• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: jedno z mala mist, kde maj solary opodstatneni. Otazka je, jestli by nam vic neprospelo zastresovat parkoviste bilym plechem, stejne jako natrit na bilo strechy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    toto uz sa tu mihlo, davam iba kvoli datumu, ze 1.12. dajme tomu zacali montovat, tak uvidime kolko bude trvat osadit vsetkych 2600 panelov

    Budoucnost parkování se představuje v Jaderné elektrárně Dukovany | Skupina ČEZ - O Společnosti
    https://www.cez.cz/...pravy/budoucnost-parkovani-se-predstavuje-v-jaderne-elektrarne-dukovany-122266
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Norway Becomes First Country To Sell More Electric Cars Than Petrol Vehicles - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...y-becomes-first-country-to-sell-more-electric-cars-than-petrol-vehicles
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    LINKOS: je k tomuhle nekde shrnujici clanek? Ze jak se pripadne bude menit EU legislativa a podobne
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: tak a teď musí dávat část na tyhle zelené projekty, což v budoucnu nebudou muset, takže se na mitigační projekty vykašlou. K tomu dojde když tady bude nadále vládnout ano a taky k tomu došlo kdyby se tam dostala ODS
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    řekl bych že vesměs používají ten samej styl jako my - peníze z emisních povolenek, které jsou přidělované evropskou unií. Akorát u nás částečně proudí do uhelných kogeneračních tepláren a podobně... (a část se ztopí přímo ve státním rozpočtu)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: mě by zajímalo jak mají ostatní státy nastavenou politiku podpory? Dotace, výkup a pod.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Asociace: Trh se soláry loni v ČR dál rostl, za Evropou zaostává | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/...r-dal-rostl-za-evropou-zaostava/1978024?utm_source=rss&utm_medium=feed
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Já mám v plánu sklon kolem 70°, Právě kvůli tomu aby to bylo co nejrovnoměrnější. A nepřekáželo to nikde. Sklon střechy mám 22° takže tam by to zase nepřirozeně koukalo.

    Bohužel pro ideální výkon těch panelů (můžu jich osadit pouze 6) by bylo asi lepší skon kolem 60°. Protože v tomhle období stejně žádný zisk nebude. To už by mi ale asi moc překáželo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    inak ta akumulacka miesto baterky je tiez dobra co sa tyka ceny, brachanec ma obrovske akvarium cez celu stenu, neviem ci 1000 alebo 2000 litrov, cez 1000 litrov urcite a ma 2kWp panelov na pritapanie toho akvarka topnym telesom priamo DC, takze tam nema ziadne stridace ani inu elektroniku okolo toho, akurat nejake relatko co mu tie panely odpoji ked teplota vody dosiahne nejaku teplotu, lebo ma tam akesi exoticke ryby co potrebuju teplejsiu vodu, no a vravel, ze v zime mu to akvarko sluzi na temperovanie teploty v miestnosti, staci aby trochu zasvietilo slnko a trochu priohrialo akvarko, akurat ma vodorovnu strechu, tak musi v zime chodit ometat, ked nasnezi, lebo samo mu to nezleze
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Jo no, baterku mam aj kvoli castym vypadkom elektriny u nas, so zmenou klimy su tu vichrice pomaly pravidelne a DS to nedava ked niekam padne strom na vedenie alebo tak :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak v posledních létech to stačí dát na terasu :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Aha to už dává větší smysl.
    Já mám roční spotřebu nějakých 2,8MWh
    Z toho je topení kolem 900kWh, ohřev vody je kolem 1 MW. Zbytek je vaření a ostatní spotřebiče. Rád bych to dostal dolů.
    Podle mě předehřevem primárního bojleru pomocí FVE o minimálně stejné kapacitě, jsem schopen získat ze slunce dalších 400-600kWh natápěním bojleru z FVE.

    I když jsem to plánoval už v primárním projektu a mám vše připraveno dosud jsem to neaplikoval.

    Další úspora ostatní spotřeby pomocí baterií a střídačů je podle mě nerentabilní a velmi složitá vzhledem k napojení FVE do sítě. Na druhou stranu bych ocenil "záložní" systém.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Plus to ze pecou buchty/dorty/atd kdyz sviti :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: no protoze v lete tim pritapi teplou vodu, kterou jinak ohriva plynem
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: tak ja mam aj plyn, tak mozno kvoli tomu, ale kolega porizoval teraz koncom roka a ma aj topeni elektrinou, tak potom vytaham nejake data od neho, to bude viac relevantne

    Nie je to 100% samovyroba, ale tie technologie sa stale vyvijaju a budu lepsie a lacnejsie, tak aj ta navratnost sa skrati, baterku je este skoro hodnotit, zatial SOH klesalo o 1% za 9 mesiacov, ale to este pred rozsirenim, teraz ked to nebude tak cyklit tak sa to predlzi
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: protože mi pak nesedí tohle: [ DZODZO @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ]

    To je prostě podle mě zatraceně dobrej výsledek.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: nechapu proc by ti neco melo unikat. Takhle to proste je a myslim ze si to snad vsichni uvedomuji. V Cesku nikdy FVE nebude dominantni zdroj od rijna do brezna, na to je vitr, voda, biomasa, import a sezonni uloziste (vodik, metan, methanol, cpavek...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: No nejde o tu cenu jako takovou. Ale máš tam další technologii, další věci co mají svou životnost a potřebují servis. Nejsem zastáncem složitých technologií pokud si svou potřebu sami neobhájí.
    Ač jsem "fanoušek" solární technologie a elektro dopravy. Nejsem zastáncem zbytečného používání akumulátorů.
    Vždy pro mě musí být recyklace a výroba dané technologie nějak obhajitelná. Dneska se bohužel řeší jen finanční stránka věci často pokřivená dotacemi :-(

    Proto za sebe uvažuji zatím hodně střídmě. Svůj dům jsem projektoval na to, že FVE bude sloužit hlavně k dotápění vody na TUV.

    Naopak použití solární energie na vytápění jsou dosud reálně v žádném postaveném projektu nepoužil, protože je to podle mě většinou nesmysl.

    Jedinou vy jímkou je můj projekt na nullhouse, kde není topení vůbec, ale uvnitř je bazén jež udržuje potřebnou teplotu. Vzhledem k tomu že jde o stavbu kde minimální použitelný rozměr bude kolem 100-120m2, tak jsem se k realizaci zatím nedostal.

    To co popisuješ ale nabourává veškeré mé představy o využitelnosti solární energie a nebo to prostě nechápu a něco mi uniká.
    Ta první třetina tvých panelů podle mého hrubého odhadu dává za v pěti letních měsících tak 5-6 násobek toho co dá třeba v prosinci a lednu. U té druhé třetiny panelů (17°) to bude ještě větší rozdíl. Přitom spotřeba energie v domácnosti bude právě v zimě přesně opačná. Bude se topit, navíc ještě k tomu přesně ve dnech jako je teď kdy slunce celé týdny vidím tak maximálně na obrázku. Budu ohřívat vodu z nižší teploty. Více se svítí, více se vaří. A hlavně více času trávím doma.
    Co mi uniká?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: jo to je ono. Takže to máš v pohodě.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: to bude podla mna tym, ze ten peak vykon tych panelov je urceny tak nejako asi ako rychlost CPU, ze tolkoto to zvlada urcite, tak tam dame, ze to ma takyto vykon, ale ako som videl, tak to miestami vyraba viac
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam