ABDULAH: errr fotovoltaika nefunguje na bazi prijateho tepla, to by mi teraz v zime panely nevyrabali zhola nic, ale rozumiem co tym chces povedat
ano na 1m3 dopadne zhruba 1kW ale panel ma ucinnost 20% takze vyrobi iba 200W, ale to je priama premena zo ziarenia na elektriku (a ucinnost panelov sa stale zlepsuje) ale ked si vezmes jadro alebo uhlie, tak to je energia, ktora sa predtym miliony rokov ukladala, ked sa zem este len formovala, na to malo tiez vliv slnko, na to vydolovanie spod zeme sme potrebovali nejake kWh energie (fosilnej), ktora pohanala nejake stroje (fosilne), ktore pracovali s nejakou ucinnostou, dalej nejake fosilne stroje s nejakou ucinnostou tuto surovinu previezli do elektrarne a tam sa s nejakou ucinnostou spalila a premenila na kineticku energiu ktora pohana generator... kazdy tento medziclanok znizuje celkovu ucinnost paliva a je navyse spinavy a tento cyklus sa musi neustale opakovat
naproti tomu panel vyrobili stroje touto metodou raz a vlozena energia sa do 2-3 rokov splati, potom uz ma kladnu bilanciu a premiena na elektrinu priamo bez akychkolvek medziclankov kde sa elektrina premiena na teplo alebo pohyb a zasa naopak a pri tom vznikaju strasne energeticke straty :)