• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    TSOH: šindel rozlepit teplem, nadzvednout, nepotrhat, samo-vrutama do krokve (nutný vědět, kde jsou) hák vario umožňující vyrovnání nerovností střechy, pro jistotu vrut zapatlat bitumenem nebo lepším tmelem, vrátit šindel, nejlépe zalepit (nebo pokud to jde náhřát a sama se zase zalepí)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    WARBABY8: EU (resp. zakonodarca) ma riesit standardizaciu, pokial sa nezvlada riesit sama. Pokial ma niekto bussines model zalozeny na nekompatibilite tak to ma blbe, ale tak najvyssi cas ten model zmenit. Volny trh funguje tam, kde je konkurencia.
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    DZODZO: je to fresnelova cocka, ktera koncentruje slunce na maly pv panel (cca tak 1 x 1 cm). A ten je zespoda chlazeny vodou. Videl jsem to párkrát na veletrhu kdyz jsem se tim zivil... jen tam tusim neni kremik ale neco s germaniem ci galiem, sem lineej to hledat
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MND nabídne zákazníkům za kWh elektřiny z fotovoltaiky dvě koruny - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-mnd-nabidne-zakaznikum-za-kwh-elektriny-z-fotovoltaiky-dve-koruny-40445634

    na tomto clanku ma zaujalo ilustracne foto solarnych panelov, ktore su pokryte ako keby nejakymi cockami? to ma smerovat svetlo na senzor, ktory nie je po celej ploche panelu? su to vobec solary?
    TSOH
    TSOH --- ---
    Zkusím jít pro radu.
    Na bytovce je vazníková střecha z kanadského šindelu a bude se tam řešit dodávka FT.
    Nemá někdo zkušenost s tím, že je již střecha hotova a následně se řeší dotávka FT? Dodavatel by to prý chtěl navrutovat, ale to mi přijde jako nesmysl.
    Jak je náročné na montáž použít něco na kotvení tzv. ,,po vodě,, ?
    Třeba toto? https://hpishop.cz/drzaky-solarnich-a-fotovoltaickych-panelu/365-drzak-solarnich-panelu-sindel.html
    Neřešil někdo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: to bezesporu
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: hele když vezmu kolik konektorů u počítače jsem měl 20 let zpátky a porovnám to s dneškem, tak za mě ten posun je dost výrazný směrem k unifikaci i bez toho, aby někdo čekal rozhodnutí EU. A za mě to, že bych si musel pořídit jinej kabel není určující jestli přejdu ke konkurenci nebo ne. Navíc si myslím, že instituce jako EU má řešit daleko podstatnější a palčivější věci než je nabíječka nebo plastový brčko.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: V principu mas pravdu, ale v praxi to pak funguje tak, ze si kazde pako vymysli svuj konektor a misto inovaci ho spise pouzivaji k tomu, aby uzivatelum zneprijemnili prechod ke konkurenci. Osobne jsem rad za USB-C a CCS, i kdyz urcite existuji lepsi alternativy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: zrovna NCAS sa presadzuje trhovo, lebo automobilky zistuju, ze je lepsi nez to co pouzivaju teraz
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: a kdo bude rozhodovat o tom co je nejlepší a ještě navíc pro všechny? Neměl by to dělat trh? Takhle to budou dělat politici přesně jako za socialismu. Strana ví, co je pro lidi nejlepší. Proč by firmy investovali do vývoje nových lepších konektorů, když prakticky nebude šance ho použít?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    ELEKTRABEL: Asi bych ty prachy vrazil radeji do izolace baraku, nova okna, rekuperaci, vice panelu a normalni baterii. Zajimave, ze tam nejsou zadne reference nebo modelovy priklad. Ale fungovat to asi/mozna nejak bude, akorat bych necekal zadne zavratne ROI.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Co je lepšího teď? A co ten konektor limituje? Nemám nic proti ať se najde lepší řešení až bude potřeba, ale ať se z toho stane standard pro všechny.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI:
    DZODZO:
    Takže podle vás je USB-C vrchol který už nic netrumfne? A nikdo nikdy nemůže přijít s lepším řešením?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: hl, ked je ten nabijaci kabel objektivne lepsi nez to co je tu teraz, tak nevidim dovod preco by nemohol byt jednotny

    North American Charging Standard (NACS) | Electrek
    https://electrek.co/guides/north-american-charging-standard-nacs/
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A jakej pokrok to konkrétně zabilo? To samé u počítačů. Každej model má u hodně značek svůj zdroj. Přitom napětí se používají pouze dvě 11,1 a 7,4V a ani to druhé nepřineslo žádnou výhodu. Každej model má i vlastní třebaže jinak stejnou baterii, ale proč? Fakt nevidím ten pokrok. Naopak unifikace k pokroku přispívá, protože řešení nevyjíšíš pouze na jednu modelovou řadu, ale na cokoliv dalšího.
    ELEKTRABEL
    ELEKTRABEL --- ---
    Je to cesta?
    Písková úložiště WATT sand+ | www.wattplus.cz
    https://www.wattplus.cz/sandplus/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: a zrovna jednotný nabíjecí kabel je akorát socialistická ptákoviny která zabíjí pokrok. Doufám, že takových bude co nejméně.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    DZODZO: ...uvidime, francie predvedla na vystave CES 2023 sodikove clanky s hustotou energie 230Wh/kg a koncom roku 2023 ma byt spustena prva fabrika techto levnych clankov pre koncern PSA ve francii... pre male levne elektromobily...
    a vdaka levnej elektrickej energii ve francii, tam zacalo budovat "gigafaktory" i viac velkych hracov v kooperaci francie-azie...
    i tech technologii je viac... uvidime co nam ponukne rok 2024
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak základ je aby se standardizovali baterie, to přinese největší snížení cen. Jenže v naší skvělé EU mnoho let bojujeme o jednotný napájecí kabel k mobilům, tohle potrvá generace. :-(
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: sodikovky na elektromobily moc nebudu, mrkni na porovnanie chemii [DZODZO @ Elektromobily]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam