WARBABY8: Tak ten solax 3f je přeci taky pasivní. A když jde udělat komplet 3f verzi, proč by nemohla být 1f? Jako z větší chladič bych si klidně připlatil.
Pořád se nemohu rozhodnout jakou cestou jít. Hledám něco na 200V (ideálně 400V)+. Mám 4x string pracovní 124V 12,9A (nakrátko 13,8A, naprázdno za nízkých teplot až 140V). Tedy logicky z toho udělám 2 stringy 26A 248V pracovní. Provozovat to chci jako SBU, nic do sítě.
1) předělat stávající 3x16A na 1x25A a provozovat 1f A tam mi dává zatím největší smysl nějaký Axpert klon, MUST,... Ideálně nějakej VN 5-5,5kW co tahá ze solárů 27A (některé jen 18A což už považuju za zbytečně málo). Předělání znamená vyměnit hlavní jistič a minimálně hlavní fíčko na 1f a sporák zapojen na 2f přepojit jednu fázi na druhou nulu, protože je to vedené 2,5mm2
2) provozovat to na 3f, ale nenašel jsem nic vhodného co by v zimě nežralo jako.... Na druhou stranu je možné na to získat 10let záruku, což se také hodí. Vlastně obecně mi jde o co nejefektivnější provoz v zimních měsících, tedy něco s minimálním vlastním odběrem.
Téct tam něco bude tak jako tak.
3) provozovat to 3f ale tracker zvlášť a 3 střídače. Teoreticky by mohl většinu času běžet jen jeden. Ale zase by to stálo majlant a rentabilita by byla v nedohlednu.
Výhodou 2) a 3) je i menší zásah do rozvaděče. U 3) krom největší efektivity a největší spolehlivost...
A právě u toho axperta mě zaráží že ty větráky jedou furt i bez zátěže a nechápu proč.