• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: 6-7kW TZ? To mi tedy nejde k tomu co tady píšeš. A jaké má tvá žena požadavky? "Prosím hlavně ne pasivní" "co třeba topit uhlím?" :-D

    Před minulými vánoci jsem dokončil návrh změny 2 roky staré stavby na nějaký dnešní standard. Což by nebylo tak zvláštní kdyby ten dům nebyl postaven 6let na zpět! Když jsem majiteli vysvětlil že ten dům se za stejné peníze dal postavit s třetinovými nároky na vytápění, tak málem zešílel. Nejdříve to vypadalo na vraždu architekta :-)

    No půlka Prahy to metro dosud nemá a jen tak mít nebude. (Tedy pokud ty části Prahy budeme nazývat městem)
    Ve vesnici škola většinou je. Na střední se dojíždí všude, pokud nemáš štěstí a nebo nízké nároky. Co se týče rozvozu potravin, tak je na to ta vesnice o mnoho lépe. Pokud je hromadný dovoz, tak toho tolik nenajezdíš, jen se posouváš vždy o kousek dál. To už je jedno jestli jedeš o jeden blok vedle (který musíš celý objet protože tam nezaparkuš a je tam jednosměrka) a nebo o pár set metrů dál, ale bez kolony.

    Bydlím v chatové osadě, což je z tohoto pohledu dost extrémní příklad a stejně když mi někdo něco veze má tu 2 nebo 3 další zastávky (osada o 150chatkách)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty hodnoty mas moc pekny, ale ja kvuli zeninym pozadavkum nedosahnu na pasivni standard, jeste nevim presne ztraty, ale cekam je kolem 6-7kW

    Co se tyce tech mest - treba v Praze mas metro tak je to asi lepsi nez vesnice ktere maji nejblizsi zakladku 5km, nemluve o stredni. Takze jo, zalezi na hodne parametrech, kvalite MHD atd. Navic s tim jak covid rozsiril home office a hromadny dovoz potravin tak se to zase posouva jinam
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    CUKI: k ty 3) mas nejaky data? Od oka bytovy dum zabira minimum pudy, maximum materialu se sdili mezi byty, bude mit nejmensi povrch k zatepleni..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Chtěl jsem jen napsat, že to není tak nepodstatný rozdíl, jak se na první pohled zdá. Většinou to neřešit a výměnu za FVE (tmavou) vítám. Protože i když se ta energie vyrobená přemění na energii k chlazení, stále ji spoustu zůstane.
    Ale někdy ty barvy dokáží udělat slušnou paseku. Hlavně ve velkém (města a průmyslové zóny)

    JIMIQ: Myslím že už jsem to tu někde uváděl. Dá se asi dohledat. Zdrojů je více, napříč kontinenty.
    Teď nechci citovat zdroj ale píšu jak to vidím já i když to z toho co jsem četl úplně nevyplývá:
    1) město-aglomerace má hlavní výhodu v soběstačnosti. Tedy většina zdrojů se vyrábí v tom místě. To ale nikdy nebude 100%ní a se vrůstajícím počtem obyvatel to klesá (ten přírůstek ne absolutní číslo)
    2) druhá výhoda je (zdánlivě) menší potřeba infrastruktury. To zdánlivě tam uvádím schválně, protože protože jsou na ní kladeny mnohem větší nároky, hlavně na údržbu, která je nejen ekonomicky ale hlavně energeticky a zdrojema velmi náročná. Takže je to se vzrůstajícím počtem obyvatel vlastně nevýhoda.
    3) fakt který v tom vidím já, že třeba postavit bytový dům není energeticky ani zdrojově lepší než postavit (a hlavně udržovat) ekvivalent malých domků. Rozumný kompromis vidím v řadové zástavbě, která mi z hlediska záboru místa přijde nejúspornější.
    4) Jakmile město překročí překročí určitou úroveň, tak strmě roste potřeba dopravy, protože co není ve městě je díky tomu, že jsem městem obklopen, daleko dál... Vznikají satelitní města, která je nutné do toho taky započítat, protože bez nich by to město nefungovalo.

    - To kde je ta hranice, závisí hodně na tom jak je to město vybudováno. Například městská fabrika Mladá Boleslav má asi 40k duší a nefunguje už teď Hradec Králové je teď na asi 100k a je na tom mnohem lépe..


    JIMIQ: Elektrokotel bych nikdy nikam necpal, to má jak nevýhody elektriky jako ztrátového primárního zdroje, tak nevýhody všech těch složitých a špatně regulujících se systémů.
    To že máme stupidní předpisy je jedna věc, ale furt je to nějaký výpočet na papíře který se dá upravit jak potřebuješ. Stačí mít solární ohřev vody a už to vypadá jinak. Tyhle nesmyslný normy už pár let ani nesleduju, ale mám pocit že potřebuješ splnit pouze to aby 20% vylo z obnovitelných zdrojů. Což jde splnit i reálně viz můj reálný dům: [ CUKI @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: tak majme solarnu strechu ohriatu v lete na 48°C, v zime o dost menej a majme striebornu strechu co ma v lete 28°C a v zime o dost menej, ale trci z nej kominek co prispieva k zvysovaniu sklenikoveho efektu v lete aj v zime, takze solar ohrieva lokalny vzduch iba v lete, kominek ho ohrieva celorocne globalne, solar sklenikovy efekt spomaluje, kominek urychluje, ktore je teda horsie?

    neviem ake su by default strechy na panelakoch, ale dival som sa tuto na SHINIGAMIho Kladno na nejake sidlisko a vacsina striech na panelakoch je tam tmava podla google maps, tak to mi vysvetlite ako by tam solary na tych panelakoch zhorsili lokalne klima
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: no a teď - kolik to barvení stálo? A jak zabezpečit aby si lidi jižné střechy přebarvili na bílo/stříbrno/šedo?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Je dokázané že města nad hranici cca 100k obyvatel (ta hranice je hodně široká) jdou k větší neefektivitě. Hlavně dopravou a nároky na infrastrukturu

    Dokázané kým? Z jakého roku a státu je ta studie? Tohle je takovej nicneříkající výkřik do tmy :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: smyslné/nesmyslné. Moc možností není, elektrokotel nebo topné kabely samotné ti neschválej kvůli spotřebe primární energie, s krbem se mrdat nechci, ani bych prvních 20 let neměl svoje dřevo a plyn za pár let taky zakážou/zdaněj :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Dělal jsem si měření na střeše orientované na jih cca 45° když se natírala.
    Když byla půlka střechy natřená na červeno a druhá půlka se natírala se na černo tak ten rozdíl byl 36°C na červené a 48°C na černé

    Když se černá přebarvila na stříbrnou bylo to 28°C vůči 42°C

    Měřit jsem se snažil na počátku toho ohřívání, ale v době když už byl nějaký rozdíl. U větších teplot by to bylo ještě mnohem vyšší, ale ta už nastupovala chyba měření vlivem ohřívání podstřeší a neizolování obou prostorů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Pokud chceš minimalizovat energetickou náročnost domu, tak to TČ bude nesmyslné :-D
    SHINIGAMI: Postavit barák ve městě je ve výsledku často mnohem uhlíkově neefektivnější
    Je dokázané že města nad hranici cca 100k obyvatel (ta hranice je hodně široká) jdou k větší neefektivitě. Hlavně dopravou a nároky na infrastrukturu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: on ten rozdíl není takový jak se zdá, někdy nás naše dojmy klamou
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No, ne že bych to chtěl nějak obhajovat, ale pár stupňů to rozhodně není. Ale kdo by se chtěl dívat na stříbrnou střechu, že?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    raritka

    Samsung Eco: Fotovoltaika v elektronice konečně dává smysl – SamsungMania.cz
    https://samsungmania.mobilmania.cz/...v-elektronice-konecne-dava-smysl/sc-309-a-1350337/default.aspx
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    to samozrejme moc nepomoze, moze byt cele mesto natrete na bielo, ale ked tam nebude zelen, ktora vytvara chladnejsie mikroklima odparovanim vody, tak tam bude horko stale, v ciernom meste mozno o stupen viac :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ten stupeň, o který jsme vylezli je průměr za celý rok a celou planetu. Takže to lokálně může dělat klidně o 6 stupňů.

    Jaké je tvé řešení? Dotace na bílé střechy? :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Lokalni teplota, kdy vyjdes ze dveri a dostanes ranu mezi oci, treba klasicky centrum Prahy v lete, potrebuje snizit trosku vic, nez je ten stupen, o ktery jsme zatim vylezli.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vsak ale ked sa vlivom mensieho sklenikoveho efektu znizi celkova globalna teplota, tak aj to lokalne klima v mestach bude prijemnejsie, lokalna teplota vzduchu 28 alebo 30 stupnov sa nezda ako vela ale je to poznat dost, zvlast ked je to v priebehu celeho dna, ja ked sa postavim pred juznu stenu nasho bieleho baraku v lete, tak je uplne jedno ze je biely, stale je tam horko na zdechnutie, preto tam chceme vysadit strom, aby to aspon ciastocne zastinilo, minuly rok sme zasadili mandlon, ale bohuzial vymrzla, lebo ako je teraz to pocasie cele pomylene, tak mrzlo este v dobe, ked uz mali rastliny vyhanat listy
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: hele, na necem se shodnem:)

    K tem cernym povrchum, za prve michas globalni a lokalni teploty. Ja psal o tom, ze zacernit vsechny strechy solarama zhorsi klima ve mestech, ne ze to zvysi teplotu planety jako celku. Mrkni na recky pobrezi, jak tam maj krasny bily domecky, ono to nebude jen z estetickych duvodu. Za druhy pokud se podivas na odrazivost ruznych materialu, lesy ap. maj k bily hodne daleko, i bez tech silnic. A ne, nechci kacet lesy, nebo je natirat na bilo :).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: zalohovanie pet lahvi je nezmysel, to si pretlacaju vyrobcovia balenych napojov, aby mohli dalej predavat tie svoje sladke zbrndy co davaju pracu dentistom

    inak tuto som nasiel este k tym ciernym povrchom vs teplota:

    Climate Change: Atmospheric Carbon Dioxide | NOAA Climate.gov
    https://www.climate.gov/...-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

    "In fact, the last time the atmospheric CO₂ amounts were this high was more than 3 million years ago, when temperature was 2°–3°C (3.6°–5.4°F) higher than during the pre-industrial era, and sea level was 15–25 meters (50–80 feet) higher than today."

    takze pred 3 milionmi rokov sme tu mali akurat viac co2 v atmosfere, nemali sme tu ziadne asfaltove parkoviska ani cierne strechy a stejne bola teplota vyssia, takze vyvstava otazka, co ma na celkovu teplotu vacsi vliv ci sklenikovy efekt ktory sposobuju emisie co2, alebo tych par solarov na streche, ktore nam zabezpecia menej emisii co2 vo vzduchu a teda mensi sklenikovy efekt
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: to ses moc sikovnej, ze tridis, vazne. Taky jsme na tom v trideni dost dobre, vuci zbytku sveta. Ale i tady uz nam vylejzaj takovy tendence, jako zalohovani petlahvi, na cemz vydelaj jejich vyrobci, ale celkove je to dost naprd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam