• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Nadhoď něco? 62 jich nepotřebuji :-D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: 6 Kc/Wp je bezna cena i na kusovce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARTI_SANKY: WARBABY8:
    Tak jsem teď zkoušel za kolik se dají sehnat panely když toho vezmu po paletách a jsem na cca 5-6Kč/Wp. A ve větším věřím že se dá jít ještě mnohem níž.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tak susedia uz tiez maju panely, musim sa spytat na detaily

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OFF-GRID Atmospheric Water Maker
    https://www.youtube.com/watch?v=qpE7riKmpXo


    solární přebytky do sběru vody z atmosféry :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To je dost smůla Dražice jsou top. Taková Toyota mezi bojlery.
    Tu baterii takto nemůžeš hodnotit. Zaprvé po roce její reálná kapacita může být klidně přes 110 (115)%, ale taky ti může odejít BMSka a za pár let se ti může stát že výměna bude nerentabilní. Protože střídače budou s BMS komunikovat jiným způsobem. A taky teď ti ty články pouze stárnou, ale po čase to prostě nedají a nějaký vypoví službu a budeš mít po žížalkách. A i když úplně neodejde bude snižovat výkon těch ostatních. Bude je třeba samo vybíjet.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: Drazice OKCE 2,2kW, co sa tyka baterii tak tam mam nakroceno zatial na 20 rokov zivotnosti, po 5 rokoch mam SoH 96%, navyse za 20 rokov uz budu tie technologie ukladania inde, takze trebars to vymenis za nejaku kapacitne vacsiu bateriu za nizsiu cenu, najviac podla mna budu odchadzat tie striedace, mam teraz prestahovanu pracovnu dole do miestnosti so striedacmi a baterkou a jak v tom niekedy cvaka, tak z toho mam pocit, ze az to jedneho dna docvaka, tak to bude na vymenu :) ale zasa mozno to bude len nejake blbe relatko alebo kondik
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Tady velmi oceňuji, že to vzniklo jako vedlejší produkt. a ne jako tak tady vykopeme díru.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Co to bylo za bojler?
    No za 50let to bude mít prd výkon. Ono jak jich máš víc zapojených dohromady tak jsi hodně limitovaný tím nejhorším.
    Ale ty panely jsou za sranda cenu. Problém je střídač na který máš většinou max 10 let záruku, pokud vydrží 15let bude to super. Za padesát let tam už budeš mít tak 4. a budeš rád.

    Pokud by jsi měl počítat ekonomickou návratnost, je důležité počítat reálně 10let výdrž a zbytek je bonus. Podobně je to i s baterií na kterou zase 10 let záruku nemáš.
    Jsou to vesměs vysokonapěťové baterie. Tedy mizerný 50Ah článek ale 60ks v sérii. Zase nějaké odejdou a nebude se to vyplatit měnit. A to je na všem ta nejdražší sranda. Pak ještě musíš počítat že ty panely budou muset dolů kvůli rekonstrukci, opravě a nebo údržbě střechy.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mně se v poslední době docela zalíbila tahle baterie :)

    Sezónní akumulace tepla do 132 tun písku | RD Moravský Krumlov | Electro Dad # 470
    https://www.youtube.com/watch?v=z5HH0cViGaI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: panely kludne poziju aj 50 rokov, u striedacov by som si nebol taky isty, paradoxne mne sa na FVE vysral ako prvy bojler kam ukladam prebytky, lebo tam nejako prasklo tesnenie nadoby a zacalo to chcat von, nepomohla ani vymena tesnenia, tak mi este v zaruke (5 rokov) vymenili cely bojler
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: " az bude vyriesene dlhodobe ulozisko energie" tak už tu nebudu pravděpodobně ani já natož komponenty z mé FVE. :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: zas az bude vyriesene dlhodobe ulozisko energie, tak by bolo divne aby si v lete posielal dodavatelovi levne prebytky a on ti to potom z toho uloziska v zime za draho predaval, ked su to "tvoje" ulozene prebytky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    No já osobně mám v tomto ohledu velké dilema. Na jednu stranu jak píšeš budování vlastního zeleného zdroje v místě spotřeby dává smysl. Na druhou stranu logicky ten přebytek té solární energie nastane velmi brzy. Tedy se takové zdroje stanou přebytečné. Něco jako topení pomocí FVE. U dobře postaveného domu je to naprostý nesmysl.

    Ano elektřina se prostě zdražit musí, ale přesně ve chvíli, kdy to tvoje FVE za tebe nevyřeší.

    MADBANANA: Tohle je asi taky cesta, ale najít někoho kdo ti to dá na základě dílů co si pořídíš ty je dost naprd. Já osobně navíc bojuji s tím že potřebuji dost konkrétní typ (rozměr) panelů a nechytám se ani u solárních baronů ani s takovouto sadou.


    MADBANANA: Distributorovi by mělo stačit aby jsi zakázal pomocí smart meteru přetoky do sítě. Ale popravdě nevím jak to funguje, protože i ty komerční s tím mají dost problém co tak čtu.
    Tedy krom hrozící pokuty, je ještě problém v tom že ten elektroměr ti napočítá i proud který se vrátí do sítě jako kdyby jsi ho koupil. Počítá absolutní hodnotu. Pokud jsem to dobře pochopil.

    Na odpojení by mělo stačit jakékoliv relé, které splní galvanické oddělení.

    Co by zajímalo mě je jak probíhá synchronizace s amplitudou dané fáze. To se dělá nějak automaticky, ale jak to funguje?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: Taky jsem to četl. Opravdu si myslím, že v dlouhodobém horizontu nejde očekávat, že by ceny energií závratně padaly. Ano, může se stát, to co píše CUKI, že budou jiné v létě a jiné v zimě, ale prostě cestu budování vlastního zdroje energie považuji za správnou, pokud je to jen trochu možné (půjčku bych si na to nebral).

    Mimochodem, položil jsem dotaz zde:
    Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí? - Stránky 53 - Solar fórum
    https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=230&start=1300

    Vypadá to, že je si tím jistý.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    este na margo tych poplatkov:

    Další tisíce navíc? Energie mohou opět citelně zdražit - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-dalsi-tisice-navic-energie-mohou-opet-citelne-zdrazit-40434624
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: Jako ruku do ohně bych za to nedal, protože ČEZ to má v popisu napsané ne zcela jednoznačně:

    Za využití vzdálené baterie budete platit měsíční poplatek. Za elektřinu, kterou si ve vzdálené baterii uschováte a následně odeberete, neplatíte obchodní část ceny. Distribuční část ceny a ostatní poplatky (jako např. daň) my neovlivníme, tu platíte normálně.

    Udělal jsem excel, kde porovnávám mou očekávanou bilanci spotřeba vs výroba ve variantě EpS a bez ní.

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty virtualni baterky jsou ruzne, ten cez je spis lreditovani za exportovanou elektrinu a pak pdecteni casti ceny importovane. Jak Miracle pise je to 2:3 (napriklad)
    Az se zmeni podminky na trhu a FVE bude vic tak to bude treba 1:3 (za kazde 3MWh exportovane naimportujes jen 1 MWh v zime)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THE_MIRACLE: hm tak to potom pozri vo vyctovani, to by ma zaujimalo ci sa to neplati, lebo tu pisu ze jo ale je to 2 roky stare

    Virtuální baterie: podvod nebo zázrak? | Solární Experti
    https://www.solarniexperti.cz/virtualni-baterie-net-metering-porovnani-vyhodnosti/

    Mne sa to tak jako tak nevyplati, lebo ja mam prebytky male
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam