ELIJEN: Ten bazén je dostatečně velký aby udržel bez aditivního topení teplotu domu mezi 24-18°C. Ta teplota může být vyšší stejně funguje 28°C-22°C. Dům má 98 (nebo 102) m2. Zakopaný v terénu. Prosklená pouze jižní část. Dokonce jsem k tomu měl i příhodný pozemek, ale cena hluboko před covidem byla kolem 1M2 jen za stavbu. To bylo dost nad mé současné finanční možnosti a nehctěl jsem takto velkou stavbu. Pro malé stavby to vůbec nedává smysl dělat. Tohle je taková hranice do které bych s rozumným investorem šel.
Bylo tam tuším 40m2 vody.
Čištění mám zpracováno zatím jen experimentálně jako samokalnou nádrž+vhodná flóra. Vlastně obývák by byl celý jako taková zelená zahrada, která vy v době vegetace účinně stínila a v zimě by byl velký solární zisk.
Je to takový můj koncept stavby který jsem si navrhl pro sebe před více než 15ti lety a doteď se k němu postupně vracím.
Dělal jsem si spoustu výpočtů na základě klimatických dat které stále sbírám. Pracoval jsem s několika možnostmi. Úplně původně to měla být úplně izolovaná nádrž, pak zase celá odkrytá. Nakonec to bylo něco mezi. Ano akumulovat na větší teplotu se hodí. Ale nikdy mi to nepřišlo ekonomicky přínosné. Každý °C rozdílu teplot zvyšuje tepelné ztráty.
A to jak tu energii nabít je v našich podmínkách to nejmenší. Tedy v případě přetopení není problém tu energii (třeba v noci odebrat)