• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    to je k
    HALEXE:
    nevím proč se to jméno smazalo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    : no teď je cena energie v Německu v rozmezí 30 a 80€ standardně (ty mínusové výkyvy ještě nejsou tak časté). Časem to může být -5 až +300€, to už je té "peak" uhelné nebo plynové elektrárně vyplatí. Koncový zákazník ale zaplatí furt stejně, protože v průměru se to srovná
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: nemyslim ... jen by me zajimalo co udelaji po.alejsi morske proudy ...
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    XCHAOS: To vedení VVN už ale stojí, rozumím tomu tak, že zálohou je stávající elektrárna. I když dojde k pokrokům v akumulaci, tak to musíš mít stejně pospojované dostatečně dimenzovaným vedením. Tedy pokud bychom nepřistoupili na to řešení s těmi striktně ostrovními systémy. A když to nebudou mít někteří pitomci vychytané nebo nedostanou dost dotací, tak prostě půjdou v zimě do lesa na dřevo nebo šťastnější si v nějaké opuštěné šachtě nakopou sirnaté uhlí. V létě si ovšem budou moci zapnout klimatizaci, aby jim nebylo horko.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    DZODZO: Abys měl zálohu v bateriích za, dejme tomu 6 GW větru, musel bys mít někde alespoň 360000 kusů baterií po 100 kWh - mimochodem asi tak za cca 180 GKč - jen baterie bez elektroniky a silových měničů - zatím nepředpokládám, že by někdo začal tahat DC (což se bez elektroniky také neobejde) po celé Evropě, takže bez ceny nových distribučních sítí. A to si myslíš, že to vydrží 40 let než přiběhnou jacísi nanoroboti ? A to vůbec nemluvím o tom, kolik energie spotřebuje tahle výroba baterií.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: dále, ve schématu mi nějak chybí vedení vysokého nepětí. to totiž taky není úplně bird-friendly, musí se pod ním kácet stromy, apod.

    pokud dojde k pokrokům v akumulaci, tak je otázka, zda OZE neumožní postupně snižovat kapacity dálkových vedení (ovšem dokud se větrné elektrárny staví v Severním moři, tak je nutné je naopak posilovat, to je fakt...)
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    DZODZO: :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HALEXE: to nie je zasity problem, na recyklacii lioniek sa uz nejaky ten patek pracuje ale este predtym nas caka ich sekundarne vyuzitie prave ako staticke energeticke uloziska... keby mi ostane z tesly 100kWh baterka po zivotnosti (t.j. ze uz ma iba 80% vyuzitelnej kapacity) tak mam stale 80kWh baterku pre domace ulozisko co je stale viac nez 16x viac nez ma moja 4,8kWh baterka... a dokonca aj tato 4,8kWh baterka ma projektovanu zivotnost cca 6000 cyklov, teraz v zime moc necykluje, lebo sa ani nenabija, bms ju drzi okolo 20% kapacity, ked budem pocitat velmi optimisticku variantu 300 cyklov za rok (skor menej, lebo slnecnych dni v CR nie je az 300), tak mi baterka vydrzi na 20 rokov ... za tych 20 rokov je jej projektovany pokles kapacity na 80% a v tej dobe uz mozem mat prikupenu napr. dalsiu 10kWh baterku, ktoru mozem pouzivat s touto starou este kludne dalsich 20 rokov az ju uplne nevybacham do tla... a za 40 rokov to uz verim ze budeme recyklovat nanobotmi pomaly na atomy :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: od určité vzdálenosti od břehu ani už tolik ne.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    HALEXE: Ale nebojte. Chléb a povolené hry nám vrchnost dopřeje.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    A ještě se o tom vlastně moc nemluví a je to škoda. Někde v koutě stojí zašitý problém s likvidací desítek milionů baterií. Ale věřím tomu, že už to má někdo dobře spočítané, a až nám problém vyleze ze stínu a přeroste přes hlavu, zaplatíme zase nějakým jiným šmejdům, protože se to bude muset dotovat a navíc to zhltne další energii. Ale zase to budou všechno dirigovat nějací sobečtí politici, kteří, jako černé díry, pohltí všechno, co okolo nich teče.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    DZODZO: Menší čoud asi jo, ale já myslím, že bude problém takovou elektrárnu provozovat, pořád sjíždět na minimální a pak zas na maximální výkon, to ničemu neprospívá, i když ti mohou za služby platit i 4500 Kč/MWh.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: u tej backup power station by som nakreslil mensi dym, pretoze predsalen bude potrebne v takom pripade spalit menej uhlia, nemusi hned prsat, staci ked kvapka
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HALEXE: jestli jsi nekdy pracoval v korporatu, tak sis urcite vsimnul, ze kapitalismus a komunismus k sobe maji bliz, nez by se mohlo zdat :) oby systemy jsou neudrzitelne , pokud jsou aplikovane na celou spolecnost. ja rikam, ze komunismus patri do komunit, kde maji lidi sdilet zdroje a navzajem si delat socialni zajisteni, zatim co mezi staty a velke firmy patri kapitalismus, kde se vse hezky vyuctuje a nikdo nedostane nic zadarmo. bohuzel jsem svedky spis opacneho extremu, kde osamocene rodiny izolovane v anonymite mesta zdimaji exekutori a sousedi si malokdy pomohou, zatim co kdyz velka banka prodela kalhoty,t ak ji stat z penez obcanu solidarne zahrani a odepise ztratu. presny opak toho, jak by to melo fungovat, aby to bylo udrzitelne.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JAZZZ: Německý komunismus :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HALEXE: Myslíš, že z těch jiných zdrojů energie někomu do kapes neteče? Bylo by dobré bavit se technicky o reálných číslech. Jasně akumulace energie je problém, ale řešení jsou. Jiné zdroje energie mají zas své plusy a mínusy. Taky si myslím, že to němci mohli udělat líp, ale fakticky to jejich ekonomiku nakopává. Šrotovné, Obnovotelná energetika, Uprchilcký byznys ... všechno jsou to způsoby jak utéct z lopaty další krizi.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JAZZZ: Jak jsem řekl, technicky lze provést téměř všechno, co lidi napadne. Ať to stojí, co to stojí ! Hlavně, že jsme na té správné cestě ke světlým zítřkům :) Už jsem viděl situace, kdy přestalo foukat i v severním moři. Pak bylo hodně veselo. Až tam toho Němci postaví ještě víc, bude ještě veseleji v takových případech. Aaaaa ! Já zapomněl na ta bateriová pole. Chtěl bych se taky připojit k lidem, kteří na tom všem neuvěřitelně zbohatnou a jejich bohatství poplyne z našich kapes.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: myslis, kdyz to porovnas s uhelnou elektrarnou o stejnem vykonu? velmi zanedbatelne procento energie se tak ze systemu odebere zatim co fosilni zdroje system meni tak, ze energie absorbuje vic, coz muzeme pozorovat ve forme castejsich a silnejsich hurikanu a nebo extremnejsich vykyvu pocasi.

    z jenoho senatora si kvuli tomu delali srandu :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: nebude to mit vliv na klima?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HALEXE: vetrniky v severnim mori nejsou zas tak daleko a Siemens vyrabi docela vychytanej menic, kterej to posila na pobrezi jako stejnosmerny proud.
    Offshore DC Technology - Siemens
    https://www.energy.siemens.com/nl/en/power-transmission/grid-access-solutions/dc-technology.htm

    vetrniky a prilovove elektrarny jsou velmi stabilni a silne zdroje energie. more ma obrovskou silu, protoze absorbuje hodne energie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam