• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: jake diry?

    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ELIJEN: ano, železo je Deye, s mírnou úpravou. Firmware a cloudové řešení je španělské. Není to teda úplně rebrand, kde se jenom přelepí samolepkou logo :-D
    Od února bude v Čechách sklad a servis vybavený náhradními díly (Asi v Jablonci)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI:
    STETKINS:

    To je zase jen nejakej re-brand Deye, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: to vypadá dobře kouknu na to
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: má to teda aktivní chlazení, resp. poměrně velký pasivní chladič, ale pro jistotu tam je i ventilátor, jak často spíná ale nevím:

    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: prodává:

    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Stačila by ta krabička uvnitř. To se neprodává samostatně?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Co tohle?

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCIDER: tak to je v pořádku, a nezapomeň zamazat díry a doufat, že ti co ti ho instalovali si neudělali fotodokumentaci ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nepotřebuju 4 stringy, jen to mám takto na střeše a jak je zapojím dál je na mě. Pravděpodobně z nich udělám 2.
    Tak vypnout to nedává smysl. Ale co je to ten úspornej režim?

    Všechny střídače s baterií, které umožňují hybrid, umožňují i SUB ne? To, že nevyužiju nějakou další funkci mě nesere. Ale vadí mi ta šílená spotřeba. Ono to nic nedělá, ale vezme si to klidně i 100-200W.
    Zatímco ten na 1f jede alespoň na těch cca 50W.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WARBABY8: je mi to jedno co pisou v manualu :) dam tam ventilator a kdybych stridac reklamoval, tak ho dam pryc :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCIDER: tak jukni do manuálu k solaxu, kolik volného místa má být na každou stranu střídače...

    CUKI: já myslel all-in-one ve stylu, že to má být v jedné krabici. Jinak ty střídače mají úspornej režim, nebo ho prostě vypneš, ale 1f na 4 stringy opravdu nenajdeš nebo o něm nevím. Navíc čistě ostrovní provoz také není úplně to o co se výrobci perou.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WARBABY8: ventilator se vubec nemusi stridace dotykat, staci kdyz bude par cm pod spodnim okrajem a bude urychlovat konvenci vzduchu
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Tak ten solax 3f je přeci taky pasivní. A když jde udělat komplet 3f verzi, proč by nemohla být 1f? Jako z větší chladič bych si klidně připlatil.
    Pořád se nemohu rozhodnout jakou cestou jít. Hledám něco na 200V (ideálně 400V)+. Mám 4x string pracovní 124V 12,9A (nakrátko 13,8A, naprázdno za nízkých teplot až 140V). Tedy logicky z toho udělám 2 stringy 26A 248V pracovní. Provozovat to chci jako SBU, nic do sítě.
    1) předělat stávající 3x16A na 1x25A a provozovat 1f A tam mi dává zatím největší smysl nějaký Axpert klon, MUST,... Ideálně nějakej VN 5-5,5kW co tahá ze solárů 27A (některé jen 18A což už považuju za zbytečně málo). Předělání znamená vyměnit hlavní jistič a minimálně hlavní fíčko na 1f a sporák zapojen na 2f přepojit jednu fázi na druhou nulu, protože je to vedené 2,5mm2
    2) provozovat to na 3f, ale nenašel jsem nic vhodného co by v zimě nežralo jako.... Na druhou stranu je možné na to získat 10let záruku, což se také hodí. Vlastně obecně mi jde o co nejefektivnější provoz v zimních měsících, tedy něco s minimálním vlastním odběrem.
    Téct tam něco bude tak jako tak.
    3) provozovat to 3f ale tracker zvlášť a 3 střídače. Teoreticky by mohl většinu času běžet jen jeden. Ale zase by to stálo majlant a rentabilita by byla v nedohlednu.

    Výhodou 2) a 3) je i menší zásah do rozvaděče. U 3) krom největší efektivity a největší spolehlivost...

    A právě u toho axperta mě zaráží že ty větráky jedou furt i bez zátěže a nechápu proč.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCIDER: ono právě s vysokou okolní teplotou to naplno nepojede. Navíc jakýkoli ventilátor dodatečně přidělaný je brán jako porušení záručních podmínek a můžou ti odmítnout reklamaci.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: all in one jako čistě pasivní záležitost je víceméně nesmysl. To by muselo bejt opravdu řešení přímo od výrobce a ekonomicky by to nedávalo smysl. Já spíš narážel na tvé požadavky, které tu postuješ. Cost často postrádají smysl, takže to nikdo do sériové výroby zavádět nebude.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja mam solax 3f hybrid s pasivnim chlazenim. ty zebra na zadni strany byvaji teple, ale nikdy zatim nemely vic nez cca 45-50°C, v poho se na nich da udrzet ruka. Mame teda instalaci od letosniho leta, s tim ze pretoky do site jely az od druhy poloviny srpna, takze nejvetsi mazec v cervnu, kdy je 30°C ve stinu a vyrabi se na plno, to zatim nezazilo. Uvazuju ze tam na jare namontuju zespodu nejakej pomalobeznej vetracek , abych tomu proudeni trochu pomohl....
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIEKT0: Spis jde o spolehlivost ve schopnoti dobre ochladit stridac. Cim teplejsi komponenty stridace, tim nizsi zivotnost. Vymenit vetracek v pripade poruchy nestoji tolik jako opravit/vymenit samotnej stridac.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    ELIJEN: Aktivne chladenie je vsetko mozne len nie spolahlivejsie, mechanicke pohyblive casti sa vzdy maju tendencie casom kazit. (plus je pekne otravne, ked to huci, a zvlast ked nehuci konstantne, ale zapina/vypina vetrak, zalezi kde to mas ulozene)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Proc chces pasivni chlazeni? Podle me je aktivni chlazeni spolehlivejsi. Solax X1 maji myslim pasivni chlazeni, ale musis tam dodrzet vetsi vzdalenosti od zdi a ostatnich stridacu. U aktivniho je to skoro jedno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam