• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: ehm, no jediné co je relativně easy je připojení toho MPPT k obytnému autu nebo elektrokolu. Jakmile se řeší kombinace, která zahrnuje ještě zálohování ze sítě a současně i zálohování při výpadku sítě, tak to najednou jednoduché není vůbec... a to ani nemluvím o vracení přebytků do sítě :-)

Ale jako DZODZO to tady evidentně jako jeden z mála fakt provozuje, takže vlastně by bylo fajn, kdyby se kromě grafů pochlubil i parametry, typem invertoru, apod. Vlastně všichni směřujeme k tomu, jako to má zapojené on, řekl bych...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: v tom případě mě fakt zajímá tvůj poměr Wp a kapacity baterií :-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: No nevim, kdyz zapnu topeni, troubu, par pocitacu, pracku/susicku a jeste budu nabijet EV, tak aby to jedna faze utahla ... popravde nevim kolik A davaj max na hlavni jistice (abych nemusel platit nejakej silenej tarif).

XCHAOS: Ja se divim, ze neexistuje nejake easy DIY bateriove reseni. Vzdyt je jen potreba nekde chvilku udrzet par elektronu a kapacitor si skoro kazdy zkousel vyobit z PET lahve a trochy alobalu :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ked som to pocital tusim 2020 tak mi to vyslo 73%, tento rok by to bolo menej, lebo od polky dubna do asi cervenca som mal odstaveny bojler kvoli poruche, pretekalo tesnenie z nadoby do topneho telesa, az sa divim, ze to nevyskratovalo, ked to bolo defakto ponorene vo vode aj s elektronikou, muselo to tak valit par dni, nez som na to prisiel
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: já bych jel jen na jednu fázi mě tři fáze nedávají u RD smysl
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: no já vysvětloval, že to právě nejde :-) nicméně, podle mě třeba jen zvýšení kapacity baterií, aby na ně šlo jet 2-3 dny, místo třeba jen jedné noci, podle mě značně zvýší rozpětí toho, na jaké procento soběstačnosti se dům dostane. Poslední procenta soběstačnosti nad dejme tomu 90% budou šíleně drahá, to ano. Ale podle mě existuje rozpětí mezi těma 20% (na které se cca dosáhne přístupem solar-only, bez baterií) a nějkaýma cca 75-80% soběstačnosti, kde ty náklady nestoupnou tak šíleně. Ale já teprve projektuju... @DZODZO má reálné zkušenosti a asi by mohl prozradit, na kolik % soběstačnosti se svým systémem dostane...

Tu akumulaci na celou zimu už musí podle mě řešit velký industriální hráč v rámci celé distribuční sítě. To ale neznamená, že částečná autonomie by nebyla pro zatížení sítě přínosem. A ty baterky a síla invertoru za nima mají ještě jeden zajímavý vliv: je možné si přihlásit slabší jistič - a spoléhat na to, že i v zimě špičky vykrejí baterky, které se dobijí přes ten slabší jistič. Do budoucna zrovna síla jističe možná bude hrát větší roli v ceně elektřiny, kromě samotného množství spotřebovaých kWh (není to jisté, ale je teorie, že větší podíl nepředvídatelných OZE povede právě k tomuhle...)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Myslim, ze to jeste jde, ale budou to rusit, no.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: existuje navrh na navyseni maxima na 40kWp ale zatim to neproslo, mozna to nekdo blokuje

Btw Lidl uz neumoznuje nabijet zadarmo afaik
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Koncept, ze bych v lete nabijel baterie, ze kterych bych v zime bral energii je super, ale davalo by to vubec financne smysl? Za tu cenu baterii bych mohl mit 50 kWp panelu, ktere by i v zime vyrabeli dost elektriny :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Tak sit nepozna jestli to tam davas ze solaru nebo z baterie.

CUKI: Problem je hlavne limit 10 kW na menic, tzn 3.3 kW na fazi :-/ ... A kdybych mohl byt 100% autonomni i v zime, tak bych klidne sel i do mnohem vic nez 10 kWp.

DZODZO: No, je skoda, ze to nejde. Mit 75 kWh baterii v podstate zdarma by bylo fakt super. To by nabijeni v Lidlu zdarma dostalo uplne novej rozmer :D :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELIJEN: 10 kWp ti ročně vyrobí 10 MWh a to není málo. Na baterie limit není, ale skutečně v zimě by to zahrnovalo zásoby, třeba částečné, na odhadem 3 měsíce, tedy čtvrtinu roční spotřeby - a to je v řádu tisíců kWh. Takže překážka není 10kW limit, což je nějakých 50m^2, ale spíš náročnost akumulace.

Podle mě by se měl podporovat zpětný odběr letních přebytků a řešení jejich akumulace v nějakém industriálním měřítku. Bez toho se budou OZE pořád jen zálohovat plynem a uhlím...

Baterie u spotřebitelů ale pořád můžou řešit vykrývání špiček v té budoucí energetice. Jestli byla energie z powerwallů v Kalifornii fakt ve špičce vykupována za 2 USD/kWh, tak je to trend, který může přijít i sem, i když podle mě většina zdejších instalací může do sítě posílat jen přebytky že soláru, ale ne z baterií (ale vlastně nevím!)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: zalezi ako funguje domacnost, ci jazdis denne do prace alebo ostavas na HO a kolko tej energie potrebujes z baterie, u nas je priemerna denna spotreba asi 7-8kWh to by ukrojilo tak 50km dojazdu za predpokladu, ze by cez den nesvietilo slnko
    CUKI
    CUKI --- ---
    Největší problém-neefektivita FVE je při použití na vytápění. Protože v době kdy svítí tu energii získám napřímo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: ale jezdit s ní by jsi musel jedině v noci :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Jak jsi přišel na těch 20%? Asi 1/3 celkové spotřeby jsem schopen ušetřit jen pomocí FVE bez baterie, ale pouze nahříváním vody.

ELIJEN: A kolik Wp by jsi k tomu potřeboval? To dokáže vyrobit asi 3x až 4x více než celková dodaná energie do naší domácnosti. Je reálně není smysluplné použít ani polovičku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: keby mala tesla v2g tak mas jednu obrovsku baterku k dispozici, aj keby si nastavil iba vybijanie 20%
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Jako ze bych si ke 10kWp panelum koupil 100kWh baterii? To je pres mega investice jen do baterii ...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Tak stat nam ten vypocet zjednodusil tim, ze maximum pro domaci FVE stanovil na 10kWp s tim se o nake autonomii asi neda uvazovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No já bych se rád odpíchl od nějakých čísel. Čistě solární systém ušetří za rok nejvýše 20% spotřeby, a to ještě musí jít o domácnost s ledničkou a mrazákem, kde se i hodně pere přes den. 20% je fajn, ale návratnost investice to poněkud odsouvá a k autonomii to má daleko. A navíc je to ideální číslo, kterého zkrátka nebude nikdy dosaženo.

Navrhnout bateriový systém, aby 5x předimenzované soláry daly za rok 100% spotřeby, je prakticky nemožné. Během 3 zimních měsíců by potřebná kapacita baterií byla mnohonásobkem denní spotřeby.

Na druhou stranu, mezi 20% a 100% celoroční spotřeby existuje nějaké procento, na které má cenu cílit. Protože zrychlí návratnost i té počáteční investice do panelů a naplno využije jejich potenciál.. který v systému zcela bez baterií nebude plně využitý nikdy (ani ta blbá lednička nevrčí nonstop).

První milestone je soběstačnost v letní sezóně, tedy cca kapacita odpovídající polovině denní spotřeby i denní produkce.

No a dál, i když třeba je nesmysl cílit na 90-násobek denní spotřeby, což by byla cca garantovaná celoroční autonomie, tak pořád můžeme zkusit zajistit třeba 7-denní výdrž. Tím se autonomie posune z letních 3 měsíců na asi 9 měsíců.

Samozřejmě na to asi existují nějaké tabulky, které určitě mají ty firmy, co ty instalace dělaj. Bude tam nějaké optimum, jak z hlediska procenta využití panelů, tak z hlediska životnosti baterií.

Pro začátek, pětinásobek výkonu panelů oproti průměrné spotřebě je hodně - sice se dostaneme celoroční produkcí na celoroční spotřebu, ale nemáme to kam uložit. Panely tedy mají smysl mezi dvojnásobkem a pětinásobek průměrné spotřeby - pro třísezónní autonomii bych dal koeficient 3-4 (bavíme se o výkonu, Wh) . No a pro kapacitu baterií bych pak dal násobek denní spotřeby (bavíme se o energii, kWh).

Obecně pokud ten koeficient výkomu bude 3 proti průměrné spotřebě, kapacita by mohla začínat na 10xWp a smysl podle mě dává až 70xWp. Ale baterie jsou dražší, než panely, tak se to spíš bude pohybovat u 10x Wp...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Nabijanie zalezi aj na chemii baterie, lifepo znasa nabijanie na 100% dobre
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam