• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: zas az bude vyriesene dlhodobe ulozisko energie, tak by bolo divne aby si v lete posielal dodavatelovi levne prebytky a on ti to potom z toho uloziska v zime za draho predaval, ked su to "tvoje" ulozene prebytky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    No já osobně mám v tomto ohledu velké dilema. Na jednu stranu jak píšeš budování vlastního zeleného zdroje v místě spotřeby dává smysl. Na druhou stranu logicky ten přebytek té solární energie nastane velmi brzy. Tedy se takové zdroje stanou přebytečné. Něco jako topení pomocí FVE. U dobře postaveného domu je to naprostý nesmysl.

    Ano elektřina se prostě zdražit musí, ale přesně ve chvíli, kdy to tvoje FVE za tebe nevyřeší.

    MADBANANA: Tohle je asi taky cesta, ale najít někoho kdo ti to dá na základě dílů co si pořídíš ty je dost naprd. Já osobně navíc bojuji s tím že potřebuji dost konkrétní typ (rozměr) panelů a nechytám se ani u solárních baronů ani s takovouto sadou.


    MADBANANA: Distributorovi by mělo stačit aby jsi zakázal pomocí smart meteru přetoky do sítě. Ale popravdě nevím jak to funguje, protože i ty komerční s tím mají dost problém co tak čtu.
    Tedy krom hrozící pokuty, je ještě problém v tom že ten elektroměr ti napočítá i proud který se vrátí do sítě jako kdyby jsi ho koupil. Počítá absolutní hodnotu. Pokud jsem to dobře pochopil.

    Na odpojení by mělo stačit jakékoliv relé, které splní galvanické oddělení.

    Co by zajímalo mě je jak probíhá synchronizace s amplitudou dané fáze. To se dělá nějak automaticky, ale jak to funguje?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: Taky jsem to četl. Opravdu si myslím, že v dlouhodobém horizontu nejde očekávat, že by ceny energií závratně padaly. Ano, může se stát, to co píše CUKI, že budou jiné v létě a jiné v zimě, ale prostě cestu budování vlastního zdroje energie považuji za správnou, pokud je to jen trochu možné (půjčku bych si na to nebral).

    Mimochodem, položil jsem dotaz zde:
    Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí? - Stránky 53 - Solar fórum
    https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=230&start=1300

    Vypadá to, že je si tím jistý.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    este na margo tych poplatkov:

    Další tisíce navíc? Energie mohou opět citelně zdražit - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-dalsi-tisice-navic-energie-mohou-opet-citelne-zdrazit-40434624
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: Jako ruku do ohně bych za to nedal, protože ČEZ to má v popisu napsané ne zcela jednoznačně:

    Za využití vzdálené baterie budete platit měsíční poplatek. Za elektřinu, kterou si ve vzdálené baterii uschováte a následně odeberete, neplatíte obchodní část ceny. Distribuční část ceny a ostatní poplatky (jako např. daň) my neovlivníme, tu platíte normálně.

    Udělal jsem excel, kde porovnávám mou očekávanou bilanci spotřeba vs výroba ve variantě EpS a bez ní.

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty virtualni baterky jsou ruzne, ten cez je spis lreditovani za exportovanou elektrinu a pak pdecteni casti ceny importovane. Jak Miracle pise je to 2:3 (napriklad)
    Az se zmeni podminky na trhu a FVE bude vic tak to bude treba 1:3 (za kazde 3MWh exportovane naimportujes jen 1 MWh v zime)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THE_MIRACLE: hm tak to potom pozri vo vyctovani, to by ma zaujimalo ci sa to neplati, lebo tu pisu ze jo ale je to 2 roky stare

    Virtuální baterie: podvod nebo zázrak? | Solární Experti
    https://www.solarniexperti.cz/virtualni-baterie-net-metering-porovnani-vyhodnosti/

    Mne sa to tak jako tak nevyplati, lebo ja mam prebytky male
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Takže si jako někdo zafixoval cenu za 12kaček kWh? Takovej člověk nemuže mít už ani OP.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CUKI: to, co udělali nový fix loni v létě jsou i na 12,-. Že se takoví najdou nechápu, ale jsou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přesně tak zlodějina největší. Nejde o to co to stojí, ale o to aby vyždímaly co to dá. A u mě to tk přestřelili, že s 50% nemám vůbec problém protože to navýšii o dalších min 100k Kč a to se vyplatí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Jak vlastně ten fix funguje? Pokud si někdo zaficoval na třebas pět let elektriku za dvě kačky, tak jakým způsobem jim to teď zvednou na těch 12Kč? To je přeci nesmysl ne? Buď smlouva platí a musí jim nabídnout tu danou cenu a nebo neplatí a mohou použít jakoukoliv jinou dostupnou nabídku ne?


    THE_MIRACLE: Nevím co kde vyšlo MARTI_SANKY:, moc to nesleduji, ale osobně u mě to před nedávnem vyšlo podobně. Rozpočítal jsem si položkově sestavu na 280k Kč za materiál a tak nějak jsem předpokládal že firma se nejen díky lepším cenám za HW dostane i s praci na cca 400k Kč a já tedy zaplatím půlku a budu vysmátej od ucha k uchu.

    Jenže nejlevnějí nabídka, kterou jsem dostal byla za za půl míče a to za mnohem očesanější sestavu než jsem zprvu chtěl. Tedy za realizaci a razítkování chtít třeba 300k Kč je podle mě naprostý nonsence. Ale prostě poptávka tvoří nabídku.

    A to se bavíme o firmách které bez jakékoliv garance nejen dotace ale i dokončení dodávky chtějí třebas 60-70% té ceny předem při podpisu.
    Navíc ani jeden z techniků neměl ani základní znalosti o realizaci ba dokonce o tom jak to funguje. Často jsem se musel hodně držet, abych se při komunikaci s technikem nerozesmál. To byly perly.

    Nevím jak funguje ta virtuální baterie, ale jestli to chápu, tak pokud vyrobím 5MWh/rok a spotřebuji totéž jen místo léta v zimě, tak nezaplatím nic? Jen paušální poplatek za jistič? Pakby to bylo pěkné, ale na jak dlouho to máš garantované? Podle mě ta návratnost bde mnohem delší. A 15let je životnost těch komponent (když budeš mít štěstí). Baterie podle mě může odejít mnohem dřív...

    Podle mě za deset let přijde doba, kdy ta letní denní energie nebude vůbec potřeba a nic za ní nedostaneš. Takže reálně budeš rád když ušetříš 30-40% energie, protože v zimě je jí potřeba mnohem víc.

    Takže když to počítám letos jsem dal za EE asi 25k Kč (a počítám že to byl extrém) tak reálně jsem schopen ušetřit tak střízlivě 10k Kč/rok na přímo. Pokud něco dostanu přes virtuální baterii je to super, ale jen za předpokladu že je to garantováno. Tedy návratnost-nikdy...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DZODZO: co jsem zjišťoval, tak distribuci platíš jen za odebranou elektřinu. Plus samozřejmě poplatek za tarif.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THE_MIRACLE: u tej virtualnej baterie bacha na poplatky distributorovi, platis oba smery, takze primarne je najlepsie vsetko spotrebovat na mieste
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARTI_SANKY: i kdyby se vse veslo do 205 tisic, tak to nedostanes zdarma jelikoz dotace muze byt maximalne 50% celkove ceny. Proto to ty firmy maji spocitane jak to maji spocitane
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: Pozn.: Při aktuální ceně za kWh s vládním stropem se všemi poplatky (cca 9,-) už je návratnost v mém případě méně než 8 let. Aktuálně proběhlo tiskem, že někteří zafixovaní jedinci budou i na 12,- za kWh bez stropu (jasně, reálně to nikdo platit nebude, protože radši zaplatí x tisíc pokuty, aby se z fixu vyvázali).

    Kolik bude stát elektřina za rok lze odhadnout, kolik za 5 let jen těžko. Kdo by dva roky zpátky čekal, že úroková sazba skočí z 1,8 % na 7 %, že...?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MARTI_SANKY: S tou návratností to vidíš dost černě. Mně to stálo komplet z mé kapsy 300k. Roční spotřebu mám okolo 4,2-4,6 MW. Budu brát, že elektřina trochu zlevní (dlouhodobě to ale na to moc nevypadá) a budu počítat, že stojí 1 kWh 5,- včetně distribuce a všech dalších poplatků. Znamená to tedy, že ročně bych ČEZu zaplatil 4400 kWh*5 Kč = 22.000,-. Ta elektrárna by měla být schopna v našich podmínkách vyrobit cca 5 MW. Mám tarif Elektřina pro soláry, z přebytků tedy nabíjím virtuální baterii a ČEZ mi pak vykrátí proti sobě spotřebu čerpanou z distribuční sítě a výrobu (přetoky), kterou jsem jim poslal. Při mé spotřebě/výrobě by se nemělo stát, že bych z ČEZu vytáhl víc, než jim pošlu. Bude to tedy spíše naopak. EpS má takové podmínky, že co jim pošlu navíc jsem jim dal zadarmo, ale tak to prostě je. Stejně tak nepočítám stálé platby, protože to je poplatek za ten luxus, že nejsem v ostrovním režimu a tudíž se nemusím omezovat. Svým způsobem bych tedy při těchto hodnotách měl ušetřit něco okolo 20.000,- ročně (něco zaplatím za distribuci elektřiny z virtuální baterie zpět ke mně). Návratnost je tedy cca 15 let.

    Samozřejmě na obě strany vstupuje mnoho neznámých. Např.:
    Pro rychlejší návratnost:
    - ceny elektřiny spíše dlouhodobě porostou (greendeal apod.),
    - s FVE (Victron) jsem chráněn do značné míry proti blackoutům a mám automaticky zálohované vhodné spotřebiče (ledničky, mrazáky, vrata, bránu, kamery),
    - mám dobrý pocit z využívání zelené energie

    (S návratností to nesouvisí, ale ještě mě napadá jedno plus FVE a to je zhodnocení nemovitosti.)

    Proti rychlejší návratnosti:
    - možné investice do oprav během doby návratnosti

    Jako pokud někdo říká, že je návratnost FVE 3-5 let tak buď kecá a nebo má obří spotřebu (elektromobil, klimatizace apod.), nechá si udělat velkou FVE s dobrou výnosností a je schopný naprostou většinu výroby přímo rozumně spotřebovat. Ale takových bude podle mě pár ze sta, co mají FVE.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    WARBABY8: A tohle vše se započítává do položky /cena fotovoltaických panelů/? Tak pak je vysvětlena ta cena, když se to tam započítá 2x. :)

    Osobně si myslím, že právě tyto všechny položky by se mohli snadno vejít do těch 205 000 korun z dotace. A cena za materiál by nemusela být více než dvojnásobná, oproti té co to koupí koncoví zákazník v prvním obchodě. Ale možná je vše úplně jinak.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARTI_SANKY: a kde máš konstrukce, stridac, rozvaděč, projektovku, revizi, práci atd.?
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    MARTI_SANKY: Prodávají se stavebnice panely + střídače + příslib vyřízení dotace + revize. Vyjde to výrazně levněji, než montážní firma a může ti to namontovat tvůj elektrikář. Jen to bude obnášet projekt + papírování s distributorem.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    MADBANANA: Přesně to jsem si taky myslela. Pak to tedy nemá smysl vůbec řešit, protože takové použití nepřipadá v úvahu a nemá pro rodiče žádný přinos. Mít dvojí rozvody je spíše vtip. Tedy to nechám být. Na dotace je to naprosto nereálná finanční návratnost a řešení bez nich, by sice bylo mnohem levnější, ale zase je to neprůchozí přes nemožnost automatického přepínání.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    AFAIK pokud to nechceš řešit s distributorem, tak to nesmí NIJAK propojené se sítí - tzn. zvlášť okruh na věci, co chceš mít z FVE.

    Chceš svítit z FVE? Natáhni si nový okruh světel nebo ho odpoj od hlavního rozvaděče, co jde ze sítě.

    Chceš pračku z FVE? Natáhni si novou zásuvku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam