• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO: revize? to máš jako podnikatel?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Podvodníci začali zneužívat zájem o fotovoltaiky, slibují nereálnou návratnost - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-podvodnici-zacali-zneuzivat-zajem-o-fotovoltaiky-slibuji-nerealnou-navratnost-40424052

    na naklady na servis si budem este musiet pockat, po 4,5 roku som zatial platil iba reviznu kontrolu po 3 rokoch provozu, inak sa zatial nic nepokazilo (klop klop klop)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: mě akumulace na zimu taky trápí, ale podle mě vyhraje to, co bude nejblíž k existujícím schématům - a nějaká forma velké nádrže např. na LPG v místech, která závisí na plynovém vytápění celou zimu, je dneska běžná. Takže skutečně asi nejpravděpodobnější se mi zdá nějaká třetí generace solárních panelů (první generace: termální, druhá generace: fotovoltaické), která bude elektrolyzovat vodu přímo v panelech (minimalizují se všechny ztráty v drátech a náklady na tahání drátů, apod.) - a prostě na střechu povede trubka z vodou a dolů trubka s vodíkem a ten bude v nějaké nádrži a to bude sloužit k dorovnávání spotřeby domu přes zimu. Vodík se vyplatí vyrábět decentralizovaně právě z přebytků místní produkce, protože vzhledem k nízké účinnosti se ti to zkrátka vyplatí až když jde o přebytek. No ale když máš přebytky, tak se může vyplatit rovnou propočítat část střechy na FV, část na solární termál (má přeci jen 100% účinnost) a část na přímou výrobu vodíku.

    Pořád mi nejlíp vychází model, kdy by mimo špičku produkce FV distributoři vykupovali přebytky za násobek běžné ceny. Spíš, než snaha o absolutní autonomii by byla zajímavá hra na to, že každý objekt je současně producentem a může vstoupit na trh - což by ve výsledku vedlo k tomu, že ty objekty by byly autonomní nejen energeticky, ale že by reálně byly postavené tak, aby něco produkovaly - aby vydělávaly (což byl po většinu historie normální koncept, mimochodem)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Štěrk nee, voda ta má největší tepelnou kapacitu. V reálu je to zatím ale ekonomické sci-fi. Udělal jsem dva návrhy soběstačných (null house) na tomto principu. Jeden jako podzemní úložiště a druhý využitelný jako bazén. Ten druhý návrh je realizovatelnější, ale zatím na to nemám investora a ani vhodný pozemek.
    P0L0US: Já bych si nedělal iluze o tom že se tím zbavíme nějaké závislosti. Ve výsledku to bude pouze závislost na někom jiném (Čína). My se musíme snažit při propagaci této (jakékoli jiné cesty) jít ruku v ruce s tím, že tu komplet výrobu a zdroje musíme řešit na vlastním písečku, jinak je to pouze cesta z pekla do pekla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: tohle se propagovalo už v 70tých letech :-) ano, nějaké úložiště ohřátého štěrku, do kterého foukáš vzduch, hmm.. no nevím, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: ..ale tím pádem je to i ekonomické. Protože když si ve stavu, že strana poptávky si může vybírat z více možností, tak tím zlomíš monopol. Být nevydíratelný monopolem je stejně důležité ekonomicky, jako politicky a vojensky. Ty dvě věci od sebe nelze oddělit... v zásadě všechno jsou nějaké stavové prostory, ve kterých můžeš dělat nějaká rozhodnutí.. a i když existuje monopol, tak se stavový prostor možných rozhodnutí zužuje.

    Dá se říct, že kdybychom včas investovali do elektromobility, tak nemuseli na Ukrajině umírat lidi, protože Rusko by nemělo dost prostředků tuto válku vůbec zahájit.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: jediný reálný přínos elektromobility vidím jako strategický, politicko-vojenský a to sice tím že Evropa, která nemá dostatek vlastních zdrojů, bude energeticky nezávislá a nevydíratelná zeměmi OPEC.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    XCHAOS: vykopej si na chatě díru, odizoluj, v zimě (a v létě) přeměňuj zbytečnou energii solárů na teplo a ukládej v díře (Voda? Písek?). Na jaře (a na podzim) tím můžeš topit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Solarne panely v Afrike

    Criminals are now going after solar panels in South Africa – BusinessTech
    https://businesstech.co.za/news/energy/666255/criminals-are-now-going-after-solar-panels-in-south-africa/amp/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Bitva o tři fáze. Záměr vlády usnadnit lidem pořízení malé fotovoltaiky naráží na odpor distributorů elektřiny - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/bitva-o-tri-faze-zamer-vlady-usnadnit-lidem-porizeni-male-fotovoltaiky-narazi-na-odpor-distributoru-elektriny/

    je tohle opravdu problém nebo zbytečně strašej?
    Píše se tam, že asymetrické střídače jsou dražší a vydrží polovinu doby co symetrické
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Já v době kdy se dostavoval Temelín jsem byl zase silně proti. A strašně jsem fandil obnovitelným zdrojům a vše viděl strašně optimisticky jako ty teď. Postupem času se ke mě dostávali fakta. Proběhlo hodně přednášek a mé vzdělání v tomto ohledu. Takže vítězí racionalizace. Jsem sice stále velký fanda obnovitelných zdrojů a především solární energie, ale taky jsem zastáncem logického myšlení a výpočtu.
    Z toho je můj soukromí závěr takový, že jdeme naprosto špatným směrem a zelení jsme možná tak na papíře, nikoli v reálu.

    Tedy sice máme možnosti jak vyrábět relativně ekologicky energii z FVE, ale zato neumíme (nebo spíše nechceme) přizpůsobit naše denní možnosti tomu abychom ji mohli využít co nejlépe.

    Velký přínos vidím v elektromobilitě. Ale jen v případě že ty baterie budeme dobíjet pouze napřímo ze slunce. Což se jaksi vylučuje s propagací domácích wallboxů, kde člověk je především v době když už nesvítí.

    Tedy jinak řečeno, místo toho abychom těmi bateriemi v autech vykompenzovali přebytky vs. denní špičky, tak vytváříme daleko větší potřebu v těch špičkách. A řešení je poměrně snadné. UNIFIKOVANÉ a VÝMĚNNÉ baterie dobíjené přímo ze solárů kolem dálnic a jiných jalových ploch. Třeba jen zastřešení dálnic a silnic panely má obrovský smysl.


    JIMIQ: Jak jsem psal mi nejsem Kalifornie. Tady třeba měsíc vůbec nesvítí (a dokonce ani nefouká).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a já osobně jsem byl před dvaceti lety dost tvrdě nuclear fanboi, takže nevím co fičelo v obnovitelných kruzích :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kalifornie už jede částečně na akumulaci. A to že dnes nemáme dost akumulace přece neznamená, že jí nebude dost za 20 let.

    Roste to exponenciálně. A 20 let se tvrdí, že renewables rostou z nízké základny, tak jasně že rostou exponenciálně. Jenomže to už teď neplatí.
    A to samé bude s baterkama.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ:
    Naopak Před 20ti i dokonce 30ti lety lidé čekali, že dnes už pojedeme plně z obnovitelných zdrojů a že do baterie velikosti té do hodinek natlačí celou denní spotřebu dobu a k tomu ještě v podstatě zadarmo. V devadesátkách jsem dělal ročníkovou práci právě na téma baterií a vývoje. A ty dobové prameny byli k pousmání, jak do pár let... :-)

    A my máme stále pouze 350GW a to číslo vypadá strašně pěkně. Ale musíme si uvědomit, že je jen v případě když svítí, na rozdíl od konvenčního zdroje, který může dodávat furt. Nemáme akumulaci do které bychom uchovali přebitky aby mělo smysl zvyšovat podíl FVE (U nás to tedy ještě smysl pořád má).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: před 20 lety určitě hromada lidí pokládala za nesmysl aby se jeden rok postavilo 350GW ve fotovoltaice... a jsme tady :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCHAOS: Invertor odpojíš, jaderku těžko. Najíždění konvenčních zdrojů neni jako zapínání zásuvky. A tady se bavíme o energetice jako celku. Pokud se koukneš na historii spotu, tak to už bohužel není nic neobvyklého.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nechtěl jsem na ně být tak tvrdej :-) A taky věřím že se pro tu energií najde smysluplné využití. Svým způsobem se o tu akumulaci můžou alespoň pokusit, když ta energie bude zadarmo. Ať už nahříváním izolované vody, či jiným způsobem, jen ta efektivita s přibývající energií bude exponenciálně klesat.

    JIMIQ: Já psal že denní rytmus budeme asi schopni nahradit zcela (při extrémním množství baterií, které nebude kdoví jak ekologické), ale nikoliv ty zimní.

    Spočítat si může kdo chce co chce, je to prostě nesmysl, vždy když čtu nějaké články na toto téma tak se nestačím divit jak jsou lidé naivní.

    XCHAOS: My ale nejsme slunná Kalifornie, kde svítí celý rok a mají dalí možnosti o kterých se nám nezdá.


    XCHAOS: Měl jsi na škole základy ekonomie? První věc kterou jsme se učili je co jsou to statky. Musí vytvářet užitek! Pokud ji nemáš kde spotřebovat a nebo s mizivou potřebou, tak máš smolíka. V zimě na většině Evropy toho moc nenasvítí. A dopravovat energii z větší dálky je nesmysl.


    JIMIQ: I ideálních podmínkách ano. Většinou ale několikrát odejde mezitím. Znám pouze 3 lidi co mají Teslu. Každý má už druhou, jeden dokonce třetí baterii A milion nenajeli zdaleka ani všichni tři dohromady.

    Jak na některé použití jsou elektromobily naprosto super alternativa už dávno i bez dotací. Na některé použití se naprosto nehodí (za současné hloupé politiky každý svou baterii).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: nové elektromobily mají baterku na milion kilometrů. A pak má 80% kapacity. Tohle se během 20 let dostane do domácích úložišť... sice ji "spotřebováváš", ale je ti to jedno
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: Nechápu, proč bys v létě "nedostal ani halíř". Pořád to všichni komentují, jako by neexistovala jednotná evropská rozvodná sít'.

    Stačí letní den, kdy bude o něco méně foukat v Severním moři - a poptávka po přebytcích ze solárů bude. Problémem by byl jen den, kdy současně fouká a současně hodně svítí slunce... a to celoevropsky.

    Obecně lze říct, že letních dnů, kdy nikde v Evropě nepřechází žádná fronta a není zamračeno, sice pár je (v červenci a v srpnu) - ale daleko více je dnů, kdy ani není stejné počasí na celém území ČR (natož Evropy).

    FUD proti solárním elektrárnám a elektromobilům jsme si užili fakt dost. Ano, ty technologie mají svoje rezervy. Ale třeba oproti spalovacímu motoru (zejména bezínovému, diesel je na tom o trochu líp) mají taky zatracně dobré účinnosti, at' už jde o FV nebo o baterie. A taky jde o technologie bez mechanických prvků, u kterých jde očekávat slušnou životnost (než někdo začne strašit poklesem účinosti FV na 80% za 20 let, tak at' se zamyslí, jak vypadá jeho auto po 20 letech a kolik mezitím utratil za opravy a náhradní díly...).

    Ano, jsou tam určitá "ale" - jak se panely vypořádají s extrémním krupobitím, jak ty vruty navrtané do krokví ustojí první pořádnou vichřici, apod. Právě proto si s tím naše rodina hraje na chatě, která tak trochu "na hraní" je určená celá. A extrapolaci návratnost ovlivnilo to, že ačkoliv solárně termální systém, který ohřeje vodu asi výkonem 1 MWh ročně, měl kalkulovanou návratnost 20 let, tak vzhledem k nárůstu cen energií za 10 let od instalace je v podstatě už splacený. Takže u té FV očekávám to samé.

    Ostatně, instalaci se podařilo objednat těsně před podzimním boomem, kdy byly vyprodané invertory naprosto všude. Sice od té doby došlo k zregulování cen, ale to byl politický krok a všichni víme, že stát si nebude moc dovolit tenhle trh regulovat věčně. Takže podle mě ta FV je cesta dobrým směrem, ale je potřeba prosadit tu "komunitní energetiku", kdy si třeba přebytky barterují spotřebitelé mezi sebou - a reálně jim to snižuje účty za silovou elektřinu ze sítě - což je právě to, o co se zrovna hraje (víceméně je zde shoda, že sázka na plně ostrovní systém je při dnenších kapacitách baterií prakticky nereálná a právě vede akorát k těm letním přebytkům).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam