• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: jak se to liší od strategie soukromého sektoru, který také investuje do perspektivních technologií, které mu můžou zvýšit zisk?

    pokud investuje veřejný sektor / společnost jako celek, tak je princip stejný: teorie je, že existence takové technologie by zvýšila společenský užitek (protože by se např. nemusela řešit přeprava, přepracování a hlavně skladování vyhořelého jaderného paliva).

    v podstatě minimálně v tomhle bodě jaderná energie vyžaduje velmi podobný koncept celospolečenského užitku, jako OZE a jejich akumulace: krátkodobý zisk z JE nevyždímáš, tak potřebuješ nějaký koncept společnosti, tak či onak organizované, která rozprostře ten užitek za 60 let životnosti, nějak. (jak teď nedávno řekl Irwin Welsh, autor Trainspottingu: nežijeme už v kapitalismu, ale v konceptualismu :-)

    čistě libertariánský přístup k energetice by byl "kdo nemá na to koupit si od Saúdú nebo Putina ropu, ať klidně v zimě zmrzne" (přičemž Saúdi jsou jednodušší a čitelnější - těm se aspoň dá platit bouchačkama, teda za tohle množství zboží už fakt bouchačkama pro velký kluky, ale pořád bouchačkama). A nebo vlastně - máme hnědé uhlí, patří až do středu Země tomu, kdo si od sudetských Němců na Mostecku odkoupil jejich pozemky... oh wait... a až konečně dojde, tak teprve začne stát návratnost investic do JE za to (začne být krátkodobá :-)

    chci říct, nemůžu se ubránit ironii: v energetice holt lidé hlásající apokalypsu jsou nuceni dělat vše pro to, aby nenastala, lidé věřící na krátkodobý zisk jsou nuceni rozpočítávat návratnost na 60 let, a lidé předstírající že věří na celospolečenské dobro se chystají zakázky na jaderné elektrárny přiklepnout tomu, kdo je nejvíc uplatí (nebo je k tomu donutí silou)
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    Jak říkám. Není problém vymyslet milion způsobů, jak ukládat přebytečnou EE. Ale ty účinnosti. Než se dostaneš s procesem ke stirlingu, máš mezi tím další procesy a všechny mají nějakou účinnost a čím více jich je za sebou tím je to horší, protože ty účinnosti se násobí. Stirling - zkapalnění , odpaření ..... a můžeš skončit na 9 %. Ale na to serem ! Někdo to zatáhne !
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hele, on to uz nekdo postavil, pry funguje od dubna
    https://www.highviewpower.com/plants/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak stirling může mít až 30%, v závislosti na teplotním gradientu. Ne náhodou NASA uvažuje přejít v kosmu od RTG na bázi peltierových článků k RTG na bázi stirlingových motorů - a to i přesto, že teoreticky pohyblivé součástky vnáší do systému potenciál něčeho, co se může porouchat...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No ale kdyz to zrecyklujes a pouzijes zase pro chlazeni. Potrebujes teda vic nadob a mezi nima proudi plynny vzduch, ale uklada se kapalny. Pisou ze do dvou let to ma byt komercne dostupne. Prinejhorsim to bude dalsi vaporware jako stovky jinych predtim
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Ale ne ! Nemůžeš pustit do expanzní turbiny kapalinu. Takže plynný vzduch. Skupenské teplo odebereš vzduchu při zkapalnění, pak ho zmaříš ve vzduchovém odpařovači a pak ho pustíš zase jako plyn do turbíny.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Všechno se to motá kolem účinností. Jenže máme díky dotacím, které ovšem někdo platí, a poskytovatelé dotací to nejsou, EE v době, kdy ji moc nepotřebujeme, takže s tím něco musíme udělat, abychom dál mohli stavět zdroje, které fungují hlavně tehdy, když je nikdo nepotřebuje. Budeme akumulovat. Jasně: Fyzika a chemie to umí miliony způsoby, ale ty účinnosti jsou hrozné - většinou. Ale to se řešilo dřív. Teď ne ! Protože prachy na takové nesmysly nejsou problém. Existuje systém všelijakých daní a to by v tom byl čert, kdybychom nevybrali :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No v chladu je vyhoda ze jdes pres skupenske teplo, takze na stejnou energetickou kapacitu ti staci mensi objem media
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Ale nepíšou jak. A to budou zachytávat ten chlad do nějakého kamení ? Tak ať do toho zbytečně nevkládají zkapalňování a odpařování vzduchu a jdou rovnou na ukládání tepla. Ukládání chladu a tepla je to stejné. Jak říkám: bez technické zprávy úplně k ničemu :(
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mne teda napadlo tu energii zpetne ziskavat stirlingovym motorem, ale to ma taky mizivou ucinnost
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HALEXE: v tom clanku ale pisou ze odpadni chlad zachytavaji
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Příklad: Pustíš do expanzní turbíny vzduch o teplotě okolí a tlaku 10 MPa. Vzduch za turbínou bude silně ochlazen pod mrazu, ale ne zkapalněn. Ale aby to fungovalo, tak ten vzduch musí někam volně odejít. Takže do atmosféry. Takže s tím vzduchem ti odejde i chlad, který by se ti hodil při další periodě zkapalňování, ale ten je fuč. Lidi fakt blbnou :( Bez technické zprávy je ta zpráva jen další blábol.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HALEXE: diky
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Dobře: Zkapalníš vzduch, což je energeticky dost náročný proces. Budeš mít kryogenní nádobu, kam ten vzduch načerpáš, pak se rozhodneš z něj vyrobit elektřinu tak ho naženeš do vzduchového odpařovače a tam se vzduch odpaří a podle velikosti odpařovače se dál ohřeje z těch -182 st. C na teplotu okolního vzduchu - možná nižší. A teď bych chtěl vidět odpařovač, který by to uměl tak, aby produkoval vzduch alespoň o tlaku 10 MPa, protože jinak to nemá vůbec žádný efekt. Něco vyrobíš, ale podle mě se nedostaneš ani 20 %
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: na vtípky tě užije... je to asi limitované kvalitou použitých polovodičivých součástek, tím na kolik se mohou ohřát, než shoří. tím, že si někdo řekne o víc peněz, to nezlepší....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HALEXE: mohl bys to prosím přepsat abych tomu porozumněl? :D zatím se mi to nedaří
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Zlatý voči, který uvidí 25 % účinnosti. Podobných a ještě zoufalejších pokusů už bylo učiněno mnoho. Spočítej si to jen přes entalpie-žádná velká věda. a budeš koukat. Viděl jsi někdy, jak se třeby dá odpařit 4000 m3 vzduchu ta hodinu ve vzduchovém odpařovači ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to je skutečně relativně cool. sice trochu hrozí omrzliny, ale jinak v případě úniku je to slušně inertní :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Tohle jsou ty nejméně spolehlivé elektromobily. V žebříčku jsou i dvě Tesly | auto.cz
    http://www.auto.cz/elektromobil-plug-in-hybrid-spolehlivost-consumer-reports-tesla-125871
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam