ELIJEN: no já vysvětloval, že to právě nejde :-) nicméně, podle mě třeba jen zvýšení kapacity baterií, aby na ně šlo jet 2-3 dny, místo třeba jen jedné noci, podle mě značně zvýší rozpětí toho, na jaké procento soběstačnosti se dům dostane. Poslední procenta soběstačnosti nad dejme tomu 90% budou šíleně drahá, to ano. Ale podle mě existuje rozpětí mezi těma 20% (na které se cca dosáhne přístupem solar-only, bez baterií) a nějkaýma cca 75-80% soběstačnosti, kde ty náklady nestoupnou tak šíleně. Ale já teprve projektuju... @DZODZO má reálné zkušenosti a asi by mohl prozradit, na kolik % soběstačnosti se svým systémem dostane...
Tu akumulaci na celou zimu už musí podle mě řešit velký industriální hráč v rámci celé distribuční sítě. To ale neznamená, že částečná autonomie by nebyla pro zatížení sítě přínosem. A ty baterky a síla invertoru za nima mají ještě jeden zajímavý vliv: je možné si přihlásit slabší jistič - a spoléhat na to, že i v zimě špičky vykrejí baterky, které se dobijí přes ten slabší jistič. Do budoucna zrovna síla jističe možná bude hrát větší roli v ceně elektřiny, kromě samotného množství spotřebovaých kWh (není to jisté, ale je teorie, že větší podíl nepředvídatelných OZE povede právě k tomuhle...)