• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    MYKEZ: Ty ceny jsou po odečtení dotace? Předpokládám, že ano. Jinak určitě bych sahal po 10kW střídači. O Malinovi vím jen to, že na něj mám všude reklamy a internetem se ozývá, že Malinu nebrat, ale už jsem nechytil proč. Kapacitu baterií v tabulce chápu, co znamená Kapacita celkem? Určitě bych požadoval, ať to přijedou předem omrknout.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MYKEZ: goodwe je "low cost" řešení ale v konečném důsledku pro člověka který nechce nic řešit to vyjde stejně jako solax. Ten má "hezčí" uživatelsky rozhraní. Říká se že je spolehlivější ale to je spíš o tom ze goodwe je u nás nejrozšířenější takže je to spíš o množství a pocitu. Deye není moc používaný takže by mohl v budoucnu nastat problém se servisem.

    Jinak pokud chceš backup řešení tak bych určitě šel do 10kw stridace případně solax nabízí 15ku. A za mě bych na střechu dal, co se vejde. Případné rozšíření může být problematické a je poměrně drahé.

    Ohledně ekonomiky ti nikdo neporadí. Pokud nevíš co bude dělat cena elektřiny tak je to jen čistá teorie. Za mě je FVE spíš taková pojistka a stabilizace nákladů za domácnost než investice která se musí do X let vrátit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MYKEZ: Maliny bych se bal. Ty dalsi 3 neznam.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    Ahoj, hledame vhodny reseni FVE na strechu rodinnyho domu, Praha-zapad. Dum je krabice - plocha (rovna) strecha cca 8x7.5m, 60m2, bez zastineni.

    Elektrinu mame od CEZu, jistic 3x25A, rozvody asi tri roky po kompletni rekonstrukci. Rocni spotreba cca 6MWh, plyn nemame, topime tepelnym cerpadlem IVT vzduch-voda (topeni i ohrev vody), 9 kW.

    Poptal jsem zatim reseni u vicemene nahodnych firem (tech, co sidli pobliz), pak jsem si procital vsechno mozny vcetne zdejsi diskuze, napriklad "Victron vs zbytek" a vlakno obsahujici WARBABY8, ale porad z toho nejsem nejmoudrejsi.

    Prikladam tabulku ctyr konkretnich nabidek, co uz jsem dostal, podivat se tu zatim byl jen pan z Maliny - uz vim, ze Malinu ne, alespon dle recenzi :) Ale kazdopadne to alespon na strese meril, proto se mu tam asi veslo mene panelu nez nabidkam ciste na dalku (mame na strese starej nepouzivanej komin, ale ten muzeme pripadne zbourat nebo snizit, umoznilo-li by to umistit vic panelu).

    Konkretni dotaz nevim jak polozit, aby to nebylo obecny "poradte nejlepsi reseni co se tyce navratnosti a spolehlivosti" :)
    Jsou napriklad ty nabidky plus minus v pohode? Uvitam i pripadny doporuceni na konkretni vyrobce panelu, stridacu a podobne, i na realizacni firmy - zda se totiz, ze se prilis v nabidce nelisi.

    Predem dekuju za vsechny nazory.

    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Ještě tedy předpokládám že jsou to místa někde v okolí univerzity. Docela by mě zajímali přesně ty místa.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: Přehlídnul jsem odkaz. Ale nevím jestli dobře chápu ten špatně popsaný graf
    co znamená to i v i-S? Chápu rozložení do kombinací, proto jsem u sebe taky začal přemýšlet zkombinování několika různých pozic, čímž minimalizuji riziko nulového zisku a přesně jak píšou rozložím ho do většího časového úseku. To je výhodné zejména pro přímou spotřebu. Ale je ten graf ve stejném měřítku? Dle časové osy se zjevně jedná o letní zisk, ale i tak bych čekal že orientace k jihu celkově vyrobí klidně 2x více energie než panel otočený na W nebo E.

    Nepočítají to na jednotku plochy, tedy že počítají oba panely jako jeden na jih?

    V zimě kde je to nejdůležitější bude ten graf vypadat mnohem smutněji Protože v-EW se téměř nechytne. Tedy jinak pěkná teorie pro letní slunce, ale v zimě?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CUKI: Orientace vychod-zapad, z obou stran. Mmj kvuli spicce, ktera je typicky rano a vecer. Pro detail si rozklikni odkaz v mem prispevku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: Na stojáka to taky preferuji cca20° ideál, ale ten druhý obrázek nechápu. Odkud to je? Ty panely jsou z obou stran?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ajo mne nejako nedocvaklo ze 19.9. je dnes, ja mam mentalne stale nedelu aj ked uz som cely den v praci
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Ty vodorovne se nedelaji viz nize: LAUNCHER. Spis je ted trendem davat to na stojaka. To se tedy nebavime o strechach.

    New Research Says Vertical Solar Panels Have Improved Performance - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/07/25/new-research-says-vertical-solar-panels-have-improved-performance/

    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Na ty jsem ani tedy nekoukal. Skončili před hodinou a je to hodně daleko, Mě by stačil pokus s jedním panelem. Ideálně data jako poslal LAUNCHER:

    Asi budu muset začít testovat, no...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: no napadlo mi, ze by mohli byt vodorovne tie pristresky na parkovisku u dukovan, ale teraz pozeram nejake vizualizace a asi je to tam trochu sklonene, ale tak mozno by na mieste mohli mat nejake informacie o vlive toho sklonu na vykon, za mna teda ma vacsi vliv teplota nez sklon
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To bych klidně zašel, ale která je z nich vodorovná? Podle mě s pochopitelných důvodů žádná.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: mozno by si mal nieco pobliz, tak by si mohol zajst nasat nejake info:

    Dny otevřených dveří slunečních elektráren začnou v Dukovanech
    https://www.hybrid.cz/dny-otevrenych-dveri-slunecnich-elektraren-zacnou-v-dukovanech/

    Dny otevřených dveří slunečních elektráren 2022 - Solární asociace
    https://www.solarniasociace.cz/cs/pro-verejnost/den-otevrenych-dveri-slunecnich-elektraren
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Neví někdo kde sehnat tenhle kabel? Klasická propojka ze solárního panelu do powerstation. Odešly mi během roku dva od Vikingu ( https://www.mall.cz/napajeni/viking-eg-solarni-nabijeci-kabel-s-100059199510? ), nějak se vždy poškodí a ulomí ten křehký železný konektor, co se píchne do stanice. Takže marně googluji to samé, ale od jiného výrobce. Ještě mám starší třetí kabel nějaké jiné značky, a ten je mnohem pevnější. Bohužel nic jiného než ty Vikingy teď nikde nevidím.

    CUKI
    CUKI --- ---
    KRYGLIK: Ale vodorovné užití tam stejně nenajdeš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KRYGLIK: Jo dík to vypadá slibně. Jen mi řekni kde je ČR :-( Měli by jsme se polepšit když už tam jsou i bratia Slováci a my nic?
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    CUKI: : co Victron world? https://vrm.victronenergy.com/world/#

    neni to idealni na nejake rozumne hledani, ale obcas se jde prokliknout na nejakou instalaci co bezi nejakou dobu: https://vrm.victronenergy.com/installation/106490/dashboard
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    The VW ID. Buzz Is The Antidote To POINTLESS SUVs
    https://youtu.be/51fyxgcVrKM
    CUKI
    CUKI --- ---
    LAUNCHER: To je mi jasný na to se neptám.
    LAUNCHER: Tohle znám, mě šlo o REÁLNÉ data (maxima) ZA DEN, na to mi je výpočtový program k prdu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: MJUGEN: CUKI se ptá na vodorovně, já odpovídám na vodorovně. Nikoliv na výšku vs na šířku.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    LAUNCHER: mám naležato, bordel se drží za rantlem, před čištěním po čištění, nikdo nesmí stát, nebo nebudu vyrábět... je to fuk.. déšť smyje

    rantly jsou stejně vysoké na krátké i dlouhé straně, takže je to úplně jedno; utíral jsem to jen když je hodně pylu a zastíní to celou spodní buňku, ale reálně tak rozdíl 200 W na string...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: to snad závisí na úhlu sklonu a né jestli je naležato nebo nastojato.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam