskutabilní.... výkon FV neklesá nějak lineárně k nule a stěží ti překročením životnosti vznikají nějaká bezpečnostní rizika.

    naproti tomu, reaktor v provozu starší 60 let v podstatě zatím nikdo nikdy neviděl (něco se snaží předvést Rusové, ale...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: aha takze kdyz opomenu ze maji garantovanou vykupni cenu za cca 2,50 a nekomu vadilo temelinu garanrovat myslim 90haleru tak je to vse v poadku...

    udelame super pekny prumer 1,5Mw po cely den leto a 0,5 Mw v zime? - to da 1Mw vs jaderka 2000Mw ...
    6 milionu eur - cca 160 milionu korun vs 2000x vetsi vykon za 500 miliard?

    takze 320 miliard vs 500 ... ted na kolik vykde akumulacni system coto zpumeruje???
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    https://roklen24.cz/a/SK7U5/photon-energy-zacala-stavbu-55-mwp-solarnich-panelu-v-madarsku
    To je cena on par s Paks2, pokud nepocitame palivo a lidi pro Paks a nepocitame kratsi zivotnost Fve a nepocitame cisteni/nahradu rozbitych panelu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No vsak muzes mit oboji, i fyzickou i virtualni baterku :-) 30% je limit co akceptuji a jeste zadarmo? To je nejakej vosul, ne?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ja som sa rozhodoval pre baterku hlavne kvoli tej zalohe doma, prebytky do siete mi az tak nevadia, pokial eon akceptuje tych 30%, zajtra mi pride technik vymienat elektromer, tak sa ho spytam ci tych 30% je rocny priemer alebo ako to pocitaju, lebo v lete si myslim ze tam budem posielat hafo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: kdyz to mas od eoun neporidis si jejich virtualni baterii? Za 49,- mesicne 1MWh rocne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam