• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: neexistuje
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    16kWp FVE
    500kWh baterka
    tepelný čerpadlo země-voda (plošný kolektor)
    skoropasivní dům
    vysoké solární pasivní zisky

    myslím že jsem to tady kdysi dávno rozepisoval detailnějc, nemám všechna čísla v hlavě. Spotřeba na teplo a teplou vodu mi vycházela tuším 2,5MWh/rok (4MWht = 1MWhe teplo (COP 4, nízký gradient) a 3MWht = 1,5MWhe voda (COP 2)) a ta 500kWh baterka na to měla stačit. Případně se přihodí ještě akumulační nádrž

    co se týče offgrid na vodu tak to by vyžadovalo dobrou spodní vodu, protože pouze z dešťovky to nedám
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: tak to teda věř tomu, že nastane průser a hromada mrtvejch, protože Čína právě teď staví uhelný elektrárny jako houby po dešti. Buď přijdeš na to, jak jim to efektivně zakázat, nebo je rozhodnuto.
    Offgrid je moje zamilovaná myšlenka ale bohužel je to teď neuskutečnitelný. Ten rok 2035 ti vychází za použití stávající technologie, nebo předpokládáš nějakej přelom v technologii? Pokud za stávající technologie, tak by mě zajímalo, jak na to chceš jít. Co za kolik koupíš a jak a kam to namontuješ. TO není řečnická, fakt mě zajímá jestli existuje proveditelný plán domyšlený do detailů.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no, to je to, já věřím tomu, že když do roku 2050 nebudeme jako lidstvo uhlíkově neutrální, tak nastane průser a hromada mrtvejch :-) takže potřebujeme HNED TEĎ to začít řešit. A ne čekat, až se vyvine nějaká super technologie. Tu už máme

    offgrid plánuju, ale zatím mi to vychází tak 2035+, uvidíme. Zatím se nechci stěhovat do Arizony, kde by to šlo už teď :D
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: no tak si to kup a jdi offgrid. Mě by se to třeba líbilo, bejt offgrid.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a samozřejmě ať se vyvíjej nové věci, proti tomu nic nemám, jenom se mi nelíbí když se na to někdo upíná, jakože to bude konečně TO pravé co nás zachrání. Nebude :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no já fotovoltaiku beru jako "good enough" a nechci aby "perfektní" bylo nepřítelem "dostatečně dobrého" :-) jsem pragmatik
    ano, můžeme vyvinout SMR, můžeme vyvinout BN1200, můžeme vyvinout fúzi, můžeme vyvinout různé supermateriály, přílivové elektrárny, elektrárny na mořské proudy, spalovat kravský prdy... ale teď a tady máme relativně levnou technologii (v Kalifornii je FV+storage levnější než existující jádro/uhlí/plyn), kterou stačí vyrobit a nainstalovat (a samozřejmě zaplatit)
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: "Nemusí se k tomu nic nového vyvíjet" je špatný přístup. V podstatě podobně bys mohl spláchnout cokoli co není poháněno spalováním fosilních paliv. Tvoje pointa není pointa, je to prostě konstatování irelevantní skutečnosti. Všechno se dá něčím nahradit. Netoč se pořád na té fotovoltaice jako na jediném samospasitelném řešení. Třeba to tak dopadne, třeba ne.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ano, s tím souhlasím :-) moje pointa je, že ty zrcadla na tavení železa se dají nahradit FV a drátem (laicky řečeno), což je řešení které dnes už existuje a je dnes už i použitelné. Nemusí se k tomu nic nového vyvíjet, stačí to zaplatit a nainstalovat
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Jasně že tu teplotu můžeš získat různými zplsoby. Tady někdo prošlápnul jeden konkrétní způsob, a to je přes zrcadla. Ale na výrobu energie takovou teplotu prostě nepotřebuješ.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ale i výrobní proces, který potřebuje vysokou teplotu (typicky výroba ocele) může běžět na elektřinu z fotovoltaiky. Přece existují elektrické tavné pece, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    whatever, prostě to elektřina umí a nepotřebuje k tomu zrcátka. ITER se pohání taky elektřinou a bude umět až 150 milionů stupňů
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: teď nechápu jestli se bavíme o tom samým. Výchozí téma bylo zrcadla co soustředí světlo na nějaký místo, kde se něco ohřeje a následkem toho se stane něco, co chceme.
    Buď to může být nějakej výrobní proces kde potřebuješ něco hodně ohřát.
    Nebo je to klasická "tepelná elektrárna" kde nenahříváš kotel spalováním uhlí, ale tím koncentrovaným slunečním zářením.
    Pak tě zajímá kolik energie to médium v primárním okruhu bude muset pojmout, jak teplý to bude - tepelná kapacita. Voda stačí jen na něco. Na to co nestačí se používají jiný látky.
    Nerozumím té tvojí větě o teplotě vodiče.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Jasne 6000 vodicem, asi myslis obloukove taveni ...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Fotovoltaika je nyní řešení na 800TWh ročně celosvětově
    Příští rok to bude přes 1000
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: elektřinou přece vyrobíš jakoukoliv teplotu snese vodič, ne? Čili třeba i 6000 stupňů...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    DZODZO: problém s váma aktivistama je v tom, že v podstatě nepřicházíte diskutovat, že tepete lidi co vám osobně neseděj. Zbavte se toho. Řeš otázku nebo názor, a ne zda je ti ten co o tom mluví syumpatickej nebo nesympatickej.
    Objektivní skutečnost je, že fotovoltaika ještě není v tuto chvíli řešení. Je to jen velice hezký příslib do budoucna.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DZODZO: no to mate smulu no - proste solar neni tak dokonalej . jsou tam okrajove vlivy - co bohuzel znamenaji pekny pruser - v mnoha pripadech :-) smir se s tim
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ABDULAH: thoriový reaktor je smutná kapitola.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jj klasicka demagogia, zhodime nas neuspech na vonkajsie vlivy, mozu za to X, Y, Z, hadzu nam klacky pod nohy,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam